Satser du på gullklokke? Her er noen gode grunner for å bytte jobb

LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto:
LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Foto: NTB Scanpix.

Det kan hende du bør kjøpe gullklokken selv.

(Vi.no): - Det er ikke så mange som får gullklokke for lang og tro tjeneste lenger, sjansen er absolutt større for at vi bytter jobb hyppigere i dag enn det man gjorde tidligere, sier Anita Ledang, karriereveileder, NLP-coach og partner hos Manus Motivasjon.

KARRIEREVEILEDER: Anita Ledang, karriereveileder, NLP coach og partner hos Manus Motivasjon. Foto: Privat.

For det skjer hyppigere forandringer i både offentlige og private selskaper, som oppkjøp og restruktureringer, og i tillegg skjer det også endringer i egne liv som gjør det nødvendig eller hensiktsmessig å bytte jobb, mener Ledang.

Men hvor ofte er det egentlig lurt å bytte jobb? Og hvor ofte er for hyppig?

- Må tenke nytt

- At man skifter jobb stadig hyppigere enn tidligere, er en konsekvens av samfunnsutviklingen som går stadig raskere, sier Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset.

Også det å søke nye utfordringer, det å ønske å bygge ny og annen kompetanse, og i stadig hurtigere takt, gjør at man i dag skifter jobb oftere enn tidligere, mener hun.

KARRIEREVEILEDER: Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset. Foto: Karrierehuset.

- Vi er inne i en rivende utvikling på de fleste områder av samfunnet, og halveringstiden på kunnskap innenfor en rekke fagområder har gått drastisk ned. Mange erfarer at den jobben man er opplært eller utdannet i, ikke finnes lenger eller blir borte i løpet av kort tid. Mange må tenke nytt, og tenke kompetanseheving for å være attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Mosseng.

Hyppighet på jobbskifter avhenger også av størrelsen på arbeidsmarkedet arbeidstakeren tilhører, opplyser hun.

Forsker Stefan Leknes i SSB konkluderer med at i byene er arbeidsmarkedet større og man har flere potensielle arbeidsgivere.

- I rurale strøk har man derimot mer begrensede valgmuligheter i det lokale arbeidsmarkedet. Leknes finner derimot en høyere sannsynlighet for å skifte jobb i byer og viser at dette henger sammen med utdanningsnivået til arbeiderne, opplyser Mosseng.

Yngre bytter hyppigst

Ifølge Ledang ser man at de yngste bytter jobb hvert tredje til femte år, mens den eldre gruppen står generelt sett lengre i sin jobb.

- Men vi møter mange godt voksne som ønsker å bytte jobb, og det skyldes ofte nedbemanning og omorganisering, men også ønske om karriereutvikling. De fleste skal jobbe til de er 70 år og ønsker å gjøre noe med en jobb de ikke trives i før de er fylt 50, forteller Ledang.

Mosseng erfarer at hyppige jobbskifter er vanligere blant unge som er i starten av karriereløpet sitt. Samtidig møter de også mange godt voksne kandidater på 50 pluss, som ønsker et karriereskifte.

- Ofte ønsker de råd i henhold til hvordan de kan bygge videre på eksisterende kompetanse for å fremstå som attraktive i det nye arbeidsmarkedet som er i rask endring. Alder er ikke en hindring for å vurdere et jobbskifte. Mye avhenger av hvor mye man henger med i den teknologiske- og samfunnsmessige utviklingen, understreker Mosseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode grunner til å skifte jobb

I lys av ønskede eller uforutsette endringer vil flere av oss komme i en situasjon der jobbytte er aktuelt, mener Ledang.

Men hvor ofte man bør bytte jobb, avhenger av en rekke faktorer, understreker Mosseng.

- Det kommer i stor grad an på hva du selv ønsker å oppnå karrieremessig, sier hun og kommer med følgende tips:

Har du lagt en karrierestrategi som gjør at du raskt må bygge kompetanse og erfaring på et gitt område, og hvis dette ikke ligger til rette på din nåværende arbeidsplass, bør du vurdere et jobbskifte.

Dersom utviklingsmulighetene er begrensede på inneværende arbeidsplass, og du kjenner at du stagnerer, er trolig tiden inne for å se seg om etter noe nytt – eller fylle på med ny kompetanse.

