El-giganter dropper salg av ulovlige elsparkesykler

Store og små, fastboende og turister, nordmenn såvel som utlendinger farer rundt i gater, på fortau, gjennom parker, med både to og tre på brettet på de elektriske sparkesyklene som ser ut til å ha blitt sommerens slager i storbyen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Store og små, fastboende og turister, nordmenn såvel som utlendinger farer rundt i gater, på fortau, gjennom parker, med både to og tre på brettet på de elektriske sparkesyklene som ser ut til å ha blitt sommerens slager i storbyen. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to store elektronikkjedene Elkjøp og Komplett.no gjør helomvending og stanser salget av omstridte elsparkesykler med øyeblikkelig virkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Komplett har inntil videre stanset salget av elsparkesykler, ettersom våre modeller viser seg å ha gått fem kilometer for fort. Vi har også bedt vår leverandør om å etablere en fartssperre innenfor den tillatte grensen , sier kommunikasjonsansvarlig Kristin Hovland i Komplett Group til Tek.no.

Konkurrenten Elkjøp er kommet til samme konklusjon.

Les også: Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier

– Vi stopper salget umiddelbart

– Etter å ha gått gjennom vegtrafikkloven, kan vi ikke si oss annet enn enige med Statens vegvesen. Det er ikke ulovlig å selge disse, men ulovlig å bruke sparkesyklene i Norge, uavhengig om det er offentlig eller privat vei. Vi stopper umiddelbart salget fra vårt hovedlager i Jönköping, sier kommunikasjonsansvarlig Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp.

Selgers plikt å veilede kunden

Ifølge Tek.no er tusenvis av elsparkesykler som er solgt i Norge ulovlige å bruke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har de vært til salgs i flere butikker, men de er likevel ulovlig å ferdes med på norske veier og fortau. Flere av modellene er blant de mest populære i Norge.

Ifølge Forbrukertilsynet er det selgers plikt å informere kjøper om hvilke begrensninger som gjelder for sine produkt, ellers risikerer kunden å bli villedet.

Les også: Tror sparkesykkel-selskapene må øke reklametrykket for å overleve

Les også: 337 personer skadd på elsparkesykkel siden april