Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor

Den personlige skattebetaleren sto for 76 prosent av skatteinnbetalingene i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Den personlige skattebetaleren sto for 76 prosent av skatteinnbetalingene i 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2019 ble det betalt inn 944 milliarder kroner i skatt. Det tilsvarer en økning på 7,6 prosent sammenlignet med året før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra SSB viser at den personlige skattebetaleren sto for 76 prosent av skatteinnbetalingene i fjor. Upersonlige skattebetalere og petroleumsvirksomhet sto for henholdsvis 10 og 14 prosent av innbetalingene.

Medregnet petroleumsskatten gikk nesten fire femdeler av de samlede skatteinnbetalingene i fjor til staten og folketrygden. En drøy femdel gikk til kommunene og fylkeskommunene.

Skatt på utvinning av petroleum, som i 2008 utgjorde nesten en tredel av de samlede innbetalingene, sto for knapt 14 prosent i 2019. Skatteinnbetalingene fra petroleumssektoren er i stor grad avhengig av olje- og gassprisene, og kan derfor variere i omfang fra år til år.

I 2019 endte skatten fra petroleumssektoren på 134 milliarder kroner.

I Oslo ble det til sammen betalt i overkant av 173 milliarder kroner i skatt i 2019. Fylket topper dermed statistikken. Finnmark sto for 6 milliarder kroner av skatteinntektene, og er dermed det fylket som betalte minst.