Du har en pensjonsformue på 3.000.000 kroner

Norge er det første landet i verden der forskere har klart å beregne alle innbyggernes samlede rett til pensjon. En stor jobb, bekrefter SSB-forskerne bak tallene. Foto: welcomia / Shutterstock / NTB scanpix
Norge er det første landet i verden der forskere har klart å beregne alle innbyggernes samlede rett til pensjon. En stor jobb, bekrefter SSB-forskerne bak tallene. Foto: welcomia / Shutterstock / NTB scanpix

Norske kvinner og menn har i gjennomsnitt nesten tre millioner kroner til gode i pensjon den dagen de slutter å jobbe. Norge er først i verden med å regne ut dette tallet for alle innbyggerne.

– Det har vært et møysommelig arbeid, bekrefter forskningsleder Elin Halvorsen hos SSB. Hun står bak jobben sammen med kollegene Per Ove Smogeli og Dennis Fredriksen.

– Kanskje virker det litt rart for folk at dette er en del av formuen deres, for disse pengene er jo ikke tilgjengelige på samme måte som andre penger, legger hun til.

Men pengene har altså hver enkelt av oss rett til å få.

Tallene i den nye SSB-rapporten «Pensjonsformue i Norge 2017» bekrefter hvor stor og viktig folketrygden er for alle nordmenns alderspensjon.

De nye tallene viser også hvor store ulikheter det er i tjenestepensjonene vi får gjennom jobben vår.

Dette er folks formue

– Disse opparbeidede pensjonsrettighetene er i realiteten en del av folks formue, bekrefter også pensjonsforsker Nils Martin Stølen hos SSB.

Han oppfordrer oss til å se disse millionene i sammenheng med annen formue vi måtte ha å leve av som pensjonister.

Elin Halvorsen er forskningsleder hos SSB. Foto: SSB
Elin Halvorsen er forskningsleder hos SSB. Foto: SSB

Beløpet omfatter både det du har spart opp rett til gjennom folketrygden (alderspensjon hos NAV), tjenestepensjoner (jobbpensjon) og privat pensjonssparing.

Vil du sjekke hva du kan få utbetalt i årlig pensjon fra folketrygden og eventuell offentlig tjenestepensjon, så finner du svaret her hos NAV.

Pensjonsforskerne minner om at opparbeidede pensjonsrettigheter øker med alderen for de som er yrkesaktive og avtar med alderen når du blir pensjonist.

Merk deg også at beløpet tre millioner kroner er i dagens kroneverdi.

Før du pensjonerer deg blir rettighetene dine i folketrygden oppregulert årlig med gjennomsnittlig lønnsvekst. Etter at du er blitt pensjonist reguleres det du har igjen i folketrygden med gjennomsnittlig lønnsvekst, fratrukket 0,75 prosent.

Les også:

Folketrygden er klart størst

Pensjonsforskerne hos SSB må selvfølgelig ta forbehold om at det kan være noe de ikke vet om framtida. De vet for eksempel ikke helt sikkert hva som blir avkastningen av ulike pensjonsinvesteringer, hvor gamle folk er når de velger å pensjonere seg eller hvor lenge vi kommer til å leve i framtida.

Beløpet SSB-forskerne har regnet seg fram til er for året 2017. Da hadde hver av oss i gjennomsnitt 2,9 millioner kroner i oppspart pensjon. Nå i 2019 har beløpet sannsynligvis økt til nærmere 3 millioner kroner.

Folketrygden, altså alderspensjonen din hos NAV, utgjør klart mest av disse millionene.

Om lag hver fjerde voksne person i Norge kan inntil videre kun forvente å få pensjonspenger fra folketrygden. Noen fordi de er minstepensjonister, men mange også fordi de så langt i livet mest har vært studenter og ennå ikke har rukket å tjene opp ekstra tjenestepensjon å snakke om.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Den samlede pensjonsformuen til alle nordmenn over 17 år var i 2017 på til sammen 12 102 milliarder kroner. Det var 3,7 ganger mer enn Norges BNP (bruttonasjonalprodukt) samme år. Figuren viser tydelig at rettighetene til alderspensjon som vi har opptjent hos folketrygden utgjør den klar største andelen. Sparing i private pensjonsordninger utgjør til nå svært lite penger i denne sammenhengen. Verd å merke seg er det også at offentlig ansatte har en god del flere pensjonskroner i vente enn privatansatte, selv om de bare blir om lag halvparten så mange pensjonister. Kilde og grafikk: SSB
Den samlede pensjonsformuen til alle nordmenn over 17 år var i 2017 på til sammen 12 102 milliarder kroner. Det var 3,7 ganger mer enn Norges BNP (bruttonasjonalprodukt) samme år. Figuren viser tydelig at rettighetene til alderspensjon som vi har opptjent hos folketrygden utgjør den klar største andelen. Sparing i private pensjonsordninger utgjør til nå svært lite penger i denne sammenhengen. Verd å merke seg er det også at offentlig ansatte har en god del flere pensjonskroner i vente enn privatansatte, selv om de bare blir om lag halvparten så mange pensjonister. Kilde og grafikk: SSB

