Trygdeskandalen: Minst to menn løslatt fra soning

Påtaleleder Terje K. Skaar i Agder-politiet sier at det kan være snakk om en delvis uriktig domfellelse.
Påtaleleder Terje K. Skaar i Agder-politiet sier at det kan være snakk om en delvis uriktig domfellelse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag ble to menn på henholdsvis 38 og 49 år løslatt fra soning etter at politiet fant ut av trygdesvindeldommen mot dem kan være uriktige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sakene kommer i tillegg til de uriktige Nav-dommene Riksadvokaten varslet om mandag.

Den 38 år gamle mannen fra Kristiansand ble i januar dømt til 30 dagers fengsel for å ha svindlet til seg 113.075 kroner i arbeidsavklaringspenger. Han startet soningen 17. oktober, skriver Fædrelandsvennen.

– Han ble løslatt i går etter beslutning herfra, såkalt soningsavbrudd. Han hadde da sonet 14 dager av dommen, sier påtaleleder Terje K. Skaar i Agder-politiet.

– Tragisk sak

Mandag ble det kjent at flere titalls uskyldige nordmenn feilaktig er blitt dømt for å ha mottatt trygdeytelser mens de var i andre EØS-land. I 38-åringens sak dreide det seg delvis om opphold i EØS-land og delvis i land utenfor EØS.

– Det er kun opphold i utlandet innen EØS som er omfattet av de uriktige domfellelsene. Med andre ord kan denne saken være et tilfelle hvor det foreligger en delvis uriktig domfellelse, sier Skaar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannens forsvarer, Tore Øydne, sier følgende til avisen:

– Dette er en tragisk sak, og han er en av mange som er rammet. Men når politiet først avdekker dette, har de kastet seg rundt og satt i verk nødvendige grep, sier Øydne.

Ny løslatelse

Samme dag ble en 49 år gammel mann som uriktig er dømt for svindel med dagpenger, løslatt fra soning, ifølge Dagbladet.

Mannen ble i juni dømt til ubetinget fengsel for å ha mottatt dagpenger uten å ha fortalt Nav at han var på reise i utlandet.

– Jeg var på vei til frivillighetstjenesten da kriminalomsorgen plutselig ringte og fortalte at jeg ville bli løslatt. Framme på tjenesten kom de og klipte av meg fotlenka og GPS-radaren, sier mannen til avisen.

Hans samboer ble i 2016 dømt for svindel med arbeidsavklaringspenger for de samme reisene.