Svak krone gir nordmenn dyrere strøm

<p>En svekket krone gir høyere strømpriser.</p>
En svekket krone gir høyere strømpriser.

Strømprisene er lavere enn i 2018, men en svak norsk krone gjør at strømregningen blir høyere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftbørsen Nord Pool gjør alle omsetninger og oppgjør i euro. Dermed har forholdet mellom euro og kronen stor effekt på strømprisen.

– Når den norske valutaen svekkes, blir innkjøpsprisen på strøm hos norske kraftleverandører høyere. Kostnadsøkningen faller dessverre i sin helhet på strømkundene, som blir skadelidende i denne situasjonen, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

Selv om svekkede priser på kull, gass og CO2, samt bedre fyllingsgrad i vannmagasinene, gir lavere priser enn i 2018, har den betydelig svekkede kronen motvirket mye av prisfallet. For en norsk strømkunde med normalt forbruk kan dette utgjøre 2.000 kroner mer i året i strøm, ifølge Olsen.

– De siste 17 årene har gjennomsnittsprisen på en euro vært 8,40 kroner. I år har høyeste notering vært på 10,30 kroner. Hvis euroen i 2020 blir på 10,30 vil det gi en økning i strømprisen på over 22 prosent, sier Olsen.

Det er imidlertid lite som tyder på vedvarende høye priser

– Men kronesvekkelsen bidrar altså til at vi har en høyere strømregning enn hva vi kunne hatt, sier Olsen.

Personvernpolicy