Lønnsoppgjør 2024: Så mye mer får du

Norske bedrifter må øke lønningene for å kapre ny arbeidskraft.
Norske bedrifter må øke lønningene for å kapre ny arbeidskraft. Foto: Thomas Bjørnflaten / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk undersøkelse viser at inflasjonspresset er en viktig faktor for hvor mye norske bedrifter vil øke sine lønnsbudsjetter med neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske arbeidsgivere planlegger å øke sine lønnsbudsjetter med 3,6 prosent i 2024. Det viser en undersøkelse gjennomført av WTW, et globalt selskap som driver med analyse og rådgivning.

I Norge har 323 organisasjoner besvart undersøkelsen.

– Bedrifter sliter med inflasjonspress og et arbeidsmarked som har opplevd ganske mye bevegelse, og disse faktorene presser opp lønningene, sier Annette Brown, leder for Health and Benefits hos WTW Norge.

– Prognosene for lønnsvekst er fortsatt relativt høye

Arbeidsgiverne begrunner det økte lønnsbudsjettet med inflasjonspress, et strammere arbeidsmarked og et ønske om lavere turnover.

En økning på 3,6 prosent for 2024 er en liten nedgang sammenlignet med den faktiske gjennomsnittlige lønnsøkningen på 3,7 prosent i 2023.

– Prognosene for lønnsvekst er fortsatt relativt høye, spesielt sammenlignet med de siste 10 årene. Inflasjonen ser ut til å falle, og det kan gi folk en reallønnsvekst. Det verste inflasjonspresset er kanskje over, men inflasjonsutfordringene nok ikke over enda, sier Brown.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha ingeniører

Undersøkelsen viser at optimismen blant bedriftene er stor, og at 13 prosent planlegger å øke det totale antall ansatte i løpet av det neste året. To tredjedeler av arbeidsgiverne planlegger å rekruttere ingeniører i løpet av de neste 12 månedene, mens 54 prosent ønsker å ansette selgere. 52 prosent ønsker flere IT-ansatte.

– Det kreves imidlertid mer enn lønn for å tiltrekke seg og beholde de dyktigste hodene, og de siste årene har bedriftene blitt mer kreative, sier Brown.

– Etter hvert har arbeidsstyrken blir mer mangfoldig, krevende og dynamisk. Derfor har nøkkelen blitt å forstå deres spesifikke behov og preferanser, og samtidig gi den ønskede medarbeideropplevelsen i selskapet.

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.