Eksperter spår at Norge blir først i verden med å sette opp renten

Norges Bank varsler at renta kan bli satt opp fra andre halvår i år.
Norges Bank varsler at renta kan bli satt opp fra andre halvår i år. Foto: ntb
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble det klart at styringsrenten blir værende på null prosent. Men Norges Bank varsler at renta kan bli satt opp fra andre halvår i år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er sannsynlig at Norge blir på det første landet i verden som hever styringsrenten etter at coronapandemien inntraff, ifølge sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Absolutt. Det har vi ventet en stund. Norges Bank vil nok være først også om de venter til mars 2022, for andre land har signalisert at de ikke vil gjøre noe før 2023, sier hun til TV 2.

Due-Andersen får støtte av sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

– Akkurat nå er rentene veldig lave, og en renteoppgang kan komme fortere enn man tror. Folk bør være forberedt, og du skal ikke være veldig overrasket om renten har gått fra null til ett prosent når vi kommer til sommeren 2022, sier Olsen til TV 2.

Rekordlav rente

Økt rente betyr blant annet høyere boliglånsrenter, og dette fører til høyere utgifter for personer med boliglån.

På torsdagens rentemøte ble det klart at Norges Bank foreløpig ikke rører styringsrenten. Dermed blir den værende på rekordlave null prosent, der den har vært siden 7. mai i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det er klare tegn til at forholdene i økonomien normaliseres, vil det igjen være riktig å heve styringsrenta gradvis fra dagens nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Det var på forhånd ventet at sentralbanken ville holde styringsrenta uendret.

Varsler renteøkning i andre halvår

Sentralbanksjef Øystein Olsen offentliggjorde torsdag at Norges Bank holder renta uendret. Foto: Berit Roald / NTB
Sentralbanksjef Øystein Olsen offentliggjorde torsdag at Norges Bank holder renta uendret. Foto: Berit Roald / NTB

Norges Bank påpeker at aktiviteten i økonomien har tatt seg opp siden i fjor vår, men gjeninnhentingen bremses nå av den økte smitten og strenge smitteverntiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På den annen side tyder informasjon fra helsemyndighetene på at store deler av den voksne befolkningen i Norge blir vaksinert innen utgangen av sommeren. Samtidig er den økonomiske utviklingen internasjonalt bedre enn ventet, skriver Norges Bank.

Det vil kunne gi en raskere oppgang i den økonomiske aktiviteten enn tidligere antatt.

– Likevel vil det trolig ta tid før sysselsettingen og arbeidsledigheten er tilbake på nivåene fra før pandemien. Den underliggende inflasjonen er fortsatt over målet, men har avtatt de siste månedene, skriver Norges Bank, som understreker at det er stor usikkerhet om gjeninnhentingen i økonomien.

– Prognosen for styringsrenta innebærer at renta øker gradvis fra andre halvår i år. Det innebærer en noe raskere renteoppgang enn anslått i desember, skriver sentralbanken.

Økningen vil trolig skje i desember, men det kan også skje i september.