Mange får en stor og uventet regning når de leverer tilbake bilen

Når leasingbilen kommer tilbake, blir den nøye gjennomgått. Her dokumenteres en liten skade på støtfanger bak på en Mercedes. Foto: Viking Kontroll
Når leasingbilen kommer tilbake, blir den nøye gjennomgått. Her dokumenteres en liten skade på støtfanger bak på en Mercedes. Foto: Viking Kontroll

Dårlig renhold kan bli til «unormal slitasje».

Med norsk klima, og mildt sagt skiftende vær- og føreforhold, har mange biler en svært så krevende tilværelse. Det er salt- og sølesprut store deler av året, og aller verst er det der trafikken er størst.

Dette gir store rustskader på undersiden av bilene, og denne situasjonen er, i følge eksperter Broom har snakket med, blitt forverret de siste årene.

Små rifter og sår i lakken skaper også grobunn for rust om de ikke utbedres raskt nok. Lakk som ikke får regelmessig vask og vedlikehold slites generelt raskere og blir fortere «gammel».

Også interiørmessig har mange biler tøffe liv. Med eiere som kanskje ikke er så veldig hensynsfulle med bruken.

Mye fokus på tilleggsfaktura

Eier du bilen selv, får du svi for dårlig eller manglende vedlikehold både inn- og utvendig gjennom lavere innbyttepris. Leaser du bilen, kommer denne kostnaden som en engangs-faktura – som i verste fall kan bli temmelig stor.

– Det mange ikke tenker på, er jo at ved innbytte blir fradrag for mangelfullt vedlikehold eller annet slurv «finansiert bort» gjennom kjøpet av ny bil. Med leasing får man en faktura som må betales kontant, men summen til fradrag bør jo stort sett være den samme i begge tilfeller, sier en bruktbilsjef som vil være anonym.

En ting kan gjøre bilen din mye mindre verdt

Mest lånefinansiert

– I dag er privatleasing en vanlig form for bilfinansiering, bekrefter Bjørn Fredriksen, direktør importør og kjeder i Santander Consumer Bank.

– For tiden har privatleasing en andel på rundt 20 prosent, eller ca. hver femte nybil. Andelen har sunket litt. Dette skyldes neppe at privatleasing er blitt mindre populært, men heller at elbilsalget er på et så høyt nivå, og elbiler blir i hovedsak ikke leaset, men lånefinansiert, legger han til.

Hovedproblem med flytende salt

– Ved innbytte kan verdien til bilen bli redusert så mye som opp til 20-30 prosent i de verste tilfellene, sier Kjell Rese i Viking Kontroll til Broom.

– Rustproblemene er blitt verre etter at man begynte å bruke mer flytende salg, sier Kjell Rese. Foto: Frank Williksen
– Rustproblemene er blitt verre etter at man begynte å bruke mer flytende salg, sier Kjell Rese. Foto: Frank Williksen

Han leder et firma som har taksering av brukte biler som en av sine spesialiteter.

– Er folk flinke til å holde bilen ren og pen, eller slurves det mye?

– Folk er stort sett gode til å vaske det de ser, mens det sikkert spyles alt for lite på undersiden. Dette er i ferd med å bli et hovedproblem nå, og det har blitt særlig merkbart etter at man begynte å bruke flytende salt på vinterveiene. Spesielt ser vi dette tydelig på Østlandet, der det saltes mest, sier han.

«Ikke så nøye»

– Når en ny bil er leaset for eksempelvis tre år, kan det være fort gjort å ta litt lett på utvendig vedlikehold. Bilen er jo ny, og den skal leveres tilbake om relativt kort tid. Men så enkelt er det nok ikke, ifølge Kjell Rese:

– Nei, det er det absolutt ikke. Det stilles krav til vedlikehold også fra leasingselskapene, og disse kravene er helt på linje med hva man bør følge for den bilen man eier selv, for å redusere verditapet mest mulig.

– Dessverre ser det fortsatt ut som om enkelte tror det ikke er så nøye med en leasingbil. «Hvor galt kan det bli på tre år» er nok en tanke mange kjenner seg igjen i.

«Unormal slitasje»

– Her kan jeg anbefale at man leser leasingkontrakten sin nøye. Mange vil da oppdage at det for eksempel anbefales at man «bør» polere bilen hvert år. Det er det nok langt fra alle som gjør, og da kan altså resultatet bli en ubehagelig overraskelse når leasingbilen leveres tilbake til forhandler. Da er det litt for sent å tenke på hva man burde ha gjort, sier han videre.

De vil også finne formuleringer som sier at det kommer en ekstra regning dersom bilen har «unormal slitasje». Slurving med vask og mangelfullt innvendig renhold hører hjemme i denne kategorien, og kan fort gi en ekstra regning av ubehagelig størrelse, understreker Kjell Rese.

– Slike småbulker bør det ikke være for mange av, sier Kjell Rese. Foto: Viking Kontroll
– Slike småbulker bør det ikke være for mange av, sier Kjell Rese. Foto: Viking Kontroll

Møkkete interiør frister lite

– Mange undervurderer nok betydningen av å ta godt vare på interiøret. Å være flittig med støvsuger, støvklut og litt overflatevedlikehold betaler seg kjempegodt. Et skittent interiør der det kanskje er både riper og skader på trekk, forringer helt klart verdien av bilen.

– Hvem vil vel ønske å sette seg inn i en bil som ikke ser ut innvendig, og der setene er så møkkete at de kanskje må trekkes om på nytt? Dessverre er dette veldig vanlig. Vi synes det er rart at folk tydeligvis ikke ser likheten med salg av hus eller leilighet, der vi bruker både tid og penger på å style det beste vi kan – nettopp for å få høyest mulig pris, undrer Kjell Rese.

Ekstra viktig i turbulent marked

– En annen sak han påpeker at mange ser ut til å glemme, er aluminiumsfelgene:

Ikke sjelden ser det slik ut i dørken foran når leasingbilen kommer tilbake. Foto: Viking Kontroll
Ikke sjelden ser det slik ut i dørken foran når leasingbilen kommer tilbake. Foto: Viking Kontroll

– Også disse trenger regelmessig renhold. Felger er utsatt for rust, uansett om de er laget av aluminium eller stål. Og det er med alufelger som med så mye annet – man får hva man betaler for. Med andre ord: Jo billigere felgen er, jo lettere oksyderer den, og jo større er behovet for jevnlig og godt renhold, fastslår han.

Han understreker at det for tiden er viktigere enn noen gang å tenke bevaring av verdi:

– Spesielt i dagens turbulente bilmarked er det veldig viktig at folk er nøye med å ta godt vare på leasingbilen. Det er store svingninger på bruktbilmarkedet for tiden, og det forandrer seg nesten fra dag til dag hvilke merker og modeller som er lette å videreselge – og hvilken som blir stående nesten som støpt fast i bruktbilhallen, slutter Kjell Rese.

Service-slurv kan gi kjempesmell

Saken ble først publisert på Broom.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært