11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt

I 2017 var det i alt 4,6 prosent av lønnstakerhusholdningene som hadde lavinntekt, mot 14,2 prosent av alle husholdninger.
I 2017 var det i alt 4,6 prosent av lønnstakerhusholdningene som hadde lavinntekt, mot 14,2 prosent av alle husholdninger. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

4,6 prosent av lønnstakerhusholdningene hadde lavinntekt i 2017, mot 14,2 prosent av alle husholdninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen med lavinntekt blant lønnstakerhusholdninger er størst for enslige forsørgere med barn under 18 år, med 11 prosent. Tilsvarende andel for aleneboende under 45 år var 9 prosent, viser SSBs inntekts- og formuesstatistikk for husholdninger.

Også blant par med barn, der det yngste er mellom 0 og 6 år, og unge par uten barn, er det en større andel med lavinntekt enn blant lønnstakerhusholdninger i alt, på henholdsvis 6 og 5 prosent.

31 prosent av enslige forsørgere som ikke har lavinntekt, jobber innen helse- og sosialtjenester, og 11 prosent innen varehandel. Tilsvarende i lavinntektshusholdninger er andelen som jobber innen helse- og sosialtjenester på 40 prosent, mens 15 prosent arbeider innen varehandel.

Disse husholdningene er også oftere ansatt innen næringene overnattings- og serveringsvirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting, enn husholdninger uten lavinntekt. Den siste yrkeskategorien inkluderer blant annet ansatte i vikarbyråer og rengjørere.