Skatteetaten:Leier du ut hytta? Dette er skattereglene

Hyttefelt på Vaset fjellet i Valdres med Jotunheimen i bakgrunnen.
Hyttefelt på Vaset fjellet i Valdres med Jotunheimen i bakgrunnen. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utleie av hytta er skattepliktig, og stadig flere betaler riktig skatt av disse inntektene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påskeferien er høysesong for utleie av hytter i fjellet. Siden 2019 er det en sterk vekst i hvor mange som oppgir inntekter fra utleie i skattemeldingen. Det er også en økning i innrapportering av utleie via utleiefirmaer som Airbnb.

Utleie av hytta er skattepliktig, og stadig flere betaler riktig skatt av disse inntektene. Både fordi de selv fører det opp i skattemeldingen og fordi utleiefirmaer rapporterer inn milliardbeløp for dem.

Utleieinntekter på over 11 milliarder kroner i fjor

I årets skattemeldinger har utleiefirmaer rapportert inn i overkant av 11 milliarder kroner i utleieinntekter. Det er mer enn en dobling siden 2020, som var første gang de rapporterte inn tall til Skatteetaten.

Også antallet som oppgir å ha leid ut bolig, garasje og eiendeler i skattemeldingen har økt kraftig. Siden 2019 viser tallene at korttidsutleie har tidoblet seg, mens langtidsutleie også har økt kraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For inntektsåret 2019 var det knappe 4000 som meldte inn korttidsutleie i skattemeldingen, mens over 47.000 meldte inn langtidsutleie. For inntektsåret 2022 var tallet økt til over 27.000 som meldte inn korttidsutleie og over 134.000 som meldte inn langtidsutleie.

– Den store økningen skyldes både at vi får inn flere opplysninger som vi bruker i skattemeldingen og vårt arbeid med ny skattemelding, der vi gir tilpasset veiledning til hver enkelt. Her har vi gjort flere tiltak de siste årene for at folk skal oppgi riktig informasjon, opplyser Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere utleiefirmaer rapporterer – du må selv sjekke

Hvis du bruker et utleiefirma som Airbnb eller andre, lignende formidlere av utleie, så sørger stadig flere av dem for at utleieinntektene kommer på skattemeldingen din. Du må likevel sjekke selv at det har kommet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis inntektene ikke er oppgitt, må du fylle dem inn på egen hånd.

Det er også en stor vekst i antall utleiefirmaer som rapporterer til Skatteetaten. I 2020 var det 57 firmaer som ga opplysninger, mens det tallet har økt til 77 i 2023.

I tillegg til Airbnb, er dette for eksempel firmaer som formidler utleie av hytter på kjente påskedestinasjoner som Sjusjøen, Hemsedal og Trysil.

Høye utleieinntekter i typiske vinterhyttekommuner

Skatteetatens tall viser at det er populært å bruke utleiefirmaer for å leie ut i typiske vinterhyttekommuner.

Tallene under viser hvor mye som ble rapportert inn fra utleiefirmaene i utleieinntekter, og hvor mange utleieobjekter (bolig/hytte) som ble leid ut i 2023:

  • Trysil: 1467 utleieobjekter og ca. 202 millioner i utleieinntekter.
  • Hemsedal: 648 utleieobjekter og ca. 106 millioner i utleieinntekter.
  • Ringsaker: 616 utleieobjekter og ca. 48 millioner i utleieinntekter.
  • Hol: 574 utleieobjekter og ca. 42 millioner i utleieinntekter.
  • Vinje: 287 utleieobjekter og ca. 17 millioner i utleieinntekter.
  • Sigdal: 107 utleieobjekter og ca. 6 millioner i utleieinntekter.

Hjelper deg med en nettveileder

– Vi får mange henvendelser fra folk som lurer på hvordan de skal forholde seg dersom de leier ut for eksempel hytte eller bolig, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en spesiell hjelp til dem som leier ut, har Skatteetaten utarbeidet en egen veileder på nettsidene våre. Dersom du oppgir informasjon om hva du leier ut, din egen bruk av boligen eller hytta, hvor ofte du leier ut og for hvilke beløp, får du hjelp til å holde orden på det skattemessige.

Du finner nettveilederen på Skatteetatens nettsider: skatteetaten.no/utleie

Fakta: Utleie av hytta – skatteregler

Hvis du leier ut en hytte som du også bruker selv, kan du ha årlige leieinntekter på inntil 10.000 kroner skattefritt.

Hvis du har utleieinntekter over 10.000 kroner, skal 85 prosent av inntektene regnes som skattepliktig inntekt. Inntekten skattlegges normalt som kapitalinntekt med 22 prosent.

Eier du flere fritidseiendommer, som du også bruker selv til ferie- og fritidsformål, er det inntil 10.000 kroner i utleieinntekter for hver eiendom som er skattefritt.

Du har ikke krav på fradrag for kostnader knyttet til utleien.

Foto: Skatteetaten
Foto: Skatteetaten