Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser

Framover på 1900-tallet ble det vanligere med flere som jobbet i husstanden, med flere lønnsmottakere kom økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig. Dette er en villa-type kalt Ness-hus fra 1950-tallet, med spisestue / spisekrok med kamin og bokhyller og serveringsluke mellom stue og kjøkken. Arkivfoto: NTB scanpix
Framover på 1900-tallet ble det vanligere med flere som jobbet i husstanden, med flere lønnsmottakere kom økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig. Dette er en villa-type kalt Ness-hus fra 1950-tallet, med spisestue / spisekrok med kamin og bokhyller og serveringsluke mellom stue og kjøkken. Arkivfoto: NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Til tross for at Norge på papiret aldri har hatt høyere boligpriser enn i dag, gjør lønnsutviklingen at boligprisene har falt det meste av tiden siden 1900.

Ifølge Finansavisen, som viser til sentralbankens blogg Bankplassen, måtte man i Norge betale 2,5 ganger mer for bolig i 1900 enn i dag, når man korrigerer for lønnsutvikling.

Ved å gjøre det, får man et inntrykk av husholdningenes kjøpekraft. Målt mot lønnsnivået i 1900 er boligprisen per kvadratmeter faktisk under 40 prosent av hva den var den gangen.

Det betyr for eksempel at én gjennomsnittskvadratmeter som koster 38.000 kroner i Norge nå, ville kostet deg 100.000 kroner i 1900 om du skulle kjøpt bolig i da. Litt mindre boltreplass for førstegangskjøperne, med andre ord.

Haakon Solheim, som står bak flere historiske sammenligninger på Bankplassen, påpeker videre at de aller fleste varer har sunket i pris. Når også de fleste husstander fram til 1970- eller 1980-tallet fikk flere lønnsmottakere, bidro det ytterligere til økt kjøpekraft, og dermed mulighet til å kjøpe mer bolig.

Det har de fleste også benyttet seg av, ifølge Finansavisen har hver innbygger nå omtrent dobbelt så stort areal som i 1900, og boligene har høyere standard.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært