Satser du på gullklokke? Her er noen gode grunner for å bytte jobb

LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto:
LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Foto: NTB Scanpix.

Det kan hende du bør kjøpe gullklokken selv.

(Vi.no): - Det er ikke så mange som får gullklokke for lang og tro tjeneste lenger, sjansen er absolutt større for at vi bytter jobb hyppigere i dag enn det man gjorde tidligere, sier Anita Ledang, karriereveileder, NLP-coach og partner hos Manus Motivasjon.

KARRIEREVEILEDER: Anita Ledang, karriereveileder, NLP coach og partner hos Manus Motivasjon. Foto: Privat.

For det skjer hyppigere forandringer i både offentlige og private selskaper, som oppkjøp og restruktureringer, og i tillegg skjer det også endringer i egne liv som gjør det nødvendig eller hensiktsmessig å bytte jobb, mener Ledang.

Men hvor ofte er det egentlig lurt å bytte jobb? Og hvor ofte er for hyppig?

- Må tenke nytt

- At man skifter jobb stadig hyppigere enn tidligere, er en konsekvens av samfunnsutviklingen som går stadig raskere, sier Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset.

Også det å søke nye utfordringer, det å ønske å bygge ny og annen kompetanse, og i stadig hurtigere takt, gjør at man i dag skifter jobb oftere enn tidligere, mener hun.

KARRIEREVEILEDER: Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset. Foto: Karrierehuset.

- Vi er inne i en rivende utvikling på de fleste områder av samfunnet, og halveringstiden på kunnskap innenfor en rekke fagområder har gått drastisk ned. Mange erfarer at den jobben man er opplært eller utdannet i, ikke finnes lenger eller blir borte i løpet av kort tid. Mange må tenke nytt, og tenke kompetanseheving for å være attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Mosseng.

Hyppighet på jobbskifter avhenger også av størrelsen på arbeidsmarkedet arbeidstakeren tilhører, opplyser hun.

Forsker Stefan Leknes i SSB konkluderer med at i byene er arbeidsmarkedet større og man har flere potensielle arbeidsgivere.

- I rurale strøk har man derimot mer begrensede valgmuligheter i det lokale arbeidsmarkedet. Leknes finner derimot en høyere sannsynlighet for å skifte jobb i byer og viser at dette henger sammen med utdanningsnivået til arbeiderne, opplyser Mosseng.

Yngre bytter hyppigst

Ifølge Ledang ser man at de yngste bytter jobb hvert tredje til femte år, mens den eldre gruppen står generelt sett lengre i sin jobb.

- Men vi møter mange godt voksne som ønsker å bytte jobb, og det skyldes ofte nedbemanning og omorganisering, men også ønske om karriereutvikling. De fleste skal jobbe til de er 70 år og ønsker å gjøre noe med en jobb de ikke trives i før de er fylt 50, forteller Ledang.

Mosseng erfarer at hyppige jobbskifter er vanligere blant unge som er i starten av karriereløpet sitt. Samtidig møter de også mange godt voksne kandidater på 50 pluss, som ønsker et karriereskifte.

- Ofte ønsker de råd i henhold til hvordan de kan bygge videre på eksisterende kompetanse for å fremstå som attraktive i det nye arbeidsmarkedet som er i rask endring. Alder er ikke en hindring for å vurdere et jobbskifte. Mye avhenger av hvor mye man henger med i den teknologiske- og samfunnsmessige utviklingen, understreker Mosseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode grunner til å skifte jobb

I lys av ønskede eller uforutsette endringer vil flere av oss komme i en situasjon der jobbytte er aktuelt, mener Ledang.

Men hvor ofte man bør bytte jobb, avhenger av en rekke faktorer, understreker Mosseng.

- Det kommer i stor grad an på hva du selv ønsker å oppnå karrieremessig, sier hun og kommer med følgende tips:

Har du lagt en karrierestrategi som gjør at du raskt må bygge kompetanse og erfaring på et gitt område, og hvis dette ikke ligger til rette på din nåværende arbeidsplass, bør du vurdere et jobbskifte.

Dersom utviklingsmulighetene er begrensede på inneværende arbeidsplass, og du kjenner at du stagnerer, er trolig tiden inne for å se seg om etter noe nytt – eller fylle på med ny kompetanse.

