Økonomisk likestilling:

Økonomisk skjevhet: – Det er alltid kvinner som kommer dårligst ut

<p>– Jeg håper privatøkonomiundervisningen i skolen vil bli så omfattende at elevene forstår fremtidige økonomiske konsekvenser av valg de tar når det gjelder utdanning, yrke og deltakelse i arbeidsmarkedet, sier professor Ellen K. Nyhus. Hun tror at det for eksempel for sykepleieryrket vil tvinge seg frem en lønnsøkning dersom det blir veldig vanskelig å rekruttere til faget. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix</p>
– Jeg håper privatøkonomiundervisningen i skolen vil bli så omfattende at elevene forstår fremtidige økonomiske konsekvenser av valg de tar når det gjelder utdanning, yrke og deltakelse i arbeidsmarkedet, sier professor Ellen K. Nyhus. Hun tror at det for eksempel for sykepleieryrket vil tvinge seg frem en lønnsøkning dersom det blir veldig vanskelig å rekruttere til faget. Illustrasjonsfoto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det er fremdeles store økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn i Norge, ifølge DNB-rapport. – Det er alvorlig fordi det gjør kvinner mer sårbare enn menn, sier professor.

DNB har ved hjelp av Menon Economics utarbeidet en rapport om økonomiske forskjeller mellom kvinner og menn.

Rapporten «Hvem eier verden?» viser at selv om Norge i 2019 ett av verdens mest likestilte land, er det fremdeles en lang vei å gå mot økonomisk likestilling mellom kjønnene.

– Det er en gjennomgående økonomisk skjevhet mellom kvinner og menn. Noen ganger er forskjellen liten, andre ganger enorm. Men én ting er lik – det er alltid kvinnen som kommer dårligst ut, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB, i en pressemelding.

Rapporten viser blant annet at:

  • Menn har 134 milliarder mer i netto formue enn hva kvinner har
  • 80 prosent av verdiene på Oslo Børs er eid av menn
  • Like mange kvinner som menn har kapitalinntekt. Men menn fikk 53 milliarder mer i kapitalinntekt enn kvinner i 2018
  • Forskjellen på menns samlede bruttoformue og kvinners bruttoformue var i 2017 på 1.216 milliarder kroner. Det tilsvarer omtrent et statsbudsjett
  • Menn sparer mer enn kvinner, og mer enn det lønnsforskjellen mellom kjønnene skulle tilsi

– Til sammen blir det et kapitalgap

Kvinner eier konsekvent mindre enn menn, og til sammen blir alle disse skjevhetene til det Spiten kaller et kapitalgap.

Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i DNB. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Konserndirektør Ingjerd Blekeli Spiten i DNB. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«For å tette det store gapet, må vi jobbe for å endre strukturelle skjevheter så vel som de mange små glippene. Vi trenger et kunnskapsløft om økonomi blant norske kvinner. Vi trenger et likestillingsløft i hele økonomien. Og vi trenger at flere kvinner får de verktøyene de trenger for å ha en sterk, uavhengig personlig økonomi – hele livet», heter det i rapporten.

– Kapitalgapet er et problem, fordi penger er makt, valgfrihet og innflytelse. I eget liv og i samfunnet, sier konserndirektør Spiten.

Les også: Norske menn bryr seg mindre om likestilling enn kvinner

– Privilegiene blir ulikt fordelt

Hun får støtte fra Ellen Katrine Nyhus som er professor ved Handelshøyskolen UiA og seniorforsker ved Agderforskning.

– Det er alvorlig, fordi det er en situasjon som gjør kvinner mer finansielt sårbare enn menn, sier Nyhus til ABC Nyheter.

– Det er også uheldig dersom lavere inntekt og formue for kvinner betyr at de har mindre tilgang på helsetjenester og andre goder som koster penger. Penger gir tilgang til privilegier, og disse blir ulikt fordelt mellom menn og kvinner når ulikheter i inntekt og formue er stor, fortsetter professoren.

