Én av fem har sårbar økonomi

En av fem nordmenn hadde sårbar økonomi i fjor, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
En av fem nordmenn hadde sårbar økonomi i fjor, ifølge SSB. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver femte nordmann hadde i fjor ikke råd til en større uforutsett utgift, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Én av fem svarte at de ikke kunne klare en uforutsett utgift på 20.000 kroner i løpet av en måned uten å måtte ta opp ekstra lån, selge eiendeler eller motta hjelp fra andre. Dette utgjør om lag 900.000 nordmenn, sier SSB-rådgiver Håvard Bergesen Dalen.

Likevel hadde mange en romsligere økonomi i fjor som følge av oppsparte midler under pandemien – dette til tross for økende priser og rentenivå.

– I underkant av 7 prosent rapporterte at de hadde vanskelig for å få endene til å møtes i 2022, en andel som har vært relativt stabil siden den første målingen i 2011, sier Bergesen Dalen.

13 prosent av personer i lavinntektshusholdninger oppga at de i minst ett tilfelle det siste året ikke har klart å betale regninger for husleie, strøm eller andre løpende utgifter. Andelen var 20 prosent blant barnefamilier med lav inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk får samtidig stadig dårligere råd til forbruksgoder. I fjor oppga 18 prosent at de ikke hadde råd til minst ett materielt gode, en økning fra 16 prosent året før. Det vanligste var å ikke ha råd til å bytte ut utslitte møbler (10 prosent), bil (6 prosent), eller gå til tannlege eller erstatte utslitte klær (5 prosent).