Boligprisene steg med 0,2 prosent i november

Boligbebyggelse i Kværnerbyen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Boligbebyggelse i Kværnerbyen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Boligprisene har nå steget med 3,1 prosent i år. – Det er sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked gjennom et helt år, sier meglertopp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene steg med 0,2 prosent i november, korrigert for sesongvariasjoner. Det viser Eiendom Norges boligprisstatistikk. Nominelt falt likevel boligprisene med 0,8 prosent forrige måned.

Boligprisene er nå 3,1 prosent høyere enn for et år siden.

– Den moderate prisutviklingen i boligmarkedet vedvarte i november, og utviklingen så langt i 2019 ligger tett på Eiendom Norges prognose med en oppgang på 3 prosent. Vi har nå snart lagt bak oss to år med moderat prisvekst, noe som er den lengste sammenhengende perioden med moderat prisutvikling som vi har hatt i det norske boligmarkedet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge i en pressemelding.

Boligsalget går tregere

Det ble solgt 7.154 boliger i Norge i november. Det er 2,3 prosent færre enn i november i 2018. Det er likevel solgt 2,7 prosent flere boliger hittil i år enn i samme periode i fjor.

Dreyer peker på at selv om veksten i antall solgte boliger har avtatt, så er salget historisk høyt.

– Akkumulert for året har det aldri vært solgt så mange boliger ved utgangen av november. 2019 vil bli et nytt rekordår målt i antall boligtransaksjoner, sier Dreyer.

Boligene som ble solgt i november hadde det i snitt tatt 53 dager å selge. Det er en økning på seks dager fra oktober.

Oslo har fremdeles den korteste salgstiden av de store byene med et snitt på 27 dager, mens Stavanger og omegn hadde den lengste med 89 dager.

– Sjeldent velfungerende boligmarked

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving mener statistikken viser et sunt boligmarked.

– Boligmarkedet 2019 er i ferd med å lande, og sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked gjennom et helt år. Tallene for november bekrefter trenden med et år som har gitt rekordmange boligsalg og moderat prisutvikling, sier Geving i en pressemelding.

Han tror det fortsatt vil bli en moderat prisutvikling over store deler av landet i tiden fremover.

John Sætre, leder for personmarkedet i Nordea, mener at selgerne nå er i ferd med å ta innover seg at markedet er endret, og at de forstår at de ville budrundene man så tidligere, nå kommer sjeldnere.

– Vi opplever at selger sjeldent får mer enn prisantydning. En prisantydning for et halvt år siden er kanskje 100.000 kroner for høy for dagens marked, sier Sætre i en pressemelding.

Personvernpolicy