Slik gjør akademikerne passiv motstand mot systemet og ledelsen

Hjemmekontor blir gjemmekontor: Den som ikke er på kontoret, kan konsentrere seg om en artikkel eller en tankerekke uten å bli forstyrret av kolleger og sjefer. (Illustrasjonsbilde: gpointstudio, Shutterstock, NTB scanpix)
Hjemmekontor blir gjemmekontor: Den som ikke er på kontoret, kan konsentrere seg om en artikkel eller en tankerekke uten å bli forstyrret av kolleger og sjefer. (Illustrasjonsbilde: gpointstudio, Shutterstock, NTB scanpix)

Akademikere gjemmer seg, spiller dumme, lar være å bry seg eller overpresterer. Alt for å gjøre motstand mot systemet og administrasjonen.

De administrative stillingene er blitt fire ganger så mange, og tallet på rådgivere har gått fra under ti til over 3500.

Norske universiteter og høyskoler er blitt mye større mellom 1992 og 2015, men administratorene formerer seg raskere enn akademikerne.

«Managerialisme»

– Jeg så jo at det var slik, sier Jo Ese. Han er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og fersk doktor i arbeidsvitenskap fra Karlstads universitet. I avhandlingen har han tatt for seg hvordan de vitenskapelig ansatte gjør motstand mot systemet.

De reagerer på at universitetet eller høgskolen skal styres og administreres etter mer forretningsmessige prinsipper. «Managerialismen», som han kaller det.

– Hvis vi skal forstå organisasjonen, må vi også kikke på det uformelle – det som foregår utenfor det systemet en klarer å få med seg, sier Ese.

Les også: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken

– Taushetskultur

Ese dybdeintervjuet 25 forskere på ett større universitet og én mindre høyskole i Norge. Professorer, førsteamanuenser og stipendiater. Det viste seg at mange begynte intervjuet med å svare på spørsmålene med «den offisielle versjonen» – den måten de hadde regnet med å beskrive virkeligheten på i et internt tilsyn.

– Det er tydelig at det finnes en taushetskultur på høyskolene og universitetene og en uro for å kritisere systemet, sier han.

Mye motstand

I løpet av intervjuet forsto forskerne at denne gangen var formålet et helt annet. Det var ikke en tilsynsmyndighet som intervjuet dem. Jo Ese selv er trygg på at de svarene han fikk senere i intervjuene, er så ekte og ærlige som intervjuer kan være.

– Jeg hadde to aha-opplevelser. Den ene er hvor mye motstand og spill informantene fortalte meg om. Den andre er at mens ansatte for eksempel i en fabrikk gjør motstand for å holde trykket nede, så gjør forskere motstand for å holde kvaliteten oppe, sier han.

Avhandlingen peker på fire eksempler på hvordan akademikerne gjør motstand mot systemet i det stille:

Gjemmekontor

For det første: De gjemmer seg. Som en professor fortalte om den gangen hun ble sosialisert inn i akademias uformelle sider:

– En av de første tingene jeg ble fortalt, var at hvis jeg skulle få noe gjort, så måtte jeg for guds skyld ikke vise meg på kontoret. Jeg skulle sitte hjemme og gjemme meg. Jeg har sett at dette er riktig. Du kan forske, beholde fokus, lese artikler. Hvis du viser det på arbeidet og gjør deg tilgjengelig, så blir du sittende fast i et møte, må svare på en telefon eller det står noen på døren din. Plutselig har hele dagen gått, og du har ikke fått gjort noe av det du skulle.

Når forskeren gjør seg utilgjengelig for studenter, kolleger og sjefer, blir det anledning til å gjøre det som hun selv oppfatter som det viktige: Å fordype seg i en spesiell oppgave eller et spesielt tema.

Les også: Er det bra å gi hunden restemat?

Tett i pappen

For det andre: De later som de er dumme og ikke forstår reglene. En førsteamanuensis fortalte Ese om et kurs som bare skulle holdes én gang, som et pilotprosjekt.

– Vi trodde virkelig på dette, men vi visste at ledelsen aldri ville tillate at vi holdt det flere ganger. Så vi holdt det likevel. Etter en stund ble vi spurt hvor disse endringene kom fra. Vi lot som vi var dumme og sa at «vel, vi holdt det i fjor …». Da de spurte hvem som hadde sagt at vi kunne holde det igjen, så sa vi «Jeg tror det var [navnet på en ansatt i administrasjonen] eller noe slikt, kanskje?».

Slik dumskap er det gjerne flere kolleger som står bak i fellesskap. – Du kan slippe unna med mye hvis du bare later som du ikke har hørt om reglene, sier en professor.

Les også: Danske forskere har kartlagt monstre fra bronsealderen

Gir blaffen

For det tredje: De ignorerer rett og slett beskjedene de har fått. Det skjer når en akademiker mener at retningslinjene fra ledelsen virker mot sin hensikt og mot de målene de vitenskapelig ansatte prøver å nå. Dermed bestemmer de seg for å overse retningslinjene.

