Økte matvarepriser dro prisveksten opp

Prisoppgangen på matvarer i juli skyldes i stor grad økte priser på særlig frukt, grønnsaker, sjokolade og ost. Foto: Frank May / NTB scanpix
Prisoppgangen på matvarer i juli skyldes i stor grad økte priser på særlig frukt, grønnsaker, sjokolade og ost. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra juni til juli steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,7 prosent. Prisoppgangen skyldes hovedsakelig økte matvarepriser, men også transport og strøm bidro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matvareprisene økte med 4,5 prosent i juli. De største bidragsyterne var frukt, sjokolade, grønnsaker og ost, ifølge seniorrådgiver Ragnhild Nygaard i Statistisk sentralbyrå.

– Oppgangen fra juni til juli i år er noe kraftigere enn tidligere julimålinger, men etterfølger flere måneder med prisfall. Prisutviklingen på matvarer de siste tolv måneder er lik den gjennomsnittlige prisveksten i KPI, sier Nygaard.

Også passasjertransport med fly og elektrisitet inkludert nettleie bidro til økningen i konsumprisindeksen i juli med en prisøkning på henholdsvis 14,4 og 3,2 prosent.

Les også: EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst

Sommersalg på klær og sko bidro til å dempe konsumprisoppgangen.

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 1,9 prosent, mens veksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) økte med 2,2 prosent i samme periode.

E24 skriver at de ferske tallene er helt i tråd med forventningene. På forhånd hadde et gjennomsnitt av seks analytikere ventet en tolvmånedersvekst i kjerneinflasjonen på nettopp 2,2 prosent.