Dette ligger de beste rentene på nå

Klar tale: Stiger renten over dette nivået – da bør du bytte bank

<p>Norges Bank økte renten for tredje gang på ni måneder i juni. Nå har det gått seks uker siden rentehevningene startet hos bankene, og da går renten opp for de som har boliglån.</p>
Norges Bank økte renten for tredje gang på ni måneder i juni. Nå har det gått seks uker siden rentehevningene startet hos bankene, og da går renten opp for de som har boliglån. Foto: NTB scanpix

Nå kommer renteregningen til norske forbrukere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nå må alle sjekke rentevilkårene sine. Det er bare å bytte bank hvis renten er for høy, råder Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl, ifølge en pressemelding fra Huseiernes Landsforbund.

Norges Bank økte renten for tredje gang på ni måneder i juni. Nå har det gått seks uker siden rentehevningene startet hos bankene, og da går renten opp for de som har boliglån.

Huseiernes Landsforbund har gått gjennom Finansportalen og laget sitt rentebarometer for august 2019. Dette viser at det er tildels store sprik i rentene norske boliglånskunder blir tilbudt.

Bare syv banker på rentebarometeret har renter på under tre prosent.

– De beste rentene i det åpne markedet ligger nå på 2,69 prosent effektiv rente. Men de alle fleste bankene har nå renter på over tre prosent, forteller Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl.

Oppfordringen til norske forbrukere er klar:

– Hvis boliglånsrenten din nå er over 3 prosent, skal du bytte bank!, sier Pihl.

Les også: Nå innføres de nye reglene for studielån

Økt med 1000 kroner

Det har vært tre renteoppganger på 0,25 prosentpoeng siden september i fjor.

Disse renteøkningene på totalt 0,75 prosentpoeng betyr økte utgifter på rundt 1000 kroner i måneden etter skatt hvis du har et lån på to millioner kroner, viser tallene fra Huseierne.

Har du tre millioner kroner i lån, betyr renteøkningen rundt 1500 kroner ekstra i måneden etter skatt.

Spar 600 kroner i mnd.

Forbrukersjefen råder norske boliglånskunder til å bytte bank hvis de ikke får de rentene i banken de er.

– Dermed er det vår oppgave som forbrukere å holde bankene i ørene for å sørge for at konkurransen i bankmarkedet er så god som mulig, sier han.

Han forteller at hvis man har to millioner kroner i lån, kan man spare 600 kroner i måneden ved å prute ned lånerenten 0,5 prosentpoeng.

Medlemskapstilbud

Det rådes også til at boliglånseiere sjekker om de kan få gode tilbud gjennom for eksempel arbeidstakerorganisasjoner.

– De beste rentene for statsansatte starter på 2,14 prosent, og for privatansatte på 2,24 prosent. For de som har mulighet er det her gode penger å spare på å bytte bank, sier Pihl.

Forbrukersjefen minner også om at unge under 34 ofte får gode vilkår i bankene. Her er det lurt å sjekke litt rundt.

De beste tilbudene på boliglån for unge i det åpne markedet ligger på 2,49 prosent. Medlemskapstilbudene starter her på 2,14 prosent.

– Det er også lurt å ringe banken. Vi ser dessverre at en god del banker kan tilby bedre renter enn det som står i prislistene. Derfor er det viktig å ta en runde med banken for å sjekke rentene sine, kommenterer Pihl.

Les også: Kronen på sitt svakeste mot euroen siden finanskrisen

Slik pruter du på renten

Det vil ofte gå an å få bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på. Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der.

De fem beste lånetilbudene

Bank - Effektiv rente (i prosent)

Landkreditt Bank - 2,69

Sbanken - 2,80

NORDirektebank - 2,82

BN Bank - 2,89

Fana Sparebank - 2,90

De beste store landsdekkende og regionale bankene

Bank - Effektiv rente (i prosent)

Nordea Premium - 2,91

Sparebank1 SR-bank - 3,09

Sparebank1 Østlandet - 3,20

Sparebanken - 3,22

DNB Landsdekkende 3,22

Sparebanken Vest - 3,25

Danske Bank - 3,37

SpareBank1 Nord-Norge - 3,38

Sparebank1 SMN - 3,47

RENTEBAROMETERET: De fem beste lånetilbudene og de store landsdekkende og regionale bankenes tilbud på Finansportalen pr 7. august 2019. Lånene vi har sammenlignet er lån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent av kjøpesummen. Løpetid på 25 år. Bearbeiding av data.

Kilde: Huseierne

Artikkelen ble først publisert av Hegnar.no.

Personvernpolicy