5 smarte tips for deg som skal pusse opp

Å pusse opp kan i mange tilfeller være både smart og lønnsomt. Det kan øke boligverdi og bokomfort, og kan for mange være helt nødvendig dersom rentene vokser seg store

Annonsørinnhold fra Crew Media AS

Norge er faktisk Europamestere i oppussing - ingen andre europeiske land bruker så mye penger på det som vi gjør!

Nordmenn er mestere i oppussing

I 2017 brukte vi over 70 milliarder på oppussing, og toppet dermed Europastatistikken. Den har vi faktisk toppet siden 1991, og det var først på 90-tallet at mange av oss ble oppussingsmestere på hobbybasis. Vi begynte å legge fliser og panel, male vegger i alle slags farger, tapetserte og tok ned vegger.

Mange kjøkken og bad som fikk sitt oppløft på 90-tallet har ikke blitt pusset opp siden, og står i dag overfor et behov for snarlig renovering. I tillegg ble det brukt andre typer materialer, med kortere levetid enn materialene som gjerne brukes i dag.

Skal du i gang med et oppussingsprosjekt, eller har du lenge drømt om å komme i gang? Les videre for å få noen smarte tips for en smertefri oppussing.

Les mer om lån til oppussing

1. Få en tilstandsrapport før du setter i gang

Skal du pusse opp for å øke verdien ved boligsalg, bør du få en tilstandsrapport av boligen din før du setter i gang. Få gjerne en eiendomsmegler, takstmann eller en håndverker til å komme på befaring i forkant av prosjektet.

Sammen kan dere vurdere hva som haster, hva som vil øke verdien og eventuelt hva du kan vente med. Husk også å spørre om hva du kan forvente at oppussingsprosjektet vil koste. Planlegg renoveringen deretter.

2. Sett opp et budsjett

Å sette opp et budsjett som tar høyde for alle mulige kostnader er svært viktig for en smertefri oppussing. Ta høyde for uforutsette utgifter, og sett gjerne budsjettet høyere enn forventede kostnader. Du vet aldri hva som kan skje underveis, eller om du for eksempel plutselig mangler noen materialer.

Budsjettet bør inkludere:

  • Alle kostnader
  • Uforutsette utgifter
  • Alle materialer du behøver
  • Eventuelt håndverksarbeid
  • Transport (bensin, kostnad for frakt etc.)

3. Fullfør et rom før du går over til neste

Start aldri på flere rom samtidig - med mindre det er absolutt nødvendig. Fullfør alltid det du har begynt på, før du går over på et nytt prosjekt. Dette vil spare deg for rot, unødvendig energi og tid.

I tillegg er det ikke alltid budsjettet strekker til, dersom de uforutsette kostnadene blir høyere enn forventet. Da er det ikke særlig moro å bo i en bolig som er halvferdig og med rom du ikke kan bruke…

4. Bruk håndverkere med god erfaring

Ikke alle håndverkere er like dyktige, og det finnes dessverre altfor mange dårlige erfaringer der ute. Sørg derfor for at du undersøker håndverkerne du vurderer å bruke nøye, og snakk gjerne med venner og bekjente som allerede har pusset opp for tips og råd.

Husk på at det også alltid er lurt å skaffe en skriftlig kontrakt, som signeres før arbeidet starter.

5. Vurdér oppussingslån

Oppussing koster, og det er dessverre ikke alltid sånn at vi har tid til å spare i en lang periode i forkant av et prosjekt. Vurder derfor om et lån til oppussing kan være noe for deg. Ved å søke forbrukslån med lav rente, fleksibel nedbetalingstid og fra en trygg aktør, vil du ofte få igjen lånekostnadene når du selger boligen.

For å gjøre søknadsprosessen enda enklere kan du bruke en låneformidlingstjeneste, slik som den vår samarbeidspartner Axo Finans tilbyr. De sammenligner en rekke banker og finner det beste lånetilbudet for deg. Axo Finans samarbeider med noen av de ledende bankene og långiverne i landet, og jobber for at du som kunde skal finne det lånet som passer deg best.

Søk om å låne opptil 500.000 kroner via Axo Finans

Tjenesten til Axo Finans er helt uforpliktende og kostnadsfri å bruke.

Nedbetalingstiden er fleksibel, fra 1 til 15 år. Lånerenten er individuell og presenteres sammen med lånetilbudet. Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262573. Du kan sammenlikne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.