Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning

Forrige hovedoppgjør i 2018 ga norske bussjåfører en reallønnsnedgang. Nå er forventningene og streikeviljen stor før vårens lønnsoppgjør. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Forrige hovedoppgjør i 2018 ga norske bussjåfører en reallønnsnedgang. Nå er forventningene og streikeviljen stor før vårens lønnsoppgjør. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige hovedoppgjør i 2018 ga norske bussjåfører en reallønnsnedgang. Nå er forventningene og streikeviljen stor før vårens lønnsoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at streikeviljen er stor. Det er et gryende oppgjør blant sjåførene. Det ser man godt på sosiale medier. Det må et godt kronetillegg for å roe sjåførmassen, sier Kjell Nesheim, sjåfør for Tide Buss i Voss og Hardanger og tillitsvalgt for Yrkestrafikkforbundet (YTF), til Klassekampen.

Sjåførlønnen ligger i dag på 91,8 prosent av en industriarbeiderlønn. Nesheim mener et godt oppgjør må til for å gjøre opp for tidligere oppgjør og for å sikre rekrutteringen til yrket.

– Reallønnsnedgang gjør det ikke lettere å rekruttere. Om det ikkje var for pensjonistene, ville vi ikke greid å drive fra dag til dag, sier han om situasjonen på Voss i Vestland.

NHO Transport ønsker ikke å uttale seg om forventningene før oppgjøret er i gang.