Satser du på gullklokke? Her er noen gode grunner for å bytte jobb

LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto:
LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Foto: NTB Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan hende du bør kjøpe gullklokken selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): - Det er ikke så mange som får gullklokke for lang og tro tjeneste lenger, sjansen er absolutt større for at vi bytter jobb hyppigere i dag enn det man gjorde tidligere, sier Anita Ledang, karriereveileder, NLP-coach og partner hos Manus Motivasjon.

KARRIEREVEILEDER: Anita Ledang, karriereveileder, NLP coach og partner hos Manus Motivasjon. Foto: Privat.

For det skjer hyppigere forandringer i både offentlige og private selskaper, som oppkjøp og restruktureringer, og i tillegg skjer det også endringer i egne liv som gjør det nødvendig eller hensiktsmessig å bytte jobb, mener Ledang.

Men hvor ofte er det egentlig lurt å bytte jobb? Og hvor ofte er for hyppig?

- Må tenke nytt

- At man skifter jobb stadig hyppigere enn tidligere, er en konsekvens av samfunnsutviklingen som går stadig raskere, sier Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også det å søke nye utfordringer, det å ønske å bygge ny og annen kompetanse, og i stadig hurtigere takt, gjør at man i dag skifter jobb oftere enn tidligere, mener hun.

KARRIEREVEILEDER: Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset. Foto: Karrierehuset.

- Vi er inne i en rivende utvikling på de fleste områder av samfunnet, og halveringstiden på kunnskap innenfor en rekke fagområder har gått drastisk ned. Mange erfarer at den jobben man er opplært eller utdannet i, ikke finnes lenger eller blir borte i løpet av kort tid. Mange må tenke nytt, og tenke kompetanseheving for å være attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Mosseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hyppighet på jobbskifter avhenger også av størrelsen på arbeidsmarkedet arbeidstakeren tilhører, opplyser hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker Stefan Leknes i SSB konkluderer med at i byene er arbeidsmarkedet større og man har flere potensielle arbeidsgivere.

- I rurale strøk har man derimot mer begrensede valgmuligheter i det lokale arbeidsmarkedet. Leknes finner derimot en høyere sannsynlighet for å skifte jobb i byer og viser at dette henger sammen med utdanningsnivået til arbeiderne, opplyser Mosseng.

Yngre bytter hyppigst

Ifølge Ledang ser man at de yngste bytter jobb hvert tredje til femte år, mens den eldre gruppen står generelt sett lengre i sin jobb.

- Men vi møter mange godt voksne som ønsker å bytte jobb, og det skyldes ofte nedbemanning og omorganisering, men også ønske om karriereutvikling. De fleste skal jobbe til de er 70 år og ønsker å gjøre noe med en jobb de ikke trives i før de er fylt 50, forteller Ledang.

Mosseng erfarer at hyppige jobbskifter er vanligere blant unge som er i starten av karriereløpet sitt. Samtidig møter de også mange godt voksne kandidater på 50 pluss, som ønsker et karriereskifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ofte ønsker de råd i henhold til hvordan de kan bygge videre på eksisterende kompetanse for å fremstå som attraktive i det nye arbeidsmarkedet som er i rask endring. Alder er ikke en hindring for å vurdere et jobbskifte. Mye avhenger av hvor mye man henger med i den teknologiske- og samfunnsmessige utviklingen, understreker Mosseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode grunner til å skifte jobb

I lys av ønskede eller uforutsette endringer vil flere av oss komme i en situasjon der jobbytte er aktuelt, mener Ledang.

Men hvor ofte man bør bytte jobb, avhenger av en rekke faktorer, understreker Mosseng.

- Det kommer i stor grad an på hva du selv ønsker å oppnå karrieremessig, sier hun og kommer med følgende tips:

Har du lagt en karrierestrategi som gjør at du raskt må bygge kompetanse og erfaring på et gitt område, og hvis dette ikke ligger til rette på din nåværende arbeidsplass, bør du vurdere et jobbskifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom utviklingsmulighetene er begrensede på inneværende arbeidsplass, og du kjenner at du stagnerer, er trolig tiden inne for å se seg om etter noe nytt – eller fylle på med ny kompetanse.

Samtidig understreker Mosseng:

- Noen av oss er trygghetssøkende og trives best med stabile og langvarige arbeidsforhold. For mange oppleves et jobbskifte som svært krevende, og det tar lang tid før man finner seg ordentlig til rette. Da vil det være naturlig å bli værende lenger i det samme arbeidsforholdet enn for dem som trives bedre med endringer. Noen av oss er komfortable med en rask takt, trives med endringer og ønsker dermed å bytte jobb, miljø og nettverk hurtig.

Fordelene med langt arbeidsforhold

Det er samtidig viktig å vite at mange, korte arbeidsforhold på ett år eller mindre, kan slå negativt ut på CV-en, og vil gjøre at noen arbeidsgivere blir usikre på hvor lenge du vil bli værende, understreker Mosseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En rekrutteringsprosess er tidkrevende og kostbar, og en arbeidsgiver vil gjerne ønske at du blir noen år før du går videre, sier hun.

Lengre arbeidsforhold vil trolig kunne gi deg mer spesialisterfaring, mener Mosseng.

Hun lister opp flere fordeler ved et langt arbeidsforhold:

Lange arbeidsforhold vitner om stabilitet og kan signalisere til fremtidig arbeidsgiver at du vil bli en stund.

Enda mer positivt er det dersom du kan vise til et utviklingsløp i løpet av perioden du har hatt stillingen.

Lengre arbeidsforhold kan også slå positivt ut ved at man har god tid på å bygge et solid nettverk innenfor bransjen, eller at man har hatt tid til å utvikle gode, nære kundeforhold.

Mye handler om hvordan du forklarer og «markedsfører» kompetansen og erfaringen du har opparbeidet deg gjennom et lengre arbeidsforhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Ledang mener at det generelt sett vil vitne om lojalitet og tillit når man står lenge i samme jobb.

- I tillegg har du mulighet til å opparbeide deg unik kompetanse om utvikling i både bransje og bedrift. Et gjensidig tillitsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver vil også gi mer fleksibilitet, for eksempel i forhold til arbeidstider og lokasjon. Arbeidsgiver vet hva du er god for, sier Ledang.

Aksept for «hyppige jobbskiftere»

Ulempen med mange korte arbeidsforhold, kan også være at du kan fremstå som en generalist, og at spesialisterfaringen du gjerne får i et lengre arbeidsforhold uteblir, ifølge Mosseng.

Samtidig erfarer hun og kollegene i Karrierehuset at det har blitt en større aksept blant arbeidsgivere for «hyppige jobbskiftere» med flere korte arbeidsforhold bak seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så lenge du kan vise til at jobbskiftene har resultert i at du har opparbeidet deg erfaring og kompetanse på områder som er relevante for den stillingen du søker deg til, kan det være gunstig, sier hun og legger til:

- Det å bytte stilling eller ta på deg nye oppgaver internt i bedriften for å bygge ny kompetanse og erfaring, er også anbefale.

(Artikkelen er først publisert av vi.no)