Flere skeptiske til innstramming av utlånsforskriften

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er imot endringer av utlånsforskriften på nåværende tidspunkt, men mener den gjeldende forskriften bør gjennomgås før den utløper i 2024.
Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er imot endringer av utlånsforskriften på nåværende tidspunkt, men mener den gjeldende forskriften bør gjennomgås før den utløper i 2024. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre, Norges Bank og Norges Eiendomsmeglerforbund motsetter seg Finanstilsynets forslag om å stramme inn utlånsforskriften fra nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mudassar Kapur er skeptisk til å stramme inn utlånsforskriften. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Mudassar Kapur er skeptisk til å stramme inn utlånsforskriften. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Mandag foreslo Finanstilsynet å stramme inn utlånsforskriften fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt. Det vil i så fall bety at nordmenn kan låne mindre penger til bolig etter nyttår.

– Vi er skeptiske til ytterligere innstramminger og mener det bør vurderes endringer som bidrar til at flere kan komme inn i boligmarkedet, sier Høyres finanspolitiske talsperson Mudassar Kapur til NTB.

– Nye endringer må i så fall ikke gå på bekostning av hensikten bak forskriften om å unngå prispress eller at folk kommer i gjelds- og betalingsproblemer. Dette er særlig viktig i en tid der vi vet at bo- og levekostnadene til husholdningene øker, legger han til.

Høyre vil at den gjeldende forskriften som ble iverksatt i 2021, skal gjelde fram til og med 2024.

Norges Bank kritisk til innstramming

Norges Bank mener at forskriften kan videreføres uten endringer på nåværende tidspunkt, skriver E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev fra sentralbanksjef Ida Wolden Bache og avdelingsdirektør Torbjørn Hægeland står det imidlertid at det bør gjøres en bred gjennomgang av utlånsforskriften før den utløper i 2024.

– Svært uheldig

Også Norges Eiendomsmeglerforbund mener den gjeldende forskriften bør videreføres.

– Uten utlånsforskriften ville gjelds- og prisveksten vært sterkere, og sårbarheten i husholdningene større. Det vil imidlertid være svært uheldig med innstramminger i utlånsreglene når Norge er på vei inn i en økonomisk nedgangskonjunktur, sier forbundets direktør Carl. O Geving.

Han advarer mot at begrensninger på boliglån kan utløse kraftige fall i boliginvesteringene, som kan føre til betydelig økning i arbeidsledighet og fall i boligverdier.

Geving påpeker at dagens krav med fem ganger inntekt og egenkapitalkrav på 15 prosent allerede er begrensende for mange som vil kjøpe bolig.