Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser

Framover på 1900-tallet ble det vanligere med flere som jobbet i husstanden, med flere lønnsmottakere kom økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig. Dette er en villa-type kalt Ness-hus fra 1950-tallet, med spisestue / spisekrok med kamin og bokhyller og serveringsluke mellom stue og kjøkken. Arkivfoto: NTB scanpix
Framover på 1900-tallet ble det vanligere med flere som jobbet i husstanden, med flere lønnsmottakere kom økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig. Dette er en villa-type kalt Ness-hus fra 1950-tallet, med spisestue / spisekrok med kamin og bokhyller og serveringsluke mellom stue og kjøkken. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Norge på papiret aldri har hatt høyere boligpriser enn i dag, gjør lønnsutviklingen at boligprisene har falt det meste av tiden siden 1900.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Finansavisen, som viser til sentralbankens blogg Bankplassen, måtte man i Norge betale 2,5 ganger mer for bolig i 1900 enn i dag, når man korrigerer for lønnsutvikling.

Ved å gjøre det, får man et inntrykk av husholdningenes kjøpekraft. Målt mot lønnsnivået i 1900 er boligprisen per kvadratmeter faktisk under 40 prosent av hva den var den gangen.

Det betyr for eksempel at én gjennomsnittskvadratmeter som koster 38.000 kroner i Norge nå, ville kostet deg 100.000 kroner i 1900 om du skulle kjøpt bolig i da. Litt mindre boltreplass for førstegangskjøperne, med andre ord.

Haakon Solheim, som står bak flere historiske sammenligninger på Bankplassen, påpeker videre at de aller fleste varer har sunket i pris. Når også de fleste husstander fram til 1970- eller 1980-tallet fikk flere lønnsmottakere, bidro det ytterligere til økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig.

Det har de fleste også benyttet seg av, ifølge Finansavisen har hver innbygger nå omtrent dobbelt så stort areal som i 1900, og boligene har høyere standard.