Fellene du må unngå som leietaker

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mange «feller» man må være obs på, blant annet «depositumsfella», ifølge jurist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Husleie.no viser at nesten dobbelt så mange leiekontrakter inngås i juli og august sammenlignet med gjennomsnittet av årets resterende måneder, ifølge en pressemelding mandag.

- Det er mange «feller» man må være obs på, blant annet «depositumsfella», sier jurist Karen Mellbye i Husleie.no i meldingen.

I mange leieforhold inngår et depositum som fungerer som sikkerhet for utleier.

- Det finnes klare regler for depositum. Et depositum kan maks utgjøre seks månedsleier og hvis utleier krever depositum skal det framgå i kontrakten. Et depositum skal stå på en sperret depositumskonto i leietaker sitt navn og leietaker skal få rentene fra denne kontoen. Likevel skjer det at utleiere ber leietakere om å sette depositumsbeløpet inn på utleiers vanlige bankkonto. Dette kalles irregulært depositum og er ulovlig, forklarer Mellbye i meldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Husleietvistutvalget løser tvister mellom utleier og leietaker av bolig. I 2017 fikk de inn 255 saker om irregulært depositum. Det er 23 prosent flere saker enn i 2016.

- Som ny leietaker er det viktig å vite at utleier ikke har lov til å ha depositumspenger stående på sin egen konto. I slike tilfeller kan du som leietaker når som helst kreve pengene tilbake, med forsinkelsesrenter, sier Mellbye.

Artikkelen er først publisert hos Hegnar.no