Får forsker-skryt

Miljøorganisasjoner vil gjøre lavt forbruk til en trend

<p>Miljøorganisasjonene Framtiden i våre hender og Natur og ungdom vil at du skal lete bakerst i klesskapet ditt for å spare miljøet. Sammen med bruktappen Tise har de laget kampanjen Shoppestopp 2020.</p><p>Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix</p>
Miljøorganisasjonene Framtiden i våre hender og Natur og ungdom vil at du skal lete bakerst i klesskapet ditt for å spare miljøet. Sammen med bruktappen Tise har de laget kampanjen Shoppestopp 2020. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Nordmenn skal «shoppestoppe» i over 2000 år sammenlagt, ifølge Framtiden i våre hender. UiO-professor gir kampanjen ros: – Vi må ut av denne karusellen av overforbruk.

– Vi er nødt til å ta et bevisst valg om hvorvidt vi vil være med videre på denne karusellen av overforbruk, sier Beate Sjåfjell til ABC Nyheter.

Sjåfjell er professor ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, og forsker blant annet på bærekraft i næringslivet. Hun mener kampanjen er viktig for å bevisstgjøre forbrukere om at måten vi handler på i dag har store konsekvenser.

Professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo Beate Sjåfjel. Foto: UiO
Professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo Beate Sjåfjel. Foto: UiO

– Butikkene lever av å selge oss mye mer enn det vi trenger. Vi kjøper veldig mye billig, av dårlig kvalitet. Men det er gjerne så billig at det er uproblematisk for oss å bytte det ut ofte. Dette ligger det store miljømessige konsekvenser bak.

Sjåfjell mener vi må over i et system hvor vi kjøper færre ting av høyere kvalitet. For å komme hit etterlyser hun en oppmerksomhet rundt reparasjon, og foreslår at dette burde være en rettighet. Professoren påpeker at dette er noe EU jobber mot allerede i sin nye «Green Deal».

– I dag er det gjerne billigere å kjøpe nytt enn å reparere det som er gammelt, om man i det hele tatt kan finne en butikk som kan gjøre det. En løsning kan være å fjerne moms på reparasjoner.

– Disse mindre tiltakene høres overkommelige ut, men hvor realistisk er systemendringen du beskriver?

– Jeg tror den er realistisk fordi det er en økende erkjennelse i samfunnet om at dette ikke går lenger. Men vi kan ikke kun få det til i lovendring, vi må også endre egne handlinger og holdninger. Derfor er slike kampanjer som «Shoppestopp 2020» en annen måte å bidra på, sier hun.

– Men realistisk betyr ikke enkelt, legger professoren til.

Over 4000 skal «shoppestoppe»

Under det mintgrønne banneret Shoppestopp 2020 på Framtiden i våre henders nettside, finner en retningslinjene til deres nye kampanje som skal oppfordre nordmenn til å ikke kjøpe nye klær i året som kommer. Oppfordringen er å følge fem regler for å redusere forbruket i en industri som er en av verdens mest forurensende:

  1. Ikke kjøp nye klær.
  2. Unntaket er undertøy og sokker – det kan du kjøpe nytt.
  3. Det er også lov å bytte, leie eller få klær.
  4. Du velger selv hvor lenge shoppestoppen skal vare, alt fra 1-12 måneder, og du kan slenge deg med når som helst.
  5. Dersom det er noe du virkelig trenger, er det lov å kjøpe brukt.

Kampanjen er et samarbeid mellom Framtiden i våre hender, Natur og ungdom og selskapet Tise.

Så langt kan de tre aktørene skryte på seg 4390 deltakere, som til sammen skal «shoppestoppe» i 2056 år – altså i litt under et halvt år hver. Gitt at disse ellers ville hatt et gjennomsnittlig forbruk, skal kampanjen spare klimaet 664 tonn med klimagassutslipp.

Men hva betyr dette i kampen mot klimakrisen?

