Disse får ikke tilbake skattepengene

– Staten er den strengeste innkreveren som finnes.

Illustrasjonsfoto: Skylder du staten penger kan det hende du ikke får tilbake skattepengene du har til gode. I alle fall ikke alt.
Illustrasjonsfoto: Skylder du staten penger kan det hende du ikke får tilbake skattepengene du har til gode. I alle fall ikke alt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 7. mars begynte folk å få tilsendt skattemeldingen sin fra Skatteetaten. Noen har kanskje allerede sendt inn og fått både skatteoppgjør og eventuelle skattepenger til gode på konto. Men det er noen som kan se langt etter pengene selv om de har skatt til gode.

– Skylder du penger til det offentlige, kan skattepenger du har til gode bli brukt til å betale ned på det du skylder. Dette kalles motregning, forteller avdelingsdirektør Anita Gjesbakk i Skatteetaten til TV 2.

Og det kan være hele beløpet, hvis du skylder staten mer enn det du har til gode.

I fjor betalte nordmenn nærmere én milliard kroner til sammen i motregninger, ifølge Skatteetaten.

Kun noe staten kan gjøre

De vanligste årsakene til at man skylder staten penger er ubetalt skatt fra tidligere år, innkrevinger fra Nav, kommunale krav som for eksempel parkeringsgebyr, piggdekkavgift, feieavgift, eiendomsskatt og avfallsgebyr, mislighold av studielån, erstatning i domstolssaker. og årsavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge økonom og Luksusfellen-programleder Lene Drange er motregninger et grep kun staten har mulighet til å gjøre som kreditor. Hun mener det er svært effektivt

– Vi pleier å si at staten er den strengeste innkreveren som finnes, og dette er et eksempel på det, sier hun til TV 2.

Kan påklages

Gjesbakk i Skatteetaten poengterer at det er mulig å klage på en eventuell motregning, men kun hvis man trenger pengene for å ha noe å leve av.

Du kan ikke klage på motregningen hvis du har restskatt fra tidligere år, bestilt ferie, et privat lån du skal løse ut eller du ønsker å sette av pengene til sparing.