Meny

Hvor mye får jeg i pensjon?

De fem spørsmålene vi oftest stiller om pensjon

KOMPLISERT: Å forstå seg på pensjon, og hvilken pensjonsordning du har, hva den innebærer, hvor mye du får utbetalt, og når du får den utbetalt, er vanskelig for svært mange av oss. I artikkelen under svarer to pensjonseksperter på det vi lurer mest på. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
KOMPLISERT: Å forstå seg på pensjon, og hvilken pensjonsordning du har, hva den innebærer, hvor mye du får utbetalt, og når du får den utbetalt, er vanskelig for svært mange av oss. I artikkelen under svarer to pensjonseksperter på det vi lurer mest på. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.

Forvirret? To pensjonseksperter svarer på det vi lurer mest på.

(Vi.no): – Mange opplever pensjon som komplisert og krevende å sette seg inn i. Man tenker gjerne at dette er noe man ikke trenger å forholde seg til før langt der fremme, sier Ann Kristin Thue Tveit, autorisert finansiell rådgiver i Fana Sparebank.

I banken ser de en tendens til at flere kunder enn tidligere er interessert i pensjon:

– Få vet hva de vil få i pensjon, og mange får seg en overraskelse når de får en gjennomgang med en rådgiver, forteller Thue Tveit.

Alexandra Plahte, leder pensjon hos Gabler Pensjon og Rådgivning, opplever i likhet med Thue Tveit at mange er svært forvirret når det gjelder pensjon.

PENSJONSEKSPERT: Ann Kristin Thue Tveit, autorisert finansiell rådgiver i Fana Sparebank. Foto: Fana Sparebank.
PENSJONSEKSPERT: Ann Kristin Thue Tveit, autorisert finansiell rådgiver i Fana Sparebank. Foto: Fana Sparebank.

– De fleste jeg møter sier de opplever pensjonsregelverket som både komplisert og vanskelig tilgjengelig. En utfordring for mange er at de ikke helt vet hva de skal spørre om eller hvor de skal spørre om hva, sier Plahte.

Hvis du har sittet i timevis på Google for å finne svar på pensjonsspørsmålene du har, er du altså ikke alene om det.

Vi har sjekket hvilke spørsmål vi oftest googler om temaet. Her svarer de to pensjonsekspertene på de fem mest vanlige spørsmålene.

Les også: Dette må du vite om overgangen fra AFP til alderspensjon

1. Hva får jeg i pensjon?

Thue Tveit: – En god start er å sjekke hva du kan forvente å få i pensjon. Nettsiden www.norskpensjon.no er en god start for å få en oversikt over hva man kan forvente å få i pensjon.

– Det er viktig å vite at dette beregnes etter dagens situasjon hva gjelder dagens avtaler. Tidshorisont og økonomisk situasjon spiller inn når man skal velge hvilken form for sparing som er best.

Plahte: – Når det gjelder alderspensjonen fra NAV, bør du logge deg inn på det som heter «Din pensjon» www.NAV.no . Der finner du mye god informasjon, inklusive prognoser over hva du ligger an til å få i årlig alderspensjon gitt ulike uttakstidspunkt. Når det gjelder pensjon gjennom arbeidsforhold, kan du også få opp dette via Din pensjon på NAVs nettside. For mer utfyllende informasjon om pensjon gjennom arbeidsforhold bør du imidlertid logge deg inn på www.norskpensjon.no.

– Du kan også be om informasjon om pensjonsordningen hos nåværende arbeidsgiver eller gjennom din arbeidsgivers pensjonsleverandør.

Les også: Nå får Terje tilbake 91.000 kroner etter krangel med Statens pensjonskasse

2. Hvilken pensjon er best?

Thue Tveit: – Tidshorisont og økonomisk situasjon spiller inn når man skal velge hvilken form for sparing som er best. Egen sparing for å øke den fremtidige pensjonen skjer hovedsakelig i form av plassering i fond. Siden de fleste har en lang tidshorisont på sparingen, bør man velge en høy andel aksjefond. Erfaringsmessig er dette den beste måten for å oppnå tilfredsstillende avkastning på sparemidlene.

