Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden

Eldre over hele verden er friskere og lever lenger enn tidligere, noe som setter pensjonsordninger i land over hele verden på en utfordring. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
Eldre over hele verden er friskere og lever lenger enn tidligere, noe som setter pensjonsordninger i land over hele verden på en utfordring. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge havner på sjetteplass i en måling over land med de beste pensjonssystemene i verden. Nederland og Danmark topper listen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på målingen Melbourne Mercer Global Pensions Index over pensjonssystemene i 37 land verden over at Norge havner på sjetteplass, melder Bloomberg.

Landene som er med i undersøkelsen, omfatter omtrent to tredeler av verdens befolkning og måles på 40 kriterier om pensjonssystemet fører til bedre økonomisk utkomme for pensjonistene, om systemet er bærekraftig og om systemet har tillit i befolkningen.

Foruten landene på de to første plassene er Australia på tredje plass, fulgt av Finland og Sverige. Like bak Norge kommer Singapore, New Zealand, Canada og Chile.

FN: En femdel av verdens befolkning vil være pensjonister i 2070

Landene plasseres på en skala hvor A er beste score for nivået av økonomisk sikkerhet. Bare Nederland og Danmark gis toppkarakter. Norges pensjonssystem gis en B. Storbritannia og USA gis en C pluss og er plassert på 14. og 16. plass. Japan ligger på 31. plass med en D minus. Nederst på lista ligger Thailand.

Eldre over hele verden er friskere og lever lenger enn tidligere. Land over hele verden må forholde seg til hvordan en aldrende befolkningen skal bli tatt vare på. Ifølge FN vil en femdel av verdens befolkning være pensjonister i 2070, mot omtrent 9 prosent i dag.