Slik forsvarer Skagen, Odin og Delphi sine dyre aksjefond

Pål Bergskaug, direktør formuesforvaltning i Skagen. Foto: Skagen
Pål Bergskaug, direktør formuesforvaltning i Skagen. Foto: Skagen

Over 100.000 aksjefondsparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer, viser en oversikt Pengenytt har utarbeidet. Her får fondsleverandørene sjansen til å forklare seg.

Hva ville du svart om noen spurte deg om du ville putte sparepengene dine i et aksjefond som tar en tredjedel av forventet gevinst i gebyrer?

Svaret er sannsynligvis nei.

Likevel har over 100.000 nordmenn plassert totalt 26 milliarder kroner i et aksjefond som gjør nettopp det, viser tall Pengenytt har innhentet.

Regnestykket er enkelt: Mange fond har løpende årlige kostnader på to prosent eller mer. Samtidig er forventet årlig avkastning i aksjemarkedet på rundt seks prosent, ifølge bransjen selv.

For i Finans Norges «Avtale om avkastningsprognoser», som brukes av mange banker og livselskap når de skal gi prognoser for fremtidig avkastning, er forventet nominell avkastning i aksjer satt til 5,75 prosent.

Aktuelt: En tredel av gevinsten til norske sparere forsvinner i gebyrer

Denne satsen ble sist revidert i 2018 og representerer forventet gjennomsnittlig årlig avkastning for en periode som er lang nok til å omfatte flere konjunktursykler med tilhørende oppgangs- og nedgangstider i finansmarkedene, det vil her si minimum 20 år.

Til sammenligning har aksjeporteføljen til Statens pensjonsfond utland hatt en årlig gjennomsnittsavkastning på 5,93 prosent siden oppstart for drøye 20 år siden, noe som er 0,44 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen.

Les også: Over hundre tusen aksjefondssparere betaler en tredjedel av forventet avkastning i gebyrer

Odin har over 20.000 kunder som betaler to prosent i året

Martin Henrichsen, direktør for salg og marked i Odinfondene. Foto: Odin
Martin Henrichsen, direktør for salg og marked i Odinfondene. Foto: Odin

– Odin var blant de første i det nordiske markedet som fjernet både kjøps- og salgsomkostninger, vi har aldri hatt suksesshonorar eller andre variable kostnader og vi er, og skal være, blant aktørene som går i bresjen for kundene, sier Martin Henrichsen, direktør salg, distribusjon og marked i Odin Forvaltning.

I løpet av de siste årene har dessuten samtlige Odin-fond fått andelsklasser, ifølge ham.

I det ligger det at kunder som investerer mer enn én million kroner i et fond betaler mindre i årlige kostnader, sammenlignet med de som ikke har slike summer til disposisjon.

– Det er rett i overkant av 20.000 av våre kunder som fortsatt betaler to prosent i sine fond, det vil si under syv prosent av Odins totale kundemasse. Og for å si det slik, det skal de ikke betale veldig lenge. Vi er opptatt av å
være konkurransedyktige og vil kontinuerlig følge utviklingen i markedet og hos konkurrenter, lover Henrichsen.

På spørsmål om hva vi kan forvente oss i årlig avkastning i aksjemarkedene fremover, svarer han følgende:

– Teorien er tydelig på at avkastningen i aksjemarkedet handler om ett risikopåslag utover risikofri rente. Med et lavere rentemarked, følger lavere forventninger på avkastningen i aksjemarkedet.

Han oppgir at Odin bruker 5,8 prosent i sin rådgivning, men at de internt har et mål om å levere bedre enn dette til kundene. Selv etter kostnader.

Les også: Aksjefondsforvalter: – Aktiv forvaltning er i gjennomsnitt et tapsprosjekt

– Vi tror at bredden i vårt tilbud gjenspeiles i våre honorarer

Pål Bergskaug, direktør formuesforvaltning i Skagen. Foto: Skagen
Pål Bergskaug, direktør formuesforvaltning i Skagen. Foto: Skagen

Aksjefond har ulike honorarstrukturer, så for å kunne sammenligne kostnadsnivåene mellom dem over tid har Pengenytt sett på løpende kostnader som oppgis i fondenes nøkkelinformasjon.

Dette inkluderer alle kostnader og avgifter som trekkes fra fondet under normale forhold, inkludert forvaltningsavgift.

Pål Bergskaug, direktør formuesforvaltning i Skagen, mener dette blir helt feil.

– Skagen Kon-Tiki har en relativ honorarmodell, så dersom utgangspunktet ditt er at du betaler to prosent per år, er det som oftest feil. Sannheten er at du betaler mellom én og fire prosent, avhengig av fondets prestasjoner, sier han.

Han ønsker å bruke kostnadene i 2016, 2017 og 2018 som eksempel, hvor de var på hhv 1,81, 1,60 og 1,16 prosent.

– Som du ser gir det et skjevt bilde å slå fast at honoraret i Skagen Kon-Tiki er to prosent flatt, sier han.

Det han da ikke nevner er at fondet har leverte langt svakere avkastning enn markedet i denne perioden.

– Er det aktuelt for dere å redusere honoraret i Skagen Kon-Tiki, eventuelt i noen av de andre fondene?

– Vi vurderer kostnadene våre fortløpende og har flere ganger kuttet kostnader, i tillegg til at vi var de første til å kutte tegnings- og innløsningshonorarer, svarer Bergskaug, og legger til:

– Som en fullservice fondstilbyder inkluderer våre honorarer alle deler av et kundeforhold: personlig rådgivning, halvårlige kundemøter hvor du kan møte våre forvaltere, månedlig rapportering, tilgang til vår plattform med 640 eksterne fond og utvidet analyse knyttet til dette tilbudet og spesielt anbefalte kvalitetsfond plukket ut av våre fondseksperter. Våre prismodeller tilsier at vi har et tydelig interessefellesskap som våre kunder, noe som er uvanlig i dag. Vi tror at bredden i vårt tilbud gjenspeiles i våre honorarer.

Les også: Nordea endrer nå markedsføringen av fond etter press fra Forbrukerrådet

Gir ustabilt trendbilde skylden for laber avkastning

Produktsjef Eirik Krogstad i Delphi Fondene. Foto: Delphi Fondene
Produktsjef Eirik Krogstad i Delphi Fondene. Foto: Delphi Fondene

Delphi Fondene, som er en del av Storebrand Asset Management AS, består av fire fond, som alle har to prosent i årlig forvaltningsgebyr.

Når i tillegg fondene Delphi Global og Delphi Europa har levert svak avkastning de siste 5-10 år, er det et lite under at forvalteren fortsatt har rundt 5000 andelshavere.

Pengenytt har spurt produktsjef Eirik Krogstad om det er kostnadene i fondene som tynger.

– Tiden etter finanskrisen har vært utfordrende for aktive forvaltere, først og fremst grunnet lave renter, som har sendt mye kapital i retning av store utbytteselskaper. Selv om et selskap passerer vår trendanalyse, kan høy prising og mangel på klare drivere for økt inntjening likevel diskvalifisere det i fundamentalanalysen. USAs dominerende posisjon har også vært utfordrende for deler av forvaltningen de siste årene, og da spesielt for de bredeste mandatene, svarer Krogstad, og legger til:

– Generelt kan det også sies at Delphi-metoden utfordres ekstra i perioder med brå skift i investorenes preferanser. Investorenes flukt fra aksjer i fjerde kvartal i fjor, etterfulgt av oppsvinget i første kvartal i år, er et eksempel i så måte. Et annet var skiftet fra defensive aksjer til sykliske aksjer i september. Med et mer stabilt trendbilde, hvor også trender som ikke diskvalifiseres på fundamentale forhold får etablere seg godt, forventer vi å slå kraftfullt tilbake. Samtidig er vi ydmyke i forhold til lengden på «unntaksperioden». Det utfordrer både oss som forvalter og våre kunder.

– Er det aktuelt for dere å redusere honoraret i noen av fondene?

– Fondsbransjen er inne i en endringsfase, spesielt med tanke på distribusjon. Mye er drevet av regulatoriske forhold, og da spesielt MIFID II-direktivet, som påvirker distributørenes mulighet til å beholde godtgjørelsen de tidligere har fått for å distribuere fond. Enkelte gir nå fra seg denne muligheten, til fordel for plattformavgift eller tjenestepris. Fremover forventer vi å se flere ulike modeller. Dette vil kreve tilpasninger i forhold til hvordan vi priser våre fond og andelsklasser. Lavere honorarer i fondsbransjen generelt, og resultatene vi skaper i fondene, påvirker naturlig nok også vår tanker rundt fremtidige honorarstrukturer, sier Krogstad.

