SAS-piloter i Parat varsler søksmål

<p>– Det fører til at våre oppsagte SAS-kolleger ikke får jobben sin tilbake. Dette mener vi er moralsk helt forkastelig og totalt uakseptabelt, sier leder for SAS-pilotene Jan Levi Skogvang om søksmålet.</p>
– Det fører til at våre oppsagte SAS-kolleger ikke får jobben sin tilbake. Dette mener vi er moralsk helt forkastelig og totalt uakseptabelt, sier leder for SAS-pilotene Jan Levi Skogvang om søksmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Parat mener SAS bryter avtaler, noe de mener rammer de ansatte hardt. Fagforeningen har nå varslet søksmål mot flyselskapet.

Konflikten foregår mellom SAS og deres tidligere ansatte, som ble sagt opp som følge av pandemien. De har alle gjenansettelsesrett i selskapet, men SAS har i mellomtiden opprettet datterselskaper, hvor det blant annet søkes om nye piloter, skriver FriFagbevegelse.

Derfor anklager de nå SAS for å bryte avtaler ved å sette ut deler av arbeidet til andre selskaper og ved å opprette datterselskaper for å organisere seg bort fra dagens ansatte.

– Helt forkastelig

– Våre beregninger viser at SAS nå setter ut en vesentlig, og mye større del av flygningene, til andre, nyopprettede flyselskaper. Det var aldri hensikten.Det fører til at våre oppsagte SAS-kolleger ikke får jobben sin tilbake. Dette mener vi er moralsk helt forkastelig og totalt uakseptabelt, sier leder for SAS-pilotene Jan Levi Skogvang i en pressemelding.

Blant annet mener Skogvang at SAS har etablert datterselskapene SAS Connect og SAS Link for å forsøke å organisere seg vekk fra inngåtte avtaler for å kvitte seg med ansatte som ellers ville ha krav på gjenansettelse etter pandemien.

– Viktig for alle SAS-ansatte

Det er fagforeningen Parat som fremmer søksmålet, og lederen for de kabinansatte, Martinius Røkkum i SAS, sier de støtter sine kolleger i cockpit fult ut.

– Denne kampen gjelder i like stor grad oss kabinansatte og alle andre ansatte i SAS, sier Røkkum.

– Saken som nå utkjempes, er viktig for alle SAS-ansatte, uavhengig av hvilken forening de er organisert i og uavhengig av hvilken jobb de i dag utfører, avslutter han.

Avviser brudd på avtale

Kommunikasjonssjef John Eckhoff i SAS avviser at Hovedavtalen er blitt brutt ved opprettelsen av blant annet datterselskaper.

– SAS sin vurdering er at endringene faller inn under Hovedavtalen, sier han til FriFagbevegelse.

Personvernpolicy