Les også: Bemanningskrise rammer de eldste

Går mot lik bruttolønn – i 2052

Ellen K. Nyhus er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Hun er også seniorforsker ved Agderforskning. Foto: UiA
Ellen K. Nyhus er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder. Hun er også seniorforsker ved Agderforskning. Foto: UiA

De siste årene har Statsitisk sentralbyrå (SSB) observert en gradvis, om enn beskjeden, reduksjon i lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Kvinners månedslønn var i 2018 i snitt 87 prosent av menns lønn.

I arbeidet med rapporten har Menon Economics gjort en framskrivning av utviklingen i menns og kvinners lønn.

Den viser at dersom utviklingen fortsetter som den har gjort i perioden 2007-2017, så vil menns og kvinners bruttolønn være lik i 2052.

Les også: Undersøkelse: Menn mener det er likestilling – kvinner er ikke like enige

Menn har mer av begge

«Lønn og inntekt er ikke det samme – menn har mer av begge», heter det DNB-rapporten.

Her kommer det frem at om man ser på bruttoinntekt som er summen av lønn, næringsinntekt og kapitalinntekt (avkastningen på finansiell sparing) og trygder/pensjoner, er kvinners andel av menns bruttoinntekt kun på 69 prosent.

– Å eie og la kapitalen sin vokse er en stadig viktigere del av inntekter og inntektsforskjeller over tid. Dermed blir eierskap til egen økonomi og sparing et viktig perspektiv i likestillingsdiskusjonen, sier Håkon Hansen, konserndirektør for DNB Wealth Management & Insurance, i pressemeldingen.

Han legger til at menn i langt større grad enn kvinner setter pengene i spareformer som historisk sett har gitt høyere avkastning enn bankkonto.

– Mindre penger man kan risikere å tape

Ifølge professor Nyhus ved Handelshøyskolen UiA er det mange ulike faktorer som kan forklare de økonomiske forskjellene mellom kjønnene som rapporten beskriver. Og disse faktorene kan forsterke hverandre, forklarer hun.

– Flere kvinner enn menn velger yrker med lav lønn og deltidsarbeid. Selv om vi kan ha relativt lik timelønn for kvinner og menn for samme type arbeid, har kvinner gjennomsnittlig lavere inntekt enn menn, sier hun.

Nyhus forklarer at lavere inntekt betyr at man har mindre penger å spare og mindre penger man kan risikere å tape ved å investere dem i eiendeler som betyr risiko.

– Dermed vokser inntektsgapet ytterligere, fordi menn får høyere finansinntekter enn kvinner. Over tid vil ulikhetene mellom kvinner og menn øke, sier hun.

– Økonomisk likestilling er mulig, men vil ta tid

Professoren tror det er mulig å få til økonomisk likestilling mellom kjønnene.

– Det bør være mulig å få det til, men det kommer til å ta tid. Jeg håper privatøkonomiundervisningen i skolen vil bli så omfattende at elevene forstår fremtidige økonomiske konsekvenser av valg de tar i forhold til utdanning, yrke og deltakelse i arbeidsmarkedet, sier Nyhus og fortsetter:

– Vi må jobbe videre med likelønn og mulighet for hele stillinger for alle yrkesgrupper, men vi må også bevisstgjøre kvinner på konsekvenser av valg. Så jeg har tro på at et betydelig løft i kunnskap om privatøkonomi vil være et viktig verktøy for å oppnå økonomisk likestilling.

– Hvis flere kvinner tenker på økonomiske konsekvenser av yrkesvalg og for eksempel velger bort det kvinnedominerte yrket sykepleier – der man allerede snakker om bemanningskrise og vil ha behov for enda flere i fremtiden – vil vi vel ha et samfunnsproblem?

– Dersom det blir vanskelig å rekruttere til et yrke, er det sannsynlig at lønnen vil gå opp. Så dersom det er vanskelig å rekruttere nok sykepleiere, er det rart om ikke sykepleiere får et lønnsløft for å gjøre det mer attraktivt for både kvinner og menn å søke seg til og bli i yrket, svarer Nyhus.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:44 Frp-topp ut Carl I. Hagens NRK-tirade: – Han er ingen sosialist14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme
Siste nytt
14:44PolitikkFrp-topp ut Carl I. Hagens NRK-tirade: – Han er ingen sosialist14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde på Rikshospitalet07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparovs knallharde oppgjør med Trump: – USA følger en mørk sti07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme
Populært