– Vi bare ignorerer dem. Vi har fått beskjed om å følge retningslinjene, mange ganger, men det tar mye tid og krefter og gir ikke prosjektet noe ekstra, så vi gjør det ikke. Hvis de skulle komme og spørre hvorfor vi ikke følger prosedyrene, så skal jeg spørre dem hvem som vet mest om faget. Er det dem eller meg? sier en professor.

Jo Ese trekker frem den siste kommentaren som eksempel på noe som er viktig for den akademiske ulydigheten: Akademikerne gir uttrykk for en dyptfølt rett til å gjøre motstand.

Gjør for mye

For det fjerde: De presterer mye mer enn ventet. – Kanskje det klareste eksempelet på hvordan akademisk motstand er forskjellig fra annen motstand, mener Ese.

En professor forklarte ham hvordan hun gir masterstudentene opptil ti timer veiledning på et spesielt område, selv om de egentlig bare skal ha to timer.

– Dette er virkelig viktig stoff, og ledelsen ser ikke det! Temaene er så viktig for hele studentenes forståelse av faget, og det er virkelig vanskelig. Vi er blitt enige om at vi gjerne gir dem rundt ti timer. Men vi forteller det aldri til ledelsen. De ville ikke forstå det, sier hun.

– Alle disse formene for akademisk motstand har dette elementet av at arbeidsinnsatsen intensiveres på den ene eller den andre måten, men det er her vi ser det tydeligst, ifølge Jo Ese.

Les også: Slik forsøker forskere å løse ALS-gåten

Styring ødelegger

Konklusjonen er at forskerne mener at ledelsen og systemene ikke klarer å ivareta den frie og uavhengige forskningen godt nok.

– Disse formene for motstand blir gjort fordi professorene ønsker å undervise enda bedre, forske enda bedre og holde seg i enda større grad til de akademiske normene, sier Ese. – De akademiske systemene har en del aspekter som de mener at styringssystemene ødelegger i stedet for å gjøre bedre.

UiO-direktør Arne Benjaminsen er trygg på at han får beskjed når noen mener at de administrative oppgavene går ut over den faglige jobben. (Foto: Anders Lien, UiO)

Ese peker på problemet – han har ikke løsningen.

– Jeg ser ingen tydelig «quick fix» at «bare vi gjør dette, så kommer det til å løse seg». Det jeg har ønsket å gjøre, er å beskrive fenomenet. Kunnskap vil gjøre det lettere å jobbe i sektoren, men den vil også gjøre det mye lettere å administrere sektoren, sier han.

– Interessefellesskap

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved Universitetet i Oslo kjenner seg ikke spesielt godt igjen i beskrivelsene i doktoravhandlingen.

Han mener at administrasjon og vitenskapelig ansatte har et klart interessefellesskap i å frigjøre ressursene til å drive det faglige arbeidet og ikke bli belastet med administrativt merarbeid.

– Man har jo all mulig egeninteresse av å prestere i forskningen. Når det gjelder de mer administrative påleggene, så tror jeg at de fleste institusjoner i dag jobber med å prøve å automatisere mest mulig. Hos oss arbeider vi i hvert fall aktivt med å forenkle og å unngå rapporteringsrutiner og administrative byrder som går ut over den faglige effektiviteten, sier han.

– Jeg tror at terskelen for å gi beskjed om man er uenig, er ganske lav. Vi fanger det stadig opp. Jeg er ikke bekymret for at ingen skal melde fra hvis man føler at nå tar skjemaveldet overhånd, sier Arne Benjaminsen.

Departementet: – Interessant

Statssekretær Rebekka Borsch i Kunnskapsdepartementet omtaler de ansatte ved universitetene og høyskolene som «seriøse og hardtarbeidende», men vil gjerne se nærmere på forskningen til Jo Ese:

– Dette er dette interessant kvalitativ forskning vi vil se nærmere på, og som kan være nyttig både for oss og universitetene og høyskolene, sier hun.

Hun vil ikke si så mye om hvor godt hun kjenner seg igjen i beskrivelsene. – Det er de ulike institusjonene som kjenner sine ansatte best og som må svare på hvor gjenkjennelig fenomenet som omtales i avhandlingen, er, sier hun.

– Ansatte er involvert i hvordan de ulike institusjonene styres. For eksempel gjennom å sitte i institusjonenes styre og ved at ansatte er representert i en rekke andre organer ved høyskoler og universiteter. De ulike fagforeningene i sektoren bidrar også til dialog og samarbeid med ledelsen. Slik medvirkning er det sterk tradisjon for i Norge, og dette er noe departementet er opptatt av å bevare, uttaler Rebekka Borsch.

Referanse:

Jo Ese: Defending the university?: Academics’ reactions to managerialism in Norwegian higher education, doktoravhandling ved Karlstads universitet, 2019

(Artikkelen er først publisert av forskning.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne påkjørt av buss08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Buttigieg anklaget for manglende erfaring i Demokratenes nominasjonsdebatt06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener
Siste nytt
09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne påkjørt av buss08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03VerdenButtigieg anklaget for manglende erfaring i Demokratenes nominasjonsdebatt06:00VerdenSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59NorgeAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58VerdenBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener
Populært