Klesindustriens utslipp:

  • Klesindustrien står for 8 prosent av verdens klimagassutslipp, altså mer enn flytrafikken og og sjøfarten sammenlagt.
  • Over 80 prosent av disse utslippene skjer i forbindelse med produksjonen av klærne.
  • I tillegg til utslipp av klimagasser, har moteindustrien et enormt forbruk av vann. Omlag en femtedel av verdens avfallsvann kommer fra moteindustrien.

Kilde: Quantis

En industri som går løs på naturen

Leder i miljøorganisasjonen Natur og ungdom (NU) Therese Hugstmyr Woie håper kampanjen vil gjøre folk mer bevisst på konsekvensene av å føre et gjennomsnittlig norsk forbruk.

– Hvorfor er det viktig å gjøre noe med klesindustrien?

– Dette er en industri som krever veldig mye energi, vann og arbeidskraft og produserer et produkt som vi egentlig ikke trenger så mye av, svarer Woie.

Leder i miljøorganisasjonen Natur og ungdom Therese Hugstmyr Woie mener at initiativet for å redusere utslipp i klesproduksjonen må komme fra både forbrukerne og politikerne. Foto: Natur og ungdom
Leder i miljøorganisasjonen Natur og ungdom Therese Hugstmyr Woie mener at initiativet for å redusere utslipp i klesproduksjonen må komme fra både forbrukerne og politikerne. Foto: Natur og ungdom

– Klesindustrien går løs på naturens ressurser, både globalt og lokalt. De lokale konsekvensene blir ofte et usynlig miljøproblem fordi de ikke rammer oss her i Norge, hvor vi har strenge krav for hvordan forholdene på fabrikker skal være, forklarer NU-lederen.

– Hvorfor ønsket dere å angripe problemet på denne måten?

– Klesindustrien er et eksempel på det store overforbruket i rike land som Norge. Vi har et skyhøyt forbruk som overgår naturens tålegrense, svarer Woie.

– Derfor trenger vi at folk viser politikerne at vi er villig til å ta ansvar og leve på en annen måte.

Woie mener det er mindre åpenbart hvordan politikerne kan ta ansvar i denne saken enn i andre miljøsaker, ettersom produksjonen ligger så langt unna og er vanskelig å kontrollere.

– Derfor er dette den saken hvor vi trenger forbrukerne mest, sier hun.

Les også: Nykommeren Tise tar opp kampen mot mobilgigantene med klimakvoter

Vil ha miljømerking og momsfritt klesleie

På spørsmål om hva som er målet med kampanjen, understreker Woie at signaleffekten er viktigere enn de konkrete kuttene de drøye fire tusen deltakerne kan bidra med.

– Når vi får mange med på å si at de ikke ønsker uetisk og miljøfiendtlig produksjon, vil det forhåpentlig vis spre seg til andre deler av befolkningen. Håpet er å minske presset på å hele tiden skulle ha nye klær, sier hun.

– Det vil også være et signal til klesindustrien om at vi vil ha klær som varer lengre og kan brukes ofte.

– Hvor realistisk er det å få til en slik endring hvis ansvaret ligger på selskap og forbruker?

– I det store og hele ligger ansvaret på politikerne for å gjøre dette lettere. De må ta tiltak for å få ned alt forbruk, ikke bare forbruket av klær, presiserer Woie.

Av politiske virkemidler som skal få klær til å vare lenger, foreslår Woie merking av klærne, både med hvor lenge de kan vare og hvilke utslipp produksjonen skapte. Hun mener videre at politikerne bør utvikle intensiver til å kunne leie og kjøpe brukt istedenfor nytt, for eksempel ved å fjerne moms på reparasjon og leie.

