Dyr juleshopping i utlandet – mange gaver forsvinner

<p>Pass på hvor du legger verdisaker, hvis ikke kan du vinke farvel til erstatning i tilfelle tyveri eller tapt bagasje. Foto: Colourbox.com</p>
Pass på hvor du legger verdisaker, hvis ikke kan du vinke farvel til erstatning i tilfelle tyveri eller tapt bagasje. Foto: Colourbox.com

For mange er det fristende å kombinere julehandel med en aldri så liten tur utenfor landegrensene. Men du bør vite hvor mye du handler for, hvis ikke kan det fort bli dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor handle julegaver i butikkene her hjemme i Norge, eller via nettbutikk, når det kan gjøres i London, Barcelona eller København? Eller kanskje til og med slå litt ekstra på stortromma og kombinere det med en langweekend i New York?

Vel, hvis du ikke har system i sysakene dine kan det fort bli magert i lommeboka når du kommer hjem. Spesielt hvis gavene forsvinner underveis.

– Kjøper du varer for mer enn 6000 kroner på reise bør du gå på rødt og få det fortollet når du kommer hjem. Hvis ikke vil slike ting være «ulovlig interesse», og blir ikke dekket av forsikring hvis de blir stjålet senere, sier Roy Vetaas, reiseekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

– Ved tyveri av verdigjenstander kjøpt i utlandet er derfor en tollklarering helt nødvendig dokumentasjon. Det gjelder for alle typer forsikringer, fortsetter han.

(Saken fortsetter under)

Millionbyen New York føles ikke like langt borte som den gjorde for noen tiår siden, og mange nordmenn reiser hit for å handle julegaver. Foto: Colourbox
Millionbyen New York føles ikke like langt borte som den gjorde for noen tiår siden, og mange nordmenn reiser hit for å handle julegaver. Foto: Colourbox

Dettes stjeles oftest

Forsikringsbransjen blir ukentlig kontaktet av kunder som vil ha erstatning for stjålne eller skadde verdigjenstander. Skulle verdigjenstandene bli stjålet mens du fremdeles er i utlandet vurderes saken på vanlig måte hvis du har reiseforsikring. Da kreves dokumentasjon i form av kjøpskvittering.

Skulle gjenstander du har kjøpt for dyre dommer i utlandet bli frastjålet når du er kommet deg vel hjem, omfattes det ikke av innboforsikringen.

Som et eksempel nevner Vetaas en kunde som nylig var blitt frastjålet Rolex-klokka og la ved en kvittering fra USA der uret var kjøpt i butikk for vel 80.000 kroner.

– Men da vi ba om dokumentasjon på at toll var klarert og betalt, hadde ikke vedkommende det. Dermed ble kravet avvist. Gjengangerne hittil i år er iPhone X, Canon 5D Mark IV, og vesker fra Prada og Louis Vuitton, sier han.

– Risikosport

En annen feil du like greit først som sist kan lære deg, er å ikke pakke de dyreste sakene i bagasjen som du sender fra deg inn på koffertbåndet før du sjekker inn på flyet. Alt som er tyveriutsatt er å oppfatte som verdisaker. I kofferten legger du klær og toalettsaker, verdisaker tar du med som håndbagasje.

Det krystallklare rådet fra forsikringsbransjen er at du plasserer dette i håndbagasjen din. Selv nøler ikke Vetaas med å omtale det som en risikosport å sende dyre gjenstander med flybagasjen.

– Alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være dekket av forsikringen mot tyveri eller skade, sier den erfarne skadekonsulenten som poengterer at med begrepet verdigjenstander menes alt som er tyveriutsatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden