Økonomisk likestilling:

Økonomisk skjevhet: – Det er alltid kvinner som kommer dårligst ut

<p>– Jeg håper privatøkonomiundervisningen i skolen vil bli så omfattende at elevene forstår fremtidige økonomiske konsekvenser av valg de tar når det gjelder utdanning, yrke og deltakelse i arbeidsmarkedet, sier professor Ellen K. Nyhus. Hun tror at det for eksempel for sykepleieryrket vil tvinge seg frem en lønnsøkning dersom det blir veldig vanskelig å rekruttere til faget. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix</p>
– Jeg håper privatøkonomiundervisningen i skolen vil bli så omfattende at elevene forstår fremtidige økonomiske konsekvenser av valg de tar når det gjelder utdanning, yrke og deltakelse i arbeidsmarkedet, sier professor Ellen K. Nyhus. Hun tror at det for eksempel for sykepleieryrket vil tvinge seg frem en lønnsøkning dersom det blir veldig vanskelig å rekruttere til faget. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det er fremdeles store økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn i Norge, ifølge DNB-rapport. – Det er alvorlig fordi det gjør kvinner mer sårbare enn menn, sier professor.

DNB har ved hjelp av Menon Economics utarbeidet en rapport om økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn.

Rapporten «Hvem eier verden?» viser at selv om Norge i 2019 ett av verdens mest likestilte land, er det fremdeles en lang vei å gå mot økonomisk likestilling mellom kjønnene.

– Det er en gjennomgående økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn. Noen ganger er forskjellen liten, andre ganger enorm. Men én ting er lik – det er alltid kvinnen som kommer dårligst ut, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB, i en pressemelding.

Rapporten viser blant annet at:

  • Menn har 134 milliarder mer i netto formue enn hva kvinner har
  • 80 prosent av verdiene på Oslo Børs er eid av menn
  • Like mange kvinner som menn har kapitalinntekt. Men menn fikk 53 milliarder mer i kapitalinntekt enn kvinner i 2018
  • Forskjellen på menns samlede bruttoformue og kvinners bruttoformue var i 2017 på 1.216 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent et statsbudsjett
  • Menn sparer mer enn kvinner, og mer enn det lønnsforskjellen mellom kjønnene skulle tilsi

– Til sammen blir det et kapitalgap

Kvinner eier konsekvent mindre enn menn, og til sammen blir alle disse skjevhetene til det Spiten kaller et kapitalgap.

Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i DNB. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i DNB. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«For å tette det store gapet, må vi jobbe for å endre strukturelle skjevheter så vel som de mange små glippene. Vi trenger et kunnskapsløft om økonomi blant norske kvinner. Vi trenger et likestillingsløft i hele økonomien. Og vi trenger at flere kvinner får de verktøyene de trenger for å ha en sterk, uavhengig personlig økonomi – hele livet», heter det i rapporten.

– Kapitalgapet er et problem, fordi penger er makt, valgfrihet og innflytelse. I eget liv og i samfunnet, sier konserndirektør Spiten.

Les også: Norske menn bryr seg mindre om likestilling enn kvinner

– Privilegiene blir ulikt fordelt

Hun får støtte fra Ellen Katrine Nyhus som er professor ved Handelshøyskolen UiA og seniorforsker ved Agderforskning.

– Det er alvorlig, fordi det er en situasjon som gjør kvinner mer finansielt sårbare enn menn, sier Nyhus til ABC Nyheter.

– Det er også uheldig dersom lavere inntekt og formue for kvinner betyr at de har mindre tilgang på helsetjenester og andre goder som koster penger. Penger gir tilgang til privilegier, og disse blir ulikt fordelt mellom menn og kvinner når ulikheter i inntekt og formue er stor, fortsetter professoren.