Samtidig understreker Mosseng:

- Noen av oss er trygghetssøkende og trives best med stabile og langvarige arbeidsforhold. For mange oppleves et jobbskifte som svært krevende, og det tar lang tid før man finner seg ordentlig til rette. Da vil det være naturlig å bli værende lenger i det samme arbeidsforholdet enn for dem som trives bedre med endringer. Noen av oss er komfortable med en rask takt, trives med endringer og ønsker dermed å bytte jobb, miljø og nettverk hurtig.

Fordelene med langt arbeidsforhold

Det er samtidig viktig å vite at mange, korte arbeidsforhold på ett år eller mindre, kan slå negativt ut på CV-en, og vil gjøre at noen arbeidsgivere blir usikre på hvor lenge du vil bli værende, understreker Mosseng.

- En rekrutteringsprosess er tidkrevende og kostbar, og en arbeidsgiver vil gjerne ønske at du blir noen år før du går videre, sier hun.

Lengre arbeidsforhold vil trolig kunne gi deg mer spesialisterfaring, mener Mosseng.

Hun lister opp flere fordeler ved et langt arbeidsforhold:

Lange arbeidsforhold vitner om stabilitet og kan signalisere til fremtidig arbeidsgiver at du vil bli en stund.

Enda mer positivt er det dersom du kan vise til et utviklingsløp i løpet av perioden du har hatt stillingen.

Lengre arbeidsforhold kan også slå positivt ut ved at man har god tid på å bygge et solid nettverk innenfor bransjen, eller at man har hatt tid til å utvikle gode, nære kundeforhold.

Mye handler om hvordan du forklarer og «markedsfører» kompetansen og erfaringen du har opparbeidet deg gjennom et lengre arbeidsforhold.

Også Ledang mener at det generelt sett vil vitne om lojalitet og tillit når man står lenge i samme jobb.

- I tillegg har du mulighet til å opparbeide deg unik kompetanse om utvikling i både bransje og bedrift. Et gjensidig tillitsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver vil også gi mer fleksibilitet, for eksempel i forhold til arbeidstider og lokasjon. Arbeidsgiver vet hva du er god for, sier Ledang.

Aksept for «hyppige jobbskiftere»

Ulempen med mange korte arbeidsforhold, kan også være at du kan fremstå som en generalist, og at spesialisterfaringen du gjerne får i et lengre arbeidsforhold uteblir, ifølge Mosseng.

Samtidig erfarer hun og kollegene i Karrierehuset at det har blitt en større aksept blant arbeidsgivere for «hyppige jobbskiftere» med flere korte arbeidsforhold bak seg.

- Så lenge du kan vise til at jobbskiftene har resultert i at du har opparbeidet deg erfaring og kompetanse på områder som er relevante for den stillingen du søker deg til, kan det være gunstig, sier hun og legger til:

- Det å bytte stilling eller ta på deg nye oppgaver internt i bedriften for å bygge ny kompetanse og erfaring, er også anbefale.

(Artikkelen er først publisert av vi.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:10 Hannes fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15 Kjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13 Ferieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30 Forsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02 22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58 Hongkong forbereder seg på nye protester06:22 Kvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21 Sri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:20 Colombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09 LO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55 Nye demonstrasjoner mot Egypts president03:15 FN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36 Tidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34 Over 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11 Nytt jordskjelv i Albania01:56 Brann på gård i Nome slukket00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm
Siste nytt
11:10ReiseHannes fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett09:15SportKjempekamp av Zuccarello, scoring og to målgivende i oppkjøringskamp09:13ReiseFerieparadis ble massegrav: – Det lukter fordervelse08:30NorgeForsker tror ikke norske kvinner vil innfri Solbergs ønske om flere barn08:02Verden22 omkom i bussulykke i Pakistan07:58VerdenHongkong forbereder seg på nye protester06:22NorgeKvinne reddet opp fra sjøen i Oslo – to personer sett løpe fra stedet06:21VerdenSri Lanka oppretter kommisjon som skal undersøke terrorangrepet05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenColombias president ber om ytterligere sanksjoner mot Venezuela04:09NorgeLO-topp slår alarm om deltidsstillinger03:55VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president03:15VerdenFN: Houthienes stans i angrep kan føre til en slutt på krigen i Jemen02:36NorgeTidligere justisminister frykter at sexkjøpsloven har hatt feil effekt02:34VerdenOver 100 skadd i kraftig jordskjelv i Albania02:11VerdenNytt jordskjelv i Albania01:56NorgeBrann på gård i Nome slukket00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm
Populært