Navs IT-systemer overbelastet av krisepakke

Nav har fått ansvaret for å iverksette utbetalingene i Stortingets krisepakke. Det klarer ikke etatens IT-systemer, skriver Klassekampen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Nav har fått ansvaret for å iverksette utbetalingene i Stortingets krisepakke. Det klarer ikke etatens IT-systemer, skriver Klassekampen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden torsdag har 54.000 permitterte søkt Nav om krisestøtte, men etaten klarer ikke å betale ut pengene som krisepakken fra Stortinget legger opp til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag meldte Nav at 84.000 flere er blitt registrert som helt arbeidsledige siden tirsdag uken før, en økning på 128 prosent. Årsaken var permitteringene som følge av utbruddet av coronaviruset.

Dagen før vedtok Stortinget at Nav skal utbetale full lønn til permitterte fra dag 2 til dag 20. Til vanlig er det arbeidsgiver som har ansvaret for det fram til dag 15. Deretter betaler staten ut dagpenger, som utgjør 62,4 prosent av lønna, skriver Klassekampen.

– Dette har vært en unntakssituasjon som vi nesten ikke har vært borti før, og hele prosessen har gått veldig fort. Vi har ikke vært kjent med Stortingets tiltakspakke og de forslagene som kom i sin helhet før nå, sier beredskapsdirektør Yngvar Åsholt i Nav til avisa.

Han sier etaten jobber på spreng for å finne ut hvordan i IT-systemene kan endres for å tilpasses utbetalingene det legges opp til i krisepakka.