Les også: Bemanningskrise rammer de eldste

Går mot lik bruttolønn – i 2052

Ellen K. Nyhus er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Hun er også seniorforsker ved Agderforskning. Foto: UiA
Ellen K. Nyhus er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Hun er også seniorforsker ved Agderforskning. Foto: UiA

De siste årene har Statsitisk sentralbyrå (SSB) observert en gradvis, om enn beskjeden, reduksjon i lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Kvinners månedslønn var i 2018 i snitt 87 prosent av menns lønn.

I arbeidet med rapporten har Menon Economics gjort en framskrivning av utviklingen i menns og kvinners lønn.

Den viser at dersom utviklingen fortsetter som den har gjort i perioden 2007-2017, så vil menns og kvinners bruttolønn være lik i 2052.

Les også: Undersøkelse: Menn mener det er likestilling – kvinner er ikke like enige

Menn har mer av begge

«Lønn og inntekt er ikke det samme – menn har mer av begge», heter det DNB-rapporten.

Her kommer det frem at om man ser på bruttoinntekt som er summen av lønn, næringsinntekt og kapitalinntekt (avkastningen på finansiell sparing) og trygder/pensjoner, er kvinners andel av menns bruttoinntekt kun på 69 prosent.

– Å eie og la kapitalen sin vokse er en stadig viktigere del av inntekter og inntektsforskjeller over tid. Dermed blir eierskap til egen økonomi og sparing et viktig perspektiv i likestillingsdiskusjonen, sier Håkon Hansen, konserndirektør for DNB Wealth Management & Insurance, i pressemeldingen.

Han legger til at menn i langt større grad enn kvinner setter pengene i spareformer som historisk sett har gitt høyere avkastning enn bankkonto.

– Mindre penger man kan risikere å tape

Ifølge professor Nyhus ved Handelshøyskolen UiA er det mange ulike faktorer som kan forklare de økonomiske forskjellene mellom kjønnene som rapporten beskriver. Og disse faktorene kan forsterke hverandre, forklarer hun.

– Flere kvinner enn menn velger yrker med lav lønn og deltidsarbeid. Selv om vi kan ha relativt lik timelønn for kvinner og menn for samme type arbeid, har kvinner gjennomsnittlig lavere inntekt enn menn, sier hun.

Nyhus forklarer at lavere inntekt betyr at man har mindre penger å spare og mindre penger man kan risikere å tape ved å investere dem i eiendeler som betyr risiko.

– Dermed vokser inntektsgapet ytterligere, fordi menn får høyere finansinntekter enn kvinner. Over tid vil ulikhetene mellom kvinner og menn øke, sier hun.

– Økonomisk likestilling er mulig, men vil ta tid

Professoren tror det er mulig å få til økonomisk likestilling mellom kjønnene.

– Det bør være mulig å få det til, men det kommer til å ta tid. Jeg håper privatøkonomiundervisningen i skolen vil bli så omfattende at elevene forstår fremtidige økonomiske konsekvenser av valg de tar i forhold til utdanning, yrke og deltakelse i arbeidsmarkedet, sier Nyhus og fortsetter:

– Vi må jobbe videre med likelønn og mulighet for hele stillinger for alle yrkesgrupper, men vi må også bevisstgjøre kvinner på konsekvenser av valg. Så jeg har tro på at et betydelig løft i kunnskap om privatøkonomi vil være et viktig verktøy for å oppnå økonomisk likestilling.

– Hvis flere kvinner tenker på økonomiske konsekvenser av yrkesvalg og for eksempel velger bort det kvinnedominerte yrket sykepleier – der man allerede snakker om bemanningskrise og vil ha behov for enda flere i fremtiden – vil vi vel ha et samfunnsproblem?

– Dersom det blir vanskelig å rekruttere til et yrke, er det sannsynlig at lønnen vil gå opp. Så dersom det er vanskelig å rekruttere nok sykepleiere, er det rart om ikke sykepleiere får et lønnsløft for å gjøre det mer attraktivt for både kvinner og menn å søke seg til og bli i yrket, svarer Nyhus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes
Siste nytt
20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes
Populært