– Det som gjør at man får debatter om «miljøskam» og «kjøttskam» er at regjeringen fraskriver seg ansvar og legger det over på forbrukerne. Men hvis de gjør sin del vil også «mannen i gata» ha mer lyst til å velge klimavennlig. Det må komme fra begge sider, avslutter hun

Les også: Ope vil selge deg plast fra havet til hjemmet ditt

– Alt ligger til rette for å velge bedre

Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender. Hun har forståelse for at man lar seg friste av reklame og fast fashion, men mener også forbrukere har et ansvar for å endre vanene sine. Foto: Renate Madsen
Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender. Hun har forståelse for at man lar seg friste av reklame og fast fashion, men mener også forbrukere har et ansvar for å endre vanene sine. Foto: Renate Madsen

Ifølge en studie fra Forbruksinstituttet SIFO i 2016, kaster en gjennomsnittsnordmann 23 kilo klær i året, og hvert femte plagg av de 359 klesplaggene som henger i det gjennomsnittlige norske klesskap, blir ikke brukt. Vi kunne, med andre ord, kuttet mye av forurensningen fra klesindustrien uten at det hadde hatt noen stor effekt på livene våre.

I et av verdens rikeste land ligger forholdene til rette for at vi kan gjøre det, mener leder i Framtiden i våre hender (FIVH) Anja Bakken Riise.

– Norge er på klesforbrukstoppen i verden og det gir oss et ekstra ansvar. Vi er ressurssterke. Vi har råd til å betale for bedre klær. Alt ligger til rette for at vi skal kunne ta bedre valg, mener Riise.

FIVH-lederen understreker samtidig at hovedansvaret ligger på klesindustrien selv.

– Når vi har en så dominant fast-fashion-industri som vi har, som pusher reklame om «3 for 2», er det ikke rart at vi faller for det.

Riise forklarer at målet med kampanjen først og fremst er å påvirke måten folk handler på ved å vise frem de alternativene som finnes.

– Vi håper å være med på å skape en trend. Vi mennesker er sosiale vesener og vi vet at handling skaper holdning. Vi håper at de som er med vil kjøpe mindre og velge bedre på sikt og påvirke andre til å gjøre det samme, sier hun.

– Hva bør gjøres politisk for å sørge for en endring i klesindustrien?

– Det må bli lengre garanti på levetiden på klær, i hvert fall fem års garanti. I dag har man to års garanti på de fleste varer, og ikke alltid det engang. Mange varer mister farge og fasong etter å ha blitt vaset et par ganger.

– Man kan også innføre en miljøavgift på klær. Vi betaler litt ekstra for bensin, det kunne vi også gjort med klær. Videre burde vi se på kjemikaliene som brukes i klær. Vi i Fivh mener at miljøgifter burde forbys, men i mellomtiden kunne man innført en kjemikalieavgift.

Likevel trekker Riise frem regulering av statens egne innkjøp som det viktigste tiltaket.

– Det offentlige kjøper varer og tjenester for 500 milliarder hvert år. Det er ikke bare tekstil, så klart, men mye offentlige penger brukes på sengetøy til sykehus og uniformer for eksempel. Dette burde være svanemerket, økologisk eller ha lang garanti. Slik kan man bidra til å skape et marked for mer klimavennlige produkter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført01:09 To til sykehus etter trafikkulykke i Drammen00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39 76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18 Overlege frykter lemping på coronatiltak14:15 Slik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59 The Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42 MDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31 Frykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19 Ecuador legger coronadøde i pappesker11:58 Nesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22 Norge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Coronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen
Siste nytt
01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført01:09NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Drammen00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker14:39Verden76 nye dødsfall i Sverige – 477 totalt14:18Helse og livsstilOverlege frykter lemping på coronatiltak14:15Helse og livsstilSlik vil forskerne finne ut om de norske corona-tiltakene virker13:59SportThe Athletic: Fifa vil forlenge sesongen på ubestemt tid13:42PolitikkMDG-Bastholm roser Solbergs corona-ledelse – men med et stikk13:31PengerFrykter konkurser – festivalene ber Oslo om forbud nå13:19VerdenEcuador legger coronadøde i pappesker11:58Helse og livsstilNesten halvparten av sengene på Oslo universitetssykehus står tomme11:22NorgeNorge inngår milliardavtale med humanitære organisasjoner10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilCoronatiltak: Nye smittetall viser regjeringens dilemma08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen
Populært