Derfor kan du ikke stole på skattelistene

Derya Incedursun i Nordea forklarer hvorfor man skal ta inntekts- og formuetallene i skattelistene med en god klype salt.
Derya Incedursun i Nordea forklarer hvorfor man skal ta inntekts- og formuetallene i skattelistene med en god klype salt.

Foto: Nordea
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea forklarer hvorfor du skal ta tallene i skattelistene med en god klype salt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til tirsdag kom skattelistene for 2018. Men om du har søkt på deg selv og ikke helt kjenner deg igjen i tallene, eller synes tallene for naboen virker veldig mistenkelige, så er det en grunn til det. Skattelistene forteller nemlig ikke hele sannheten.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea forklarer overfor ABC Nyheter hvorfor; skattelistene viser kun nettoformue.

1. Bolig 25 prosent av markedsverdi

– Primærboligen din verdsettes til cirka 25 prosent og sekundærboligen din verdsettes til 90 prosent av antatt markedsverdi, forklarer Incedursun og kommer med følgende eksempel;

– Har du en primærbolig (i dette eksemplet legger vi til grunn at boliggjelden er nedbetalt) som har en markedsverdi på 6 millioner kroner, så vil boligen verdsettes til 1,5 millioner kroner. Det er det sistnevnte beløpet som vil være oppført som formue, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kun to kvinner på inntektstoppen – trolig er begge der ved en feil

2. Fritidsbolig og hytte

Hun forklarer at når det gjelder fritidsbolig/hytte så er det den historiske ligningsverdien (formuesverdien) man ser på, med andre ord fastsettes formuesverdien ut fra tidligere formuesverdi på hytta.

– En hytte fra 60-tallet har for eksempel en lav formuesverdi selv om hytta er oppusset osv. Og denne verdsettes til inntil 30 prosent av antatt markedsverdi, sier Incedursun.

Les også: Skattelistene 2018: Disse 50 betalte mest skatt i fjor

3. Aksjer

For 2018 får du også 20 prosent formuesskatterabatt på aksjer, aksjefondsandeler, driftsmidler og næringseiendom som er direkte eid av deg.

– Har du for eksempel plassert 1 millioner kroner i Ola Normann AS, vil din nettoformue være 800 000 kroner, opplyser hun.

4. Lønnsinntekten ofte høyere enn i listene

Også inntektene vil kunne fremstå feil, dette er på grunn av alle fradragene du får, slik som rentefradrag, personfradrag, tap på bolig, aksjer m.m. er alle fradragsberettiget.

– Derfor er lønnsinntekten ofte høyere enn det som vises i skattelistene. Med andre ord er det nettoinntekten som vises, sier hun og legger til;

– All gjeld trekkes alltid fra. Har du høy gjeld, kan dette nulle ut din formue, forklarer økonomen.

VIDEO: Slik søker du i skattelistene: