Satser du på gullklokke? Her er noen gode grunner for å bytte jobb

LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto:
LANG OG TRO TJENESTE?: Det er fordeler og ulemper ved å være i samme jobb lenge - så hvor ofte bør man egentlig bytte jobb? Se hva ekspertene svarer i artikkelen under. Illustrasjonsfoto: Foto: NTB Scanpix.

Det kan hende du bør kjøpe gullklokken selv.

(Vi.no): - Det er ikke så mange som får gullklokke for lang og tro tjeneste lenger, sjansen er absolutt større for at vi bytter jobb hyppigere i dag enn det man gjorde tidligere, sier Anita Ledang, karriereveileder, NLP-coach og partner hos Manus Motivasjon.

KARRIEREVEILEDER: Anita Ledang, karriereveileder, NLP coach og partner hos Manus Motivasjon. Foto: Privat.

For det skjer hyppigere forandringer i både offentlige og private selskaper, som oppkjøp og restruktureringer, og i tillegg skjer det også endringer i egne liv som gjør det nødvendig eller hensiktsmessig å bytte jobb, mener Ledang.

Men hvor ofte er det egentlig lurt å bytte jobb? Og hvor ofte er for hyppig?

- Må tenke nytt

- At man skifter jobb stadig hyppigere enn tidligere, er en konsekvens av samfunnsutviklingen som går stadig raskere, sier Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset.

Også det å søke nye utfordringer, det å ønske å bygge ny og annen kompetanse, og i stadig hurtigere takt, gjør at man i dag skifter jobb oftere enn tidligere, mener hun.

KARRIEREVEILEDER: Barbro Mosseng, partner og kommersiell leder hos Karrierehuset. Foto: Karrierehuset.

- Vi er inne i en rivende utvikling på de fleste områder av samfunnet, og halveringstiden på kunnskap innenfor en rekke fagområder har gått drastisk ned. Mange erfarer at den jobben man er opplært eller utdannet i, ikke finnes lenger eller blir borte i løpet av kort tid. Mange må tenke nytt, og tenke kompetanseheving for å være attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Mosseng.

Hyppighet på jobbskifter avhenger også av størrelsen på arbeidsmarkedet arbeidstakeren tilhører, opplyser hun.

Forsker Stefan Leknes i SSB konkluderer med at i byene er arbeidsmarkedet større og man har flere potensielle arbeidsgivere.

- I rurale strøk har man derimot mer begrensede valgmuligheter i det lokale arbeidsmarkedet. Leknes finner derimot en høyere sannsynlighet for å skifte jobb i byer og viser at dette henger sammen med utdanningsnivået til arbeiderne, opplyser Mosseng.

Yngre bytter hyppigst

Ifølge Ledang ser man at de yngste bytter jobb hvert tredje til femte år, mens den eldre gruppen står generelt sett lengre i sin jobb.

- Men vi møter mange godt voksne som ønsker å bytte jobb, og det skyldes ofte nedbemanning og omorganisering, men også ønske om karriereutvikling. De fleste skal jobbe til de er 70 år og ønsker å gjøre noe med en jobb de ikke trives i før de er fylt 50, forteller Ledang.

Mosseng erfarer at hyppige jobbskifter er vanligere blant unge som er i starten av karriereløpet sitt. Samtidig møter de også mange godt voksne kandidater på 50 pluss, som ønsker et karriereskifte.

- Ofte ønsker de råd i henhold til hvordan de kan bygge videre på eksisterende kompetanse for å fremstå som attraktive i det nye arbeidsmarkedet som er i rask endring. Alder er ikke en hindring for å vurdere et jobbskifte. Mye avhenger av hvor mye man henger med i den teknologiske- og samfunnsmessige utviklingen, understreker Mosseng.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode grunner til å skifte jobb

I lys av ønskede eller uforutsette endringer vil flere av oss komme i en situasjon der jobbytte er aktuelt, mener Ledang.

Men hvor ofte man bør bytte jobb, avhenger av en rekke faktorer, understreker Mosseng.

- Det kommer i stor grad an på hva du selv ønsker å oppnå karrieremessig, sier hun og kommer med følgende tips:

Har du lagt en karrierestrategi som gjør at du raskt må bygge kompetanse og erfaring på et gitt område, og hvis dette ikke ligger til rette på din nåværende arbeidsplass, bør du vurdere et jobbskifte.

Dersom utviklingsmulighetene er begrensede på inneværende arbeidsplass, og du kjenner at du stagnerer, er trolig tiden inne for å se seg om etter noe nytt – eller fylle på med ny kompetanse.

Samtidig understreker Mosseng:

- Noen av oss er trygghetssøkende og trives best med stabile og langvarige arbeidsforhold. For mange oppleves et jobbskifte som svært krevende, og det tar lang tid før man finner seg ordentlig til rette. Da vil det være naturlig å bli værende lenger i det samme arbeidsforholdet enn for dem som trives bedre med endringer. Noen av oss er komfortable med en rask takt, trives med endringer og ønsker dermed å bytte jobb, miljø og nettverk hurtig.

Fordelene med langt arbeidsforhold

Det er samtidig viktig å vite at mange, korte arbeidsforhold på ett år eller mindre, kan slå negativt ut på CV-en, og vil gjøre at noen arbeidsgivere blir usikre på hvor lenge du vil bli værende, understreker Mosseng.

- En rekrutteringsprosess er tidkrevende og kostbar, og en arbeidsgiver vil gjerne ønske at du blir noen år før du går videre, sier hun.

Lengre arbeidsforhold vil trolig kunne gi deg mer spesialisterfaring, mener Mosseng.

Hun lister opp flere fordeler ved et langt arbeidsforhold:

Lange arbeidsforhold vitner om stabilitet og kan signalisere til fremtidig arbeidsgiver at du vil bli en stund.

Enda mer positivt er det dersom du kan vise til et utviklingsløp i løpet av perioden du har hatt stillingen.

Lengre arbeidsforhold kan også slå positivt ut ved at man har god tid på å bygge et solid nettverk innenfor bransjen, eller at man har hatt tid til å utvikle gode, nære kundeforhold.

Mye handler om hvordan du forklarer og «markedsfører» kompetansen og erfaringen du har opparbeidet deg gjennom et lengre arbeidsforhold.

Også Ledang mener at det generelt sett vil vitne om lojalitet og tillit når man står lenge i samme jobb.

- I tillegg har du mulighet til å opparbeide deg unik kompetanse om utvikling i både bransje og bedrift. Et gjensidig tillitsforhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver vil også gi mer fleksibilitet, for eksempel i forhold til arbeidstider og lokasjon. Arbeidsgiver vet hva du er god for, sier Ledang.

Aksept for «hyppige jobbskiftere»

Ulempen med mange korte arbeidsforhold, kan også være at du kan fremstå som en generalist, og at spesialisterfaringen du gjerne får i et lengre arbeidsforhold uteblir, ifølge Mosseng.

Samtidig erfarer hun og kollegene i Karrierehuset at det har blitt en større aksept blant arbeidsgivere for «hyppige jobbskiftere» med flere korte arbeidsforhold bak seg.

- Så lenge du kan vise til at jobbskiftene har resultert i at du har opparbeidet deg erfaring og kompetanse på områder som er relevante for den stillingen du søker deg til, kan det være gunstig, sier hun og legger til:

- Det å bytte stilling eller ta på deg nye oppgaver internt i bedriften for å bygge ny kompetanse og erfaring, er også anbefale.

(Artikkelen er først publisert av vi.no)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted falt stygt i Wengen11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Nesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24 Fortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12 Utslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56 Svak start for Hovland i Abu Dhabi10:55 Rashford kan rekke Liverpool-kampen10:53 De marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33 Blodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59 Asia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59 Ny aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46 Influensautbruddet har stagnert
Siste nytt
12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted falt stygt i Wengen11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerNesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgekspert: – Spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise11:24NorgeFortsatt alvorlig for mann etter elsparkesykkel-ulykke11:12SportUtslåtte dansker vil ha diskusjon om EM-formatet10:56SportSvak start for Hovland i Abu Dhabi10:55SportRashford kan rekke Liverpool-kampen10:53NorgeDe marsjerer i gatene, brenner Koranen og heiser nazistenes flagg10:33NorgeBlodspor kan ha avslørt drapsmannen09:59PengerAsia-børser svakt opp etter handelsavtale09:59NorgeNy aktor på plass i saken mot Eirik Jensen09:46Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert
Populært