Gamle systemer skaper utfordringer i jakten på skandalesakene i Nav

50 medarbeidere i Nav jobber med å finne alle sakene som er feilbehandlet.
50 medarbeidere i Nav jobber med å finne alle sakene som er feilbehandlet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav jobber på spreng med å kartlegge sakene som er feilbehandlet, men arbeidet vanskeliggjøres av manglende statistikk og til dels gamle datasystemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser seksjonssjef Magne Fladby i Nav. Sammen med 50 medarbeidere jobber han nå med å finne ut hvilke brukere som er blitt urettmessig behandlet i Nav-skandalen.

– Vi har til dels gamle datasystemer, og det kan være vanskelig å finne de riktige kjennetegnene for å kartlegge sakene. Men vi har noen kjennetegn vi søker etter, sier Fladby til NRK.

Blant annet er ikke sakene som omhandler arbeidsavklaringspenger utbetalt til brukere i utlandet, merket som et eget statistikkområde i Navs systemer.

– Vi produserer ikke statistikk for alle disse ulike sakstypene, vi har fire-fem ulike sakstyper vi ser etter. Vi håper å finne alt digitalt, men det er ressurskrevende arbeid, sier Fladby.

Nav har så langt anslått at det kan finnes 2.400 saker hvor brukere urettmessig har fått krav om å tilbakebetale penger etter opphold i andre EØS-land mens de gikk på trygdeytelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke garantere at vi har funnet alt. Vi kan ikke utelukke at antall saker stiger. Det er ingen enkel jobb å finne alle sakene. Men jeg lover at vi gjør alt vi kan for å finne alle sakene til dem som har fått sine saker feilbehandlet og rette det opp, sier Fladby.

Folk som har fått feil behandling, oppfordres også til å ta kontakt.