Boligprisene steg med 3,3 prosent i januar

Boligprisene steg kraftig i januar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Boligprisene steg kraftig i januar. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene gikk nominelt opp med 3,3 prosent i januar. – Oppgangen er sterkere i mange områder enn vanlig, sier Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Korrigert for sesongvariasjoner var oppgangen på 0,9 prosent, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.

– Boligprisene steg som normalt i januar, men oppgangen er sterkere i mange områder enn vanlig, særlig i Agder og Rogaland og på Østlandet. Den såkalte januareffekten i boligmarkedet korrigerer en normalt svakere utvikling i desember, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Boligprisene er nå 3,2 prosent høyere enn for et år siden.

Solgte flere boliger enn i fjor

I januar ble det solgt 7.375 boliger i Norge, noe som er 1,7 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Samtidig ble det lagt ut 3,9 prosent flere boliger for salg enn i januar i fjor.

Den gjennomsnittlige omsetningstiden var på 67 dager.

Kristiansand hadde den sterkeste prisutviklingen av de største byene i januar, med en vekst på 5,9 prosent, fulgt av Stavanger med 5,7.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lauridsen i Eiendom Norge mener den kraftige oppgangen i Agder og Rogaland må sees i sammenheng med at høstmånedene var svake her.

I Oslo steg prisene med 1,7 prosent. Hovedstaden har likevel hatt den kraftigste prisveksten det siste året av de store byene, med en oppgang på 5,5 prosent.

– I hovedstaden kommer oppgangen i januar på toppen av en sterk desember og samtidig med at utbudet av brukte boliger er lavere enn på samme tid i 2018 og 2019. Dette gir grunn til å være oppmerksom på situasjonen her, særlig for Oslo kommune som er markedsregulator gjennom hvor mye og hva de regulerer av boliger, sier Lauridsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Usikkerhet i Oslo

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener januareffekten er overraskende sterk i de store byene, og at tallene tyder på at tilliten til boligmarkedet er høy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når nyttårseffekten ebber ut, tilsier en god tilbudsside og stabile kredittvilkår likevel en fortsatt moderat prisutvikling i de fleste regioner. Usikkerheten er større i Oslo hvor etterspørselen er sterk samtidig som tilbudssiden faller. Osloeffekten bekymrer oss i økende grad, sier Geving i en pressemelding.

Tror på tre prosent økning i år

Nordea Markets spådde før tallene ble lagt fram en økning på mellom 2,5 og 3 prosent.

Leder for personmarkedet i Nordea Norge, John Sætre, tror nå at farten i boligmarkedet vil øke ytterligere de neste månedene.

– Prisfesten kommer nok ikke tilbake til det vi har sett i tidligere år. Markedet ser ut til å være i god balanse, og økonomene våre tror boligprisene vil stige nær pris- og lønnsveksten i 2020, altså rundt tre prosent, sier han i en pressemelding.

Tirsdag kom tall fra Obos som viste at prisene på deres boliger steg med 9,6 prosent fra desember til januar.