Privatøkonom mener banker og forsikringsselskap bevisst sprer pensjonsfrykt

Privatøkonom Endre Jo Reite mener banker og forsikringsselskap sprer pensjonsfrykt. – De fleste med helt vanlig inntektsnivå kan ta det rolig så lenge de betaler ned på gjeld, og ikke har planer om å slutte i arbeid tidlig, sier han. Foto: BN Bank
Privatøkonom Endre Jo Reite mener banker og forsikringsselskap sprer pensjonsfrykt. – De fleste med helt vanlig inntektsnivå kan ta det rolig så lenge de betaler ned på gjeld, og ikke har planer om å slutte i arbeid tidlig, sier han. Foto: BN Bank

Mange bekymrer seg unødig for økonomien som pensjonist, mener privatøkonom Endre Jo Reite i BN Bank, og gir kollegaer i finansnæringen mye av skylden for det. Pensjonsøkonom i Storebrand mener Reite bommer.

Privatøkonom Endre Jo Reite i BN Bank mener mange banker og forsikringsselskap sprer pensjonsfrykt helt unødvendig.

Han sikter da blant annet til avisoverskrifter som «DNB-Silje råder 20-åringer til å spare til alderdommen», «Unge må spare 20.000 i året – hvert år, for å få pensjon som foreldrene» og «Hundretusener kan bli pensjonstapere».

– Det som er felles for de som roper høyest er at de overser viktige sammenhenger og jobber for selskaper som tjener på at vi binder mye av sparepengene våre i langsiktig pensjonssparing, sier Endre Jo Reite til Pengenytt, og legger til:

– Den feilen mange eksperter gjør når de skal skremme deg til pensjonsfrykt, er at de glemmer nedbetaling av boliggjeld når de ser på sparebehovet ditt.

– De får deg også til å overvurdere hvor mye av lønnen du trenger for å fortsette å leve med samme forbruksnivå etter at du går av med pensjon.

– De fleste av oss har lite å frykte når det gjelder privatøkonomi som pensjonist, beroliger han.

Les også: Pensjonsekspert mener at en halv million pensjonister er ført bak lyset av Nav

Nedbetaling av boliggjeld er viktig

Reite mener nedbetaling av boliggjeld og pensjonssparingen gjennom jobben er nok til å gi en fornuftig pensjon for de aller fleste av oss.

– De fleste med helt vanlig inntektsnivå kan ta det rolig så lenge de betaler ned på gjeld, og ikke har planer om å slutte i arbeid tidlig. Har du betalt jevnt ned på boliggjelden og betalt ned andre typer gjeld fortløpende, vil selv de dårligste pensjonsordningene gi et helt akseptabelt inntektsnivå for de fleste, sier spareøkonomen i BN Bank.

Han utdyper:

– For gjennomsnittsfamilien i førtiårene utgjør renter og avdrag på boliggjeld 15-20 prosent av husholdningens samlede utgifter. Hvis du har kvittet deg med mye av denne gjelden frem til pensjonsalder, så vil du med samlet pensjon på rundt 80 prosent av lønn ha like stort handlingsrom som i dag.

– Dersom du i tillegg er villig til å låne opp litt på boligen som pensjonist, trenger du enda lavere pensjon for å ha samme forbruk. De fleste vil derfor klare seg veldig godt med pensjon på rundt 55-65 prosent av inntekt, og da er ikke sparebehovet uoverstigelig for gjennomsnittsnordmannen.

Les også: Dette avgjør om det er lønnsomt å ta ut alderspensjon fra fylte 62 år eller ikke

Må ta høyde for at utgiftene går ned

Reite minner samtidig om at eldre gjerne har færre utgifter og derfor også trenger mindre penger for å klare seg.

Ifølge referansebudsjettet til Forbruksforskningsinstituttet SIFO, som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike typer hushold, bør en husholdning bestående av en mann og en kvinne over 66 år klare seg godt med 14.180 kroner i måneden.

