Husk å føre opp kryptovaluta i skattemeldingen

Kryptovaluta har vokst seg til et enormt marked siden Bitcoin meldte seg i 2009. Kryptovaluta må oppgis i skattemeldingen – uavhengig av om den fylles ut på papir eller nettet.
Kryptovaluta har vokst seg til et enormt marked siden Bitcoin meldte seg i 2009. Kryptovaluta må oppgis i skattemeldingen – uavhengig av om den fylles ut på papir eller nettet. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du eier eller har solgt kryptovaluta, må du selv føre det opp i skattemeldingen. Skjuler du informasjonen for Skatteetaten, risikerer du tilleggsskatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatteetaten har så langt identifisert 70.000 personer i Norge som eier kryptovaluta, men anslår at det reelle tallet er langt høyere.

Seniorrådgiver Marius Johansen understreker at kryptovaluta ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Mindre enn 5.000 rapporterte om det de eide eller hadde tjent på kryptovaluta i skattemeldingen for 2019.

– Du må selv ta ansvar for å føre opp beholdning som formue, gevinst som inntekt eller eventuelt tap til fradrag og levere skattemeldingen med dine endringer, sier Johansen.

Inntekt fra gevinst har en skattesats på 22 prosent. I den nye skattemeldingen er det et eget opplysningsfelt hvor kryptovaluta skal fylles ut.

– Du må rapportere gevinster og formue for fjoråret, uavhengig av verdien per dags dato, sier han.

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet mot kryptovaluta. Gruppen undersøker blant annet hvorfor mange tidligere ikke har rapportert på skattemeldingen som forpliktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi tror mye av gapet skyldes nettopp at en del kryptoeiere feilaktig antar at kryptovaluta er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og ikke har tenkt over at det er de selv som må føre opp dette. Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge alle lover og regler, og vi ønsker å hjelpe dem som investerer i krypto til å gjøre det riktig, sier Johansen

Hvis du har solgt kryptovaluta med tap, kan du få fradrag for det, men du må kunne dokumentere både inngangsverdien og salgsprisen så godt som mulig med informasjon fra kryptobørsene.