Konfliktrådet: Hyttekrangler kan få grobunn i sommer

Når mange er på hytta samtidig kan det oppstå konflikter, ifølge Konfliktrådets direktør Christine Wilberg. Her fra hytter på fjellet i Hemsedal. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix
Når mange er på hytta samtidig kan det oppstå konflikter, ifølge Konfliktrådets direktør Christine Wilberg. Her fra hytter på fjellet i Hemsedal. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nordmenn vil feriere på hytta i sommer. Men late dager ved sjøen eller på fjellet kan raskt bli forstyrret av irriterende naboer, ifølge konfliktrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det forventes at mange vil tilbringe mye tid på hytta denne sommeren. Hytta eller ferieleiligheten er et fristed for å slappe av, ha det hyggelig og samle krefter. Men for noen blir hytteidyllen forstyrret av konflikter med de i nabohytta, skriver konfliktrådets direktør Christine Wilberg i en kronikk.

Wilberg peker på at det er mange typer konflikter som kan oppstå enten hytta ligger på fjellet eller ved sjøen. Det kan dreie seg om alt fra uklare tomtegrenser, bruksrett til brygge og strømtilkobling – til krangler om bålpannerøyk som blåser inn i nabohytta.

Les også: Høysesong for nabokrangler: Dette bør du vite

– Når et irritasjonsmoment forblir uløst, utvikler det seg raskt til flere – og snart kan språkbruken bli lite hyggelig enten det kommer over gjerdet eller i brevs form, skriver Wilberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at et møte i konfliktrådet i disse tilfellene kan løse flere av problemene, fremfor å ta sakene gjennom en kostbar og lang prosess i rettsapparatet.

– I et møte i konfliktrådet kan begge parter komme med sine synspunkter og behov. Sammen med en upartisk mekler vurderes mulighetene for å få til en løsning begge kan godta, skriver Wilberg.

Til sammen finnes det tolv konfliktråd over hele landet.

Les også: Undersøkelse: 4 av 5 nordmenn sier de har irritert seg over naboen