Tusenvis av vannskader kunne vært unngått
En av tre nordmenn har opplevd vannskade på boligen sin. Oppimot 15.000 av disse kunne vært unngått, mener forsikringsselskap.
Når det kommer til skader som inntreffer på bygninger og boliger, er vannskader den klart vanligste. I fjor registrerte forsikringsbransjen over 70.000 vannskader som samlet utgjorde skadeutbetaling på 2,9 millioner kroner. Tall fra Fremtid viser at dette er en økning på nesten 20 prosent fra året før. Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Grohe at en av tre nordmenn har opplevd vannskade på boligen sin.
Skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind forteller at nærmere 15.000 av disse vannskadene kunne vært unngått.
— Vi mener at en relativt stor andel – et sted mellom 10 og 20 prosent – av vannskadene kunne vært unngått ved å oppgradere rørsystemene, eller ved å installere smarte fuktsensorer og vannstoppere, forteller Nielsen i en pressemelding.
Rørrelaterte skader er vanligst
Ved siden av klimarelaterte naturskader og ekstrem nedbør, er slitasje og gamle rør- og avløpssystemer vanlige årsaker til at det oppstår vannskader.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– En stor del av vannskadene oppstår på grunn av rørsystemer som er bygd før det nye regelverket med rør-i-rør kom i 1995. Før var det også vanlig å bruke kobberrør, som står for mange av vannskadene som oppstår i boliger i dag, forteller prosjektsalgssjef i Grohe Norge, Per-Kristian Grøttumsbråten, i en pressemelding.
(Saken fortsetter under)
Grøttumsbråten får støtte av kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– De fleste skadene på vannledninger skjer kort tid etter installasjon på grunn av byggeslurv eller etter rundt 30 års bruk. Rør varer ikke evig. De korroderer og brytes ned over tid. Etter rundt 40 år er tilstanden gjerne kritisk, sier Slettemoen til ABC Nyheter.
– Ofte ser vi at gamle hus er påbygget eller modernisert uten av vannførende rør og komponenter er skiftet ut. Det er ikke holdbart i lengden. Nye boliger med rør-i-rør-installasjoner er mye sikrere, så sant arbeidet er forskriftsmessig utført. Lekkasjestoppere bør også være montert, fortsetter hun.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er huseiers ansvar
Det som vanligvis er dekket på forsikringen er rørbrudd, vanninntrenging fra terreng og plutselige, uforutsette lekkasjer eller oversvømmelser. På standardforsikring er søl, kondens, utette tak og vegger eller dårlig drenering ikke inkludert.
– Det er huseiers ansvar å sørge for vedlikehold og oppgradering før skaden skjer. Hvis skaden skyldes slitasje eller dårlig vedlikehold, eller at lekkasjen har oppstått over tid, har ikke forsikringsselskapet ansvar for å dekke skaden, forteller Slettemoen.
(Saken fortsetter under)
Hun understreker viktigheten av at alle i husstanden vet hvor hovedstoppekranen er, og hvordan den stenges. Det er viktig å vite for å begrense skaden hvis vannlekkasjen først skjer.
– For å begrense skade er hovedregelen at stoppekranen skal stenges og tappekran åpnes om du skal forlate huset i mer enn en måned.
Artikkelen fortsetter under annonsenForsikret eller ikke forsikret
Ifølge undersøkelsen fra YouGov er det bare halvparten av befolkningen som har montert en vannstopper i hjemmet, og hver femte nordmann vet ikke hva en vannstopper er. Dette er ikke bare viktig for å unngå at det oppstår en vannskade og alle problemene det medfører, men kan også gi deg rimeligere forsikring.
— Dersom en har montert FG-godkjente (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) sikkerhetstiltak, som er i drift på skadetidspunktet, så reduseres egenandelen med 4000 kroner. Dette gjelder for eksempel vannalarm eller vannstopper på hovedinntak ved innvendig rørskade. I tillegg kan en få rabatt på forsikringen hvis man har installert en automatisk vannstopper i fritidsboligen sin, sier Nielsen i Fremtind.
Undersøkelsen viser videre at en av tre nordmenn ikke vet om de er forsikret mot vannskader eller ei. Som oftest dekkes følgeskadene av innboforsikringen.
Artikkelen fortsetter under annonsen— Innboforsikringen dekker gjerne skadene som følger dersom du får kjelleren full av vann og eiendeler blir ødelagt, eller hvis en vannlekkasje i overetasjen gjør at møblene i etasjen under blir skadet. Det som derimot ikke dekkes er sopp- og råteskader eller skader ved vanlig bruk, søl eller kondens, konstaterer Nielsen.