Viser forskjellene i tjenestepensjoner

To interessante sider ved pensjon i Norge kommer altså tydelig fram av de nye SSB-tallene:

Folketrygden funger omfordelende . Den tar fra de rike og gir til de mindre rike. Dette er noe forskning.no har skrevet om tidligere: Norge har det mest utjevnende pensjonssystemet i Europa

Det er stor ulikhet i pensjonene folk får gjennom jobben, altså tjenestepensjonene våre. Mest får ansatte i stat og kommune, oljearbeiderne og folk i finansbransjen.

– Tjenestepensjonene er langt mer ulikt fordelt enn folketrygdpensjonen. Den store ulikheten mellom offentlig ansatte og privatansatte er noe som vil vedvare i overskuelig framtid, sier Nils Martin Stølen.

– Veldig mange privatansatte har jo fortsatt ikke mer enn den obligatoriske tjenestepensjonen på bare 2 prosent. Det gir langt mindre i tjenestepensjon enn de ordningene offentlig ansatte og andre i privat sektor har fått, sier Stølen.

Stølen ser også et tydelig mønster for ansatte i privat sektor. De med høyest inntekt har også de beste tjenestepensjonsordningene. Og omvendt.

Les også:

Offentlige tjenestepensjoner er gode

Både privatansatte og offentlig ansatte tjener i tillegg til penger hos folketrygden, altså opp pensjon i form av det som kalles tjenestepensjoner eller jobbpensjoner.

Har du vært offentlig ansatt i stat eller kommune, så er denne pensjonen gjerne en god del «fetere» enn om du har vært privatansatt. Med mindre du har jobbet i oljenæringen eller i finansbransjen.

I 2017 var gjennomsnittlig pensjonsformue til personer med offentlig tjenestepensjon i tillegg til folketrygden på 4,2 millioner kroner. Kvinner hadde i snitt tjent opp rett til 4 millioner kroner og menn i snitt 4,6 millioner kroner.

Forskjellen skyldes at flere menn har høyere stillinger og bedre lønn i det offentlige, samtidig som offentlig ansatte kvinner jobber mer deltid.

Lavere pensjon for privatansatte

Privatansatte hadde til sammenligning i 2017 en gjennomsnittlig pensjonsformue på 2,9 millioner kroner.

Her har kvinner i snitt tjent opp rett til 2,9 millioner kroner og menn vel 3 millioner kroner.

Pensjonsformuen til privatansatte er med andre ord mindre enn pensjonsformuen til dem som er ansatt i stat eller kommune. Forskjellen mellom kvinner og menn er også klart mindre blant privatansatte.

Les også:

Varierer fra 120 000 kroner til 1,6 millioner kroner

SSB-statistikerne kan nå for første gang også tydelig vise oss sammenhengen mellom blant annet utdanning og oppspart rett til tjenestepensjon.

Desidert lavest opptjent pensjonsformue fra tjenestepensjon har ansatte i hotell- og restaurantbransjen, med kun 120 000 kroner i gjennomsnitt. Butikkansatte har en opptjent tjenestepensjon på i gjennomsnitt 294 000 kroner.

Ansatte i oljeindustrien har til sammenligning i gjennomsnitt tjent opp rett til 1,6 millioner tjenstepensjonskroner. Ansatte i offentlig administrasjon har i gjennomsnitt krav på 1,3 millioner kroner i tjenestepensjon. Om lag det samme har ansatte i finansnæringen krav på.

Alt sammen altså i dagens kroneverdi.

Les også:

Folketrygden skaper utjevning

Størrelsen på private tjenestepensjoner varierer med andre ord fortsatt svært mye.

I kontrast til dette er pensjonsrettighetene våre hos folketrygden mye jevnere fordelt på alle i befolkningen. Og det er altså disse pengene som betyr mest.

Slik bidrar folketrygden til en svært omfattende omfordeling av penger, fra dem som har hatt mye penger til dem som har hatt mindre penger.