– Myndighetene legger til rette for egen pensjonssparing gjennom Individuell Pensjonssparing, IPS. Med dagens IPS sparer man også i fond, og får i tillegg skattefordeler. Midlene bindes frem til pensjonsalder.

PENSJONSEKSPERT: Alexandra Plahte, leder pensjon hos Gabler Pensjon og Rådgivning. Foto: Gabler Pensjon og Rådgivning.
PENSJONSEKSPERT: Alexandra Plahte, leder pensjon hos Gabler Pensjon og Rådgivning. Foto: Gabler Pensjon og Rådgivning.

Plahte: – De ulike pensjonsordningene gjennom jobben er svært ulike, - ikke bare hva gjelder nivå og sammensetning, men også hva gjelder egenskaper. Det viktigste er at den enkelte setter seg inn i hvilken pensjonsordning man er omfattet av og hva man eventuelt selv kan gjøre for å påvirke egen pensjon.

– Ved jobbskifte er det viktig å ikke se seg blind på lønnsslippen, men også på verdien som ligger i pensjons- og forsikringsordningene samt øvrige personalgoder.

Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen

3. Hvor mye må jeg spare i pensjon?

Thue Tveit: – Dette vil være veldig avhengig av inntekt og alder. Jo yngre du er når du starter med sparing, jo mindre trenger du å sette til side. Er du under 34 år bør BSU prioriteres, har du dyre lån som kredittkortgjeld og forbrukslån bør nedbetaling av disse prioriteres først.

Plahte: – Hvor mye man må spare er helt avhengig av hva man ligger an til å få i pensjon sammenlignet med hva som er ønsket/nødvendig levestandard den dagen man slutter å jobbe. Regnestykket blir med andre ord differansen mellom hva man ligger an til å få i pensjon og hva man ønsker/har behov for den dagen man slutter å jobbe. Det er viktig å huske på at pensjon er mer enn det man får utbetalt over Nav- slippen og gjennom arbeidsforhold. Pensjon handler om privatøkonomi totalt sett.

Les også: Derfor skal du bruke NAVs pensjonskalkulator

4. Hvordan fungerer/ beregnes pensjon?

Thue Tveit: - Pensjon får du fra folketrygden og fra tjenestepensjonsordninger gjennom nåværende og eventuelt tidligere arbeidsgivere. Mange arbeidstakere, både innen det offentlige og i det private næringslivet, har dessuten rett på Avtalefestet pensjon, AFP. I tillegg kan du ha dine personlige pensjonsordninger og regelrett sparing.

– Et viktig poeng med pensjon, er at myndighetene har lagt til rette for at ytelsene øker jo lenger man står i jobben. Dette har blant annet sammenheng med at vi lever lenger. En konsekvens av dette er at egen sparing blir stadig viktigere dersom man ønsker en god levestandard og økonomisk frihet. Dette gjelder særlig dersom man ønsker en tidlig avslutning på yrkeslivet.

Plahte: – Pensjon beregnes individuelt både hva gjelder alderspensjon fra NAV eller gjennom arbeidsforhold. Med “individuelt” menes at pensjonsordningene som sådan normalt er ulike avhengig av hvor man jobber, men også at opparbeidet pensjon avhenger av den enkeltes individuelle forhold - så som lønn (pensjonsgrunnlag), antall år i pensjonsordningen med mer.

Les også: Jobbe etter å ha tatt ut alderspensjon?

5. Hva er pensjon?

Thue Tveit: – Pensjon er penger man skal leve av fra den dagen man slutter i inntektsgivende arbeid og blir pensjonist.