Hold deg oppdatert på skatt og andre privatøkonomiske nyheter – Følg Pengenytt på Facebook

Les også disse sakene på Pengenytt.no:

Derfor vil ikke banker anbefale deg indeksfond

Historisk svak krone kan få store konsekvenser for fondssparere

Ikke alle IPS-leverandørene lar deg spare i aksjemarkedet etter fylte 67 år

Kommunen kan stikke av med din IPS dersom du blir syk

Nordeas største eier: Kundene bør betale for å ha penger i banken

Fire eksperter: Dette er ulempene med indeksfond

Stor oversikt: Dette er de billigste indeksfondene

Artikkelen ble først publisert av pengenytt.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:39 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38 Ingen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00 Stor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:14 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56 Klæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55 Falla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49 Lundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12 Mange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07 Mann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58 Kvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57 Nasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52 Syrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51 Langrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35 Norsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25 Trond Alstad gir seg i RBK14:11 Polens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43 Ingen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18 Tusenvis demonstrerer i Bangkok13:11 Forrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09 NAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03 Skøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51 Dale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49 Sudans tidligere diktator dømt husarrest12:37 Flere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11 Slalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06 Funn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01 Lie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57 Astrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27 Hopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08 Friski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04 Fare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58 Savnet mann funnet i god behold på Sotra10:57 Ap-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42 Hoppdronningens legendejakt10:17 Bortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07 Svensk NHL-spiller rammet av kreft09:42 Mann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Siste nytt
12:39SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:38VerdenIngen enighet om kvotehandel på klimakonferanse12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset11:00SportStor feil ødela for Kristoffersen i Val d'Isere10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeStort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:14VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal10:00VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen15:56SportKlæbo spurtet til seier i Davos – første pallplass for Taugbøl15:55SportFalla slått av 20 år gamle svenske Svanh på sprinten: – Var sikker på at det var Stina15:49SportLundby skuffet og ble nummer fem da Hölzl vant i Klingenthal15:12VerdenMange pågrepet under protester mot valget i Algerie15:07NorgeMann knivstukket på Jessheim – mistenkt pågrepet14:58NorgeKvinne til sykehus etter arbeidsulykke i Nordland14:57MotorNasjonal rassikringsgruppe frykter pris trumfer sikkerhet i veiutbygging14:52SportSyrstad Engen-mål for Wolfsburg i storseier14:51SportLangrenn: 14 nordmenn foran beste utlending i skandinavisk cup i Vuokatti14:35NorgeNorsk pilot tiltalt for menneskehandel og grov voldtekt14:25SportTrond Alstad gir seg i RBK14:11VerdenPolens opposisjon har valgt presidentkandidat13:43VerdenIngen tegn til enighet på klimakonferansen i Madrid13:18VerdenTusenvis demonstrerer i Bangkok13:11SportForrykende Olsbu Røiseland-avslutning sikret norsk stafettseier: – Ingen klarer å holde følge13:09NorgeNAF: – Uforståelig at et stort ras kan skje ved en nybygget hovedvei13:03SportSkøyter: Lorentzen med nok en skuffende plassering12:51NorgeDale: – Jeg priser meg lykkelig over at ingen er omkommet eller skadd etter raset på E1812:49VerdenSudans tidligere diktator dømt husarrest12:37SportFlere norske profiler røk ut i sprintprologen i Davos12:11SportSlalåmen i Val d'Isère avlyst, nytt forsøk søndag12:06VerdenFunn av kirke kaster nytt lys på når kristendommen kom til Afrika12:01SportLie med bestenotering i super-G i St. Moritz11:57SportAstrid Øyre Slind vant suverent La Venosta11:27SportHopp: Tande står over lagkonkurransen, erstattes av Forfang11:08SportFriski: Norsk seier i Beijing til Killi og Ruud11:04NorgeFare for nye ras fra fjellparti – usikkert når E18 i Larvik kan åpnes10:58NorgeSavnet mann funnet i god behold på Sotra10:57PolitikkAp-politiker: – Det er Raymond Johansen som har skapt bompengepartiet10:42SportHoppdronningens legendejakt10:17VerdenBortførte hjelpearbeidere drept i Nigeria10:07SportSvensk NHL-spiller rammet av kreft09:42NorgeMann siktet for voldtekt av barn under 14 år
Populært