Du har en pensjonsformue på 3.000.000 kroner

Norge er det første landet i verden der forskere har klart å beregne alle innbyggernes samlede rett til pensjon. En stor jobb, bekrefter SSB-forskerne bak tallene. Foto: welcomia / Shutterstock / NTB scanpix
Norge er det første landet i verden der forskere har klart å beregne alle innbyggernes samlede rett til pensjon. En stor jobb, bekrefter SSB-forskerne bak tallene. Foto: welcomia / Shutterstock / NTB scanpix

Norske kvinner og menn har i gjennomsnitt nesten tre millioner kroner til gode i pensjon den dagen de slutter å jobbe. Norge er først i verden med å regne ut dette tallet for alle innbyggerne.

– Det har vært et møysommelig arbeid, bekrefter forskningsleder Elin Halvorsen hos SSB. Hun står bak jobben sammen med kollegene Per Ove Smogeli og Dennis Fredriksen.

– Kanskje virker det litt rart for folk at dette er en del av formuen deres, for disse pengene er jo ikke tilgjengelige på samme måte som andre penger, legger hun til.

Men pengene har altså hver enkelt av oss rett til å få.

Tallene i den nye SSB-rapporten «Pensjonsformue i Norge 2017» bekrefter hvor stor og viktig folketrygden er for alle nordmenns alderspensjon.

De nye tallene viser også hvor store ulikheter det er i tjenestepensjonene vi får gjennom jobben vår.

Dette er folks formue

– Disse opparbeidede pensjonsrettighetene er i realiteten en del av folks formue, bekrefter også pensjonsforsker Nils Martin Stølen hos SSB.

Han oppfordrer oss til å se disse millionene i sammenheng med annen formue vi måtte ha å leve av som pensjonister.

Elin Halvorsen er forskningsleder hos SSB. Foto: SSB
Elin Halvorsen er forskningsleder hos SSB. Foto: SSB

Beløpet omfatter både det du har spart opp rett til gjennom folketrygden (alderspensjon hos NAV), tjenestepensjoner (jobbpensjon) og privat pensjonssparing.

Vil du sjekke hva du kan få utbetalt i årlig pensjon fra folketrygden og eventuell offentlig tjenestepensjon, så finner du svaret her hos NAV.

Pensjonsforskerne minner om at opparbeidede pensjonsrettigheter øker med alderen for de som er yrkesaktive og avtar med alderen når du blir pensjonist.

Merk deg også at beløpet tre millioner kroner er i dagens kroneverdi.

Før du pensjonerer deg blir rettighetene dine i folketrygden oppregulert årlig med gjennomsnittlig lønnsvekst. Etter at du er blitt pensjonist reguleres det du har igjen i folketrygden med gjennomsnittlig lønnsvekst, fratrukket 0,75 prosent.

Les også:

Folketrygden er klart størst

Pensjonsforskerne hos SSB må selvfølgelig ta forbehold om at det kan være noe de ikke vet om framtida. De vet for eksempel ikke helt sikkert hva som blir avkastningen av ulike pensjonsinvesteringer, hvor gamle folk er når de velger å pensjonere seg eller hvor lenge vi kommer til å leve i framtida.

Beløpet SSB-forskerne har regnet seg fram til er for året 2017. Da hadde hver av oss i gjennomsnitt 2,9 millioner kroner i oppspart pensjon. Nå i 2019 har beløpet sannsynligvis økt til nærmere 3 millioner kroner.

Folketrygden, altså alderspensjonen din hos NAV, utgjør klart mest av disse millionene.

Om lag hver fjerde voksne person i Norge kan inntil videre kun forvente å få pensjonspenger fra folketrygden. Noen fordi de er minstepensjonister, men mange også fordi de så langt i livet mest har vært studenter og ennå ikke har rukket å tjene opp ekstra tjenestepensjon å snakke om.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Den samlede pensjonsformuen til alle nordmenn over 17 år var i 2017 på til sammen 12 102 milliarder kroner. Det var 3,7 ganger mer enn Norges BNP (bruttonasjonalprodukt) samme år. Figuren viser tydelig at rettighetene til alderspensjon som vi har opptjent hos folketrygden utgjør den klar største andelen. Sparing i private pensjonsordninger utgjør til nå svært lite penger i denne sammenhengen. Verd å merke seg er det også at offentlig ansatte har en god del flere pensjonskroner i vente enn privatansatte, selv om de bare blir om lag halvparten så mange pensjonister. Kilde og grafikk: SSB
Den samlede pensjonsformuen til alle nordmenn over 17 år var i 2017 på til sammen 12 102 milliarder kroner. Det var 3,7 ganger mer enn Norges BNP (bruttonasjonalprodukt) samme år. Figuren viser tydelig at rettighetene til alderspensjon som vi har opptjent hos folketrygden utgjør den klar største andelen. Sparing i private pensjonsordninger utgjør til nå svært lite penger i denne sammenhengen. Verd å merke seg er det også at offentlig ansatte har en god del flere pensjonskroner i vente enn privatansatte, selv om de bare blir om lag halvparten så mange pensjonister. Kilde og grafikk: SSB

Viser forskjellene i tjenestepensjoner

To interessante sider ved pensjon i Norge kommer altså tydelig fram av de nye SSB-tallene:

Folketrygden funger omfordelende . Den tar fra de rike og gir til de mindre rike. Dette er noe forskning.no har skrevet om tidligere: Norge har det mest utjevnende pensjonssystemet i Europa

Det er stor ulikhet i pensjonene folk får gjennom jobben, altså tjenestepensjonene våre. Mest får ansatte i stat og kommune, oljearbeiderne og folk i finansbransjen.

– Tjenestepensjonene er langt mer ulikt fordelt enn folketrygdpensjonen. Den store ulikheten mellom offentlig ansatte og privatansatte er noe som vil vedvare i overskuelig framtid, sier Nils Martin Stølen.

– Veldig mange privatansatte har jo fortsatt ikke mer enn den obligatoriske tjenestepensjonen på bare 2 prosent. Det gir langt mindre i tjenestepensjon enn de ordningene offentlig ansatte og andre i privat sektor har fått, sier Stølen.

Stølen ser også et tydelig mønster for ansatte i privat sektor. De med høyest inntekt har også de beste tjenestepensjonsordningene. Og omvendt.

Les også:

Offentlige tjenestepensjoner er gode

Både privatansatte og offentlig ansatte tjener i tillegg til penger hos folketrygden, altså opp pensjon i form av det som kalles tjenestepensjoner eller jobbpensjoner.

Har du vært offentlig ansatt i stat eller kommune, så er denne pensjonen gjerne en god del «fetere» enn om du har vært privatansatt. Med mindre du har jobbet i oljenæringen eller i finansbransjen.

I 2017 var gjennomsnittlig pensjonsformue til personer med offentlig tjenestepensjon i tillegg til folketrygden på 4,2 millioner kroner. Kvinner hadde i snitt tjent opp rett til 4 millioner kroner og menn i snitt 4,6 millioner kroner.

Forskjellen skyldes at flere menn har høyere stillinger og bedre lønn i det offentlige, samtidig som offentlig ansatte kvinner jobber mer deltid.

Lavere pensjon for privatansatte

Privatansatte hadde til sammenligning i 2017 en gjennomsnittlig pensjonsformue på 2,9 millioner kroner.

Her har kvinner i snitt tjent opp rett til 2,9 millioner kroner og menn vel 3 millioner kroner.

Pensjonsformuen til privatansatte er med andre ord mindre enn pensjonsformuen til dem som er ansatt i stat eller kommune. Forskjellen mellom kvinner og menn er også klart mindre blant privatansatte.

Les også:

Varierer fra 120 000 kroner til 1,6 millioner kroner

SSB-statistikerne kan nå for første gang også tydelig vise oss sammenhengen mellom blant annet utdanning og oppspart rett til tjenestepensjon.

Desidert lavest opptjent pensjonsformue fra tjenestepensjon har ansatte i hotell- og restaurantbransjen, med kun 120 000 kroner i gjennomsnitt. Butikkansatte har en opptjent tjenestepensjon på i gjennomsnitt 294 000 kroner.

Ansatte i oljeindustrien har til sammenligning i gjennomsnitt tjent opp rett til 1,6 millioner tjenstepensjonskroner. Ansatte i offentlig administrasjon har i gjennomsnitt krav på 1,3 millioner kroner i tjenestepensjon. Om lag det samme har ansatte i finansnæringen krav på.

Alt sammen altså i dagens kroneverdi.

Les også:

Folketrygden skaper utjevning

Størrelsen på private tjenestepensjoner varierer med andre ord fortsatt svært mye.

I kontrast til dette er pensjonsrettighetene våre hos folketrygden mye jevnere fordelt på alle i befolkningen. Og det er altså disse pengene som betyr mest.

Slik bidrar folketrygden til en svært omfattende omfordeling av penger, fra dem som har hatt mye penger til dem som har hatt mindre penger.

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:13 Mons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02 Operaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:34 Godstog har kjørt seg fast i snøfonn på Saltfjellet05:05 Bilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35 Treåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35 Iran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04 Morales ber om et fritt og rettferdig valg03:30 Hareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39 Mann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16 FN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50 Brexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13 Vellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12 Rekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00 Dødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina23:55 Minst 30 døde i uvær i Brasil22:22 15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06 Ocean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51 Uroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56 Sierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33 Astronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07 Norge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01 Politiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44 Tallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09 Carlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52 Journalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning
Siste nytt
06:13SportMons Røisland tok sølv i X Games: – Jeg har ikke ord06:02VerdenOperaen i Paris åpnet etter uker med streik06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:34NorgeGodstog har kjørt seg fast i snøfonn på Saltfjellet05:05SportBilbao-spiss hetset i kampen mot Espanyol04:35NorgeTreåring til sykehus etter brann i bolig i Moss04:35VerdenIran avviser ikke videre forhandlinger med USA04:04VerdenMorales ber om et fritt og rettferdig valg03:30NorgeHareide åpner for å bli statsråd også etter neste års valg02:39NorgeMann skadd i snøscooterulykke i Fyresdal02:16VerdenFN: Flere land har brutt Libyas våpenembargo01:50VerdenBrexit-minnemynt lanseres – denne gang med rett dato01:13VerdenVellykket jomfrutur for Boeings nye langdistansefly01:12NorgeRekordmange statsråder har vært innom Solberg-regjeringen01:00VerdenDødstallet stiger etter virusutbruddet i Kina23:55VerdenMinst 30 døde i uvær i Brasil22:22Norge15 år gammel gutt kjørte av veien - fare for at den havner i vannet22:06VerdenOcean Viking har plukket opp over 220 migranter fra Middelhavet21:51Helse og livsstilUroen i Hongkong kan gå hardt ut over den psykiske helsa til innbyggerne20:56VerdenSierra Leones krigsofre: – Sviktet av alle20:33VerdenAstronauter bakte småkaker på romstasjonen20:07SportNorge sikret historisk EM-medalje med knusende seier20:01NorgePolitiet leter etter person etter slagsmål i Oslo sentrum19:44VerdenTallet på jordskjelvofre stiger i Tyrkia - minst 29 døde19:09SportCarlsen: – Jeg trenger en pause nå18:52VerdenJournalist utskjelt av USAs utenriksminister18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps forsvarere til motangrep mot Demokratene16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning
Populært