– For dem som er født mellom 1943 og 1953, får opptjening etter gammelt regelverk med beregning av pensjonspoeng, opptjeningsår for full pensjon og en pensjon som beregnes basert på de 20 beste inntektsårene dine.

– Er man født mellom 1954 og 1962 får man opptjening både etter gammelt og nytt regelverk. Er man for eksempel født i 1954 får man 10 prosent nytt og 90 gammelt regelverk. Er du født i 1962 vil man da få 90 prosent nytt og 10 prosent gammelt regelverk.

– Er man født i 1963 eller senere får man opptjening etter nytt regelverk hvor man får opptjening for alle år med pensjonsgivende inntekt fra 13- til 75 år.

Pensjonsordninger

Folketrygden: Alle har krav på pensjonspenger fra folketrygden. Er du født etter 1963, sparer staten opp 18,1 prosent av det du tjener hvert eneste år fra du er 13 til du er 75 år. Så for hver tusenlapp du tjener, setter NAV inn 181 kroner i pensjonssparing for deg. Dette går det automatikk i og beløpet vil øke for hvert år. Maxbeløpet man kan tjene opp til er på 7,1 G, som utgjør ca 709.000.- kroner i året. Beløpet du har opptjent fordeles over forventet levealder, dvs at dersom man går av med pensjon ved fylte 62 år vil du få lavere pensjon enn om man går av når man er 70 år.

Tjenestepensjon: Helt siden 2006 har det vært pålagt at arbeidstakere skal ha en pensjonsordning gjennom arbeidsgiver. Obligatorisk innbetaling er 2 prosent, men flere bedrifter har valgt en høyere prosentandel. Det betyr i praksis at arbeidsgiveren din setter av minst 2 prosent av lønnen din til pensjonssparing.

Egen pensjonssparing: I tillegg til pengene du får fra folketrygden, og tidligere og nåværende arbeidsgiver bør du spare til egen pensjon. Hvor mye du bør sette av hver måned kommer an på hvor gammel du er og den økonomiske situasjonen din. Er du under 34 år bør BSU sparing prioriteres og dyr gjeld som forbrukslån og kredittkortgjeld bør prioriteres å betale ned. Det er også å viktig å tenke på hvor og hvordan du vil plassere.

(Kilde: Ann Kristin Thue Tveit, autorisert finansiell rådgiver i Fana Sparebank)

Andre spørsmål

Begge de to pensjonsekspertene opplever at det er noen typiske pensjonsspørsmål som går igjen hos de fleste kundene de møter.

– Mange lurer på hva de vil få når de blir pensjonist, når de bør begynne å spare, hvor mye de bør spare. Dessuten er flere blitt opptatt av om pensjonsavtalen de har gjennom jobb er en god pensjonsordning, forteller Thue Tveit.

Plahte forteller at de fleste lurer på hvilke alternativer de står overfor og hvilke fallgruver de må være ekstra oppmerksomme på.

– Så godt som alle ønsker oversikt over de økonomiske konsekvensene aktuelle alternativer har for seg og sin lommebok. Utrolig mange opplever at de nærmeste drukner i all informasjonen de møter i forsøket på å sette seg inn i pensjonsregelverket; «Min pensjon», «Din pensjon» , «Norsk pensjon», «Ditt pensjonstall», og så videre. Ikke rart mange blir forvirret, sier hun.

Likte du artikkelen? Vi inviterer våre beste lesere til å følge Vi.no på Facebook og motta vårt nyhetsbrev én gang per uke.

