Strømprisen i Norge har ikke vært lavere siden 2007

Strømprisen før avgifter og påslag er i år under halvparten av det den var i fjor.
Strømprisen før avgifter og påslag er i år under halvparten av det den var i fjor. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gjennomsnittlige strømprisen for januar er den laveste på 13 år, opplyser kraftbørsen Nord Pool.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strømprisen for Oslo ble i januar beregnet til 24 øre per kilowattime (kWh) uten moms og påslag. Til sammenligning var snittprisen i Oslo for årets første måned i fjor over dobbelt så høy, 55 øre per kWh.

Også resten av landet hadde lave gjennomsnittlige strømpriser i januar. Kristiansand og Bergen endte på 24 øre per kWh, mens Molde, Trondheim og Tromsø endte på 23 øre per kWh.

– Vi beregner strømprisene for hver time hver dag, og strømprisene reflekterer situasjonen i markedet, sier kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i Nord Pool.

Høyere temperatur

Strømprisen regnes ut etter tilbud og etterspørsel i markedet – samt hvor mye kraft som kan flyttes fra ett område til et annet. I det nordiske kraftmarkedet er vær og temperatur viktige faktorer.

I januar har temperaturen vært mellom 3 og 6 grader over gjennomsnittet for de siste 20 årene i hele landet. Samlet strømforbruk i Norge var 12,6 TWh i januar i år, mot 14,6 TWh samme måned i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye vind og velfylte vannmagasiner

Strømprisene påvirkes også av hvor mye vann det er i vannmagasinene, og i januar har det vært mye nedbør.

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat viser at fyllingsgraden i de norske vannmagasinene ved utgangen av uke 4 ligger på 62,2 prosent, som er 2,4 prosentpoeng høyere enn medianen for samme tidspunkt de siste 20 årene.

– Samtidig som det har vært mildt og vått – har det også i perioder vært mye vind, så vi har importert vindkraft fra både Sverige, Danmark og Tyskland, sier Johansen.