Samtidig understreker Mosseng:

- Noen av oss er trygghetssøkende og trives best med stabile og langvarige arbeidsforhold. For mange oppleves et jobbskifte som svært krevende, og det tar lang tid før man finner seg ordentlig til rette. Da vil det være naturlig å bli værende lenger i det samme arbeidsforholdet enn for dem som trives bedre med endringer. Noen av oss er komfortable med en rask takt, trives med endringer og ønsker dermed å bytte jobb, miljø og nettverk hurtig.

Fordelene med langt arbeidsforhold

Det er samtidig viktig å vite at mange, korte arbeidsforhold på ett år eller mindre, kan slå negativt ut på CV-en, og vil gjøre at noen arbeidsgivere blir usikre på hvor lenge du vil bli værende, understreker Mosseng.

- En rekrutteringsprosess er tidkrevende og kostbar, og en arbeidsgiver vil gjerne ønske at du blir noen år før du går videre, sier hun.

Lengre arbeidsforhold vil trolig kunne gi deg mer spesialisterfaring, mener Mosseng.

Hun lister opp flere fordeler ved et langt arbeidsforhold:

Lange arbeidsforhold vitner om stabilitet og kan signalisere til fremtidig arbeidsgiver at du vil bli en stund.

Enda mer positivt er det dersom du kan vise til et utviklingsløp i løpet av perioden du har hatt stillingen.

Lengre arbeidsforhold kan også slå positivt ut ved at man har god tid på å bygge et solid nettverk innenfor bransjen, eller at man har hatt tid til å utvikle gode, nære kundeforhold.

Mye handler om hvordan du forklarer og «markedsfører» kompetansen og erfaringen du har opparbeidet deg gjennom et lengre arbeidsforhold.

Også Ledang mener at det generelt sett vil vitne om lojalitet og tillit når man står lenge i samme jobb.

- I tillegg har du mulighet til å opparbeide deg unik kompetanse om utvikling i både bransje og bedrift. Et gjensidig tillitsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver vil også gi mer fleksibilitet, for eksempel i forhold til arbeidstider og lokasjon. Arbeidsgiver vet hva du er god for, sier Ledang.

Aksept for «hyppige jobbskiftere»

Ulempen med mange korte arbeidsforhold, kan også være at du kan fremstå som en generalist, og at spesialisterfaringen du gjerne får i et lengre arbeidsforhold uteblir, ifølge Mosseng.

Samtidig erfarer hun og kollegene i Karrierehuset at det har blitt en større aksept blant arbeidsgivere for «hyppige jobbskiftere» med flere korte arbeidsforhold bak seg.

- Så lenge du kan vise til at jobbskiftene har resultert i at du har opparbeidet deg erfaring og kompetanse på områder som er relevante for den stillingen du søker deg til, kan det være gunstig, sier hun og legger til:

- Det å bytte stilling eller ta på deg nye oppgaver internt i bedriften for å bygge ny kompetanse og erfaring, er også anbefale.

(Artikkelen er først publisert av vi.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:05 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29 MDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25 FN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25 Mye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24 Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47 Rører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28 Byåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24 Tutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57 Jean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32 EU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26 Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55 Morten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51 Mikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40 Rolig lysdemonstrasjon i Hongkong18:38 Gresk politi slo til mot smuglerliga på flyplassen i Aten18:33 MDG på tråden med Venstre18:09 Cavagna vant i Spania – Hagen beholder åttendeplassen17:37 Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme
Siste nytt
23:05NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29PolitikkMDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25VerdenFN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25SportMye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24VerdenGreta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47VerdenRører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28SportByåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24SportTutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57VerdenJean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32VerdenEU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26NorgeNorge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55ReiseMorten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51SportMikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40VerdenRolig lysdemonstrasjon i Hongkong18:38VerdenGresk politi slo til mot smuglerliga på flyplassen i Aten18:33PolitikkMDG på tråden med Venstre18:09SportCavagna vant i Spania – Hagen beholder åttendeplassen17:37NorgePolitiet tror Anne-Elisabeth Hagen kan ha blitt drept hjemme
Populært