Saken ble først publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:46 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Surnadal08:42 Greta Thunberg seiler i medvind08:25 Tennisekspert om Ruud: – Han er blitt bedre på det meste siden i fjor08:19 Kinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet08:08 Venstre vil doble bompengene i Oslo i rushtiden07:54 Norge bruker millioner på å få Frode Berg hjem07:34 Mann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere07:15 Frp etterlyser tak på sosialhjelp07:03 Dramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50 Ny koalisjonsregjering klar i Kongo06:15 Australia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03 Politiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00 Ødegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00 Bollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50 Dette skjer i dag05:31 OG tok historisk seier i e-sportturnering05:30 Dette skjedde i natt05:11 Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45 Flere trær plantes i Norge04:41 65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24 Savnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15 Trump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45 Avtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24 Christian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24 Israel svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42 Hovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38 NASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56 Boris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53 Enda en remis for Carlsen i St. Louis00:20 Japan og USA nær en ny handelsavtale00:01 Sudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54 Regjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14 Perlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56 Historisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48 Tre raketter avfyrt fra Gaza20:31 Mange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24 Festfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18 Mann i 30-årene døde etter at en bil kjørte i vannet i Svolvær20:14 Bakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59 Tromsø med borteseier over Brann19:58 Lillestrøm med borteseier over Haugesund19:56 Nye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31 Joelinton senket svakt Tottenham19:01 Artisten Anne Grete Preus er død18:53 Ødegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43 – Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36 To politifolk skutt og såret i Finland18:32 Trump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20 To til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16 Regjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59 Agüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52 MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46 Nok en republikaner stiller mot Trump16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Demonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18 Sju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng
Siste nytt
08:46NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Surnadal08:42VerdenGreta Thunberg seiler i medvind08:25SportTennisekspert om Ruud: – Han er blitt bedre på det meste siden i fjor08:19PolitikkKinkige spørsmål under avslutningen av G7-toppmøtet08:08PolitikkVenstre vil doble bompengene i Oslo i rushtiden07:54NorgeNorge bruker millioner på å få Frode Berg hjem07:34NorgeMann tiltalt for brudd på utlendingsloven – ansatte asylsøkere07:15PengerFrp etterlyser tak på sosialhjelp07:03PengerDramatisk bortvalg av dollar: – Vil svekke USAs makt i verden06:50VerdenNy koalisjonsregjering klar i Kongo06:15VerdenAustralia vil sensurere ekstremistisk innhold på nettet06:03NorgePolitiet undersøker båtbranner i Hordaland06:00SportØdegaard får toppkarakterer i storavisene etter mål og seier06:00PolitikkBollestad anklages for farlig villreineksperiment på Hardangervidda05:50NorgeDette skjer i dag05:31SportOG tok historisk seier i e-sportturnering05:30NorgeDette skjedde i natt05:11VerdenBratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år04:45NorgeFlere trær plantes i Norge04:41Verden65 demonstranter pågrepet i Hongkong i helgen03:24NorgeSavnet løper funnet i live i skogen i Grenland03:15VerdenTrump skal ha foreslått å atombombe orkaner02:45NorgeAvtale mellom Nasjonalmuseet og rederarvinger inngått for to år siden02:24SportChristian Eriksen kan være ferdig i Tottenham02:24VerdenIsrael svarer med luftangrep etter raketter avfyrt fra Gaza01:42SportHovland sikret seg PGA-billetten i Idaho01:38VerdenNASA gransker første mulige lovbrudd i verdensrommet00:56VerdenBoris Johnson mener Storbritannia enkelt kan håndtere «no-deal»00:53SportEnda en remis for Carlsen i St. Louis00:20VerdenJapan og USA nær en ny handelsavtale00:01VerdenSudans nye statsminister vil ha landet fjernet fra USAs terrorliste22:54NorgeRegjeringen varsler innstramminger i vindkraftutbygging22:14SportPerlescoringer da Strømsgodset vant «sekspoengskampen»21:56PolitikkHistorisk dårlig måling for Ap og Høyre21:48VerdenTre raketter avfyrt fra Gaza20:31PolitikkMange lo da Raymond ville bli byregjeringsleder. Men han hadde litt rett20:24SportFestfotball da Kristiansund slo Mjøndalen for første gang20:18NorgeMann i 30-årene døde etter at en bil kjørte i vannet i Svolvær20:14SportBakenga scoret sitt første