Saken er opprinnelig publisert på forskning.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41 Snøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39 Moskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26 Ordfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55 Ny ordning gjør det enklere å melde flytting10:53 Nær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44 Roper varsku om stigende havnivå10:09 Hamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55 Halvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38 Hovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35 Nytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07 Lippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48 Siv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30 Thorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21 Sveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18 Kvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12 Sjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11 Zikasmitte i Europa før første gang08:09 Regjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48 Sterling reagerer på Gomez-buing07:33 500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23 Oslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20 Fotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02 SD største parti i Sverige på måling06:59 Litauens president har benådet to spiondømte russere06:39 King om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15 Kvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10 Dette skjer i dag06:09 Dette skjedde i natt05:54 Kripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36 To palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30 Rødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00 Trump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12 Warrens skatteforslag får kritikk03:46 Forsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10 Ansatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01 Stoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42 To elever drept i skyting på skole i California01:22 MDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59 Nær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14 Ronaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04 Trump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42 Datter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22 Pompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08 Pelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55 Ble fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33 Tyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Nav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13 Kinas overvåkning av nordmenn16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 – Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd
Siste nytt
22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRKs «gråtehistorie»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes11:41VerdenSnøkaos i Frankrike – 300.000 boliger uten strøm11:39VerdenMoskva vil gjengjelde Litauens benådning av spiondømte russere11:26ReiseOrdfører: – Vi har ødelagt Venezia10:55NorgeNy ordning gjør det enklere å melde flytting10:53VerdenNær en halv million drevet på flukt av flom i Sør-Sudan10:44VerdenRoper varsku om stigende havnivå10:09VerdenHamas ikke lenger skyteskive for Israel09:55NorgeHalvparten av norske teologer jobber ikke som prester09:38NorgeHovedtillitsvalgt: – Nav er i hardt vær09:35ReiseNytt cruiseskip bidrar til 100.000 nye cruiseturister til Bergen09:07SportLippi gir seg som landslagssjef i Kina – igjen08:48PengerSiv skroter forslag til innstramming i boliglån08:30SportThorsby skynder seg langsomt mot fast plass08:21PengerSveriges SSB med omfattende feil i arbeidsledighetsstatistikk – norske Evry får skylda08:18VerdenKvinne i 25-årsalderen funnet død i bil i Malmö08:12NorgeSjøvegan-drapet ankes til Høyesterett08:11Helse og livsstilZikasmitte i Europa før første gang08:09NorgeRegjeringen gjør ingen endringer i boliglånsforskriften07:48SportSterling reagerer på Gomez-buing07:33Norge500 gater og veier i Norge har fått nye navn07:23KulturOslo kommune vil ha NRKs hovedkontor på Økern07:20SportFotball: 1. divisjon oppsummert i tall07:02PolitikkSD største parti i Sverige på måling06:59VerdenLitauens president har benådet to spiondømte russere06:39SportKing om målrekorden: – Han tar meg nok igjen ganske kjapt06:15NorgeKvinne siktet for drap og drapsforsøk i Oslo06:10NorgeDette skjer i dag06:09NorgeDette skjedde i natt05:54NorgeKripos har hentet hjem overgrepstiltalt nordmann05:36VerdenTo palestinere såret i israelske luftangrep mot Gazastripen05:30PolitikkRødt vil bruke 5,3 milliarder kroner mot familiefattigdom05:00VerdenTrump: Riksrettsprosessen veldig tøft for familien04:12PengerWarrens skatteforslag får kritikk03:46NorgeForsvarsansatte siktet for grovt underslag av våpen03:10NorgeAnsatte mener styret må gå om det blir kutt på Politihøgskolen03:01VerdenStoltenberg frykter IS-fanger kan slippe fri01:42VerdenTo elever drept i skyting på skole i California01:22PengerMDG vil øke bensinavgiften med fem kroner literen00:59VerdenNær 14 millioner amerikanere så riksrettshøringen00:14SportRonaldo-trippel bidro til at EM-sluttspillet er nesten i boks for Portugal00:04VerdenTrump ber høyesterett gripe inn for å stanse skatteinnsyn23:42NorgeDatter meldte faren til barnevernet etter funn av nakenbilder23:22VerdenPompeo: Europa må hente hjem sine IS-krigere22:08VerdenPelosi: – Militærhjelpen til Ukraina brukt som en bestikkelse20:55VerdenBle fanget i sovjetisk bunker - overlevde på uhyggelig vis20:33SportTyrkia og Frankrike klare for fotball-EM20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17PengerNav-ofre får penger på konto fra neste uke19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElever drept - flere såret i skyting på skole i California17:15ReiseItalia erklærer unntakstilstand i Venezia17:13PolitikkKinas overvåkning av nordmenn16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01Motor– Enkelte steder i landet er det grunn til å være redd
Populært