Den norske kronen har styrket seg

Ikke siden coronakrisen traff Norge i mars har kronekursen vært sterkere målt mot amerikansk dollar. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
Ikke siden coronakrisen traff Norge i mars har kronekursen vært sterkere målt mot amerikansk dollar. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke siden coronakrisen traff Norge i mars har kronekursen vært sterkere målt mot amerikansk dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En dollar koster nå om lag 9,30 kroner, mens en euro koster omtrent 10,60 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– I perioden med sterk økonomisk og markedsmessig turbulens flyktet aktørene til trygge havner i finansmarkedet. Det førte til at kronen svekket seg, til tider på ekstremt vis. Dollaren, som er en stor verdensvaluta, styrket seg, forklarer sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB.

I midten av mars var kronen på sitt svakeste målt mot dollaren. Da kostet en dollar 11,80 kroner. Kronestyrkingen kommer av at optimismen er tilbake, mener Haugland. Høye smittetall i USA fører i tillegg til usikkerhet om den helsemessige og økonomiske utviklingen i landet.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 mener det er den amerikanske valutaen som har svekket seg, snarere enn at kronen har styrket seg. Hun viser til en økt risikoappetitt og stigende aksjemarked i USA de siste ukene. Dollaren svekkes av at investorer prøver å finne sikre plasseringer utenfor USA, som i oljerelaterte aktivaer og valutaer som den norske, sier hun.