Budsjettet til en husholdning bestående av en kvinne og en mann i 20-50 årsalderen er til sammenligning på 15.560 kroner. Har dette paret i tillegg for eksempel to barn på 13 og 16 år, øker månedsbudsjettet til 22.478 kroner.

Spareøkonomen i BN Bank mener likevel noen kan få det økonomisk stramt på sine eldre dager.

– Det er absolutt grunn til uro for de som har lånt opp mye på boligen, og skyver gjelden foran seg, sier han, og utdyper:

– Det er svært vanskelig å få lånt opp mer når du er pensjonist med høyt lån, og du må da kanskje selge boligen og leie for å kunne frigjøre de siste prosentene av boligformuen din.

Har du i tillegg høy lønn og dårlig pensjonsordning, blir sparebehovet betydelig for å komme opp på gjennomsnittsnordmannens prosentvise pensjonsnivå, ifølge Reite.

Les også: Slik oppretter du en gyldig og dekkende fremtidsfullmakt

Pensjonsøkonom i Storebrand mener Reite bommer

Pensjonsfrykt er ikke det samme som pensjonsopplysning, mener Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand.

Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven.
Knut Dyre Haug, pensjonsøkonom i Storebrand. Foto: CF Wesenberg / Kolonihaven.

Ifølge han er det rundt 70 prosent som ikke vet hva de vil få av inntekter som pensjonist, og da er det lett å bli skremt når lite kjent kunnskap endelig dukker opp.

– Det er veldig lett å være med Reite og BN Bank inn gjennom de åpne dørene han slår inn. Jeg kjenner ikke til noen som gir råd om pensjonsplanlegging og som ikke tar hensyn til lån. Dette er en viktig del av den pensjonsplanleggingen vi mener at faktisk alle bør gjøre, sier Dyre Haug.

– Derimot er det vanskelig å være med på at man generelt må være gjeldfri ved pensjonsalder. Dette kan være svært vanskelig for noen, som for eksempel de som etablerer seg sent i livet. Det er dessuten tvilsomt om det faktisk er et godt råd for alle, legger han til.

Pensjonsøkonomen i Storebrand mener det er vel så viktig å ha sparekapital tilgjengelig når pensjonsalderen nærmer seg, og at det gir deg flere muligheter enn et nedbetalt huslån.

Dette fordi det gir deg valgfrihet til å kunne slutte tidligere, til å hjelpe barna eller ta den reisen du drømmer om, ifølge Dyre Haug.

Les også: Du kan spare tusenlapper i gebyrer på å ta med riktig betalingskort til utlandet

– Viktig å vite hva man faktisk får i pensjon

– Heldigvis har vi den flotte folketrygden i Norge, som gir alle en god basis for pensjonsøkonomien. Sammen med pensjon fra arbeidsgiver, vil de fleste nå en pensjon på det nivået Reite nevner. Men 30 – 50 prosent lavere inntekter merkes for de aller fleste, sier Dyre Haug.

– Uansett hva man mener om gjeld og sparing, er det aller viktigste at man faktisk vet hva man får i inntekt som pensjonist, og lager en god plan ut i fra det, fortsetter han.

– Om ikke lenge vil pensjonsutbetalingene være på et annet nivå enn i dag, og de vil være mye mindre forutsigbare og mer avhengig av hva som har skjedd deg gjennom livet. Penger kommer fra forskjellige kilder, og noen utbetalinger vil ikke lenger være livsvarige. For å møte denne utfordringen har Storebrand et tilbud til aldersgruppen 55+. Her får kundene god oversikt over pensjonsinntektene, men også en veiledning over hva man faktisk trenger, der den lavere skatten som pensjonist også er tatt hensyn til, sier han videre.

Dyre Haug mener denne formen for råd er mye verdt for et informasjonssøkende publikum.

Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea
Kommunikasjonssjef Synne Ekrem i Nordea. Foto: Nordea

Les også: Skattekortendringer kan gi deg for høyt skattetrekk

Startskuddet har absolutt gått når du er i 40-årene

– Når dette er sagt, er gjeld en viktig del av økonomisk planlegging. Men det er avhengig av livssituasjon. Frem til gjelden er godt under 70 prosent av boligverdiene, er nedbetaling av lån det viktigste økonomiske grepet en kan gjøre, utover bufferkonto selvsagt. Skal man spare i tillegg da, er svaret BSU, sier pensjonsøkonomen.

– Når gjelden kryper nedover, ikke bare gjennom avdrag, men også gjennom økte boligverdier og inflasjon, bør annen langsiktig sparing komme i gang for alvor. Er man et stykke opp i 40 årene, er startskuddet for å skaffe seg en god oversikt over sine pensjonsforhold absolutt gått, avslutter han.

Pengenytt har også vært i kontakt med Nordea om Reites påstander, og svaret til kommunikasjonssjef Synne Ekrem er følgende:

– Vi mener det er viktig er å opplyse kundene om pensjon og at kundene får et bevisst forhold til egen pensjon og tar gode valg ut fra egne behov. All vår erfaring og undersøkelser viser at de aller fleste har liten kunnskap om egen pensjon og at det er et stort informasjonsbehov.

Hold deg oppdatert på privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook.

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Mange banker gir nå null i innskuddsrente. Her er de beste sparekontoene

Nordeas største eier: Kundene bør betale for å ha penger i banken

Over hundre tusen aksjefondsparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer

Dette er prisen du må betale for å gjøre døde om til diamanter

Nesten en tredjedel av statsbudsjettet går til trygde- og pensjonsutbetalinger gjennom Nav

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:34 Mann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26 Utfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24 Rød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00 Macron måtte forlate teater med politieskorte13:46 Mye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39 Berømt Paris-kafé rammet av brann13:04 Tyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49 PST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39 Bolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15 Fire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38 Sju savnet etter skred i Himalaya11:37 PST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19 Lysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18 Ropstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57 Erdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35 Dominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19 Kvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10 Utbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36 Klimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57 Forskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya
Siste nytt
14:34NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt stedatter i 200914:26SportUtfor: Kilde mistet pallplassen mot slutten – Feuz heiet fram til seier14:24SportRød slapp med skrekken, ingen alvorlig skade14:00VerdenMacron måtte forlate teater med politieskorte13:46NorgeMye nedbør og jordskredfare i Nordland, Trøndelag og på Vestlandet13:39VerdenBerømt Paris-kafé rammet av brann13:04VerdenTyrkia har deportert IS-mistenkt kvinne og hennes tre barn til Tyskland12:49NorgePST etter pågripelsen av terrorsiktet kvinne: – Endrer ikke trusselbildet i Norge12:39SportBolsjunov best i Nove Mesto, Røthe på pallen12:15NorgeFire personer siktet etter at 34-åring døde etter vold på institusjon i Søndre Land11:38VerdenSju savnet etter skred i Himalaya11:37NorgePST vil gjennomføre avhør av den terrorsiktede kvinnen11:19PolitikkLysbakken roser regjeringen for å ha hentet hjem norsk familie fra Syria11:18PolitikkRopstad utelukker reforhandlinger om regjeringsplattformen10:57VerdenErdogan hevder Europa vil bli rammet av terror hvis Libyas regjering faller10:35SportDominerende Johaug-seier i Nove Mesto, vant med over halvminuttet09:19PengerKvinne fra Sunnmøre må betale ektemannen 800.000 kroner i erstatning for svindel09:10NorgeUtbygger dømt til å kjøpe tilbake hus bygd på søppelfylling i Skedsmo08:36NorgeKlimaforskeren: – Hver dag venter jeg på vinteren, men den kommer aldri08:07NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land07:57VerdenForskere: Langt flere trolig smittet av lungevirus i Kina enn hva myndighetene oppgir07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:17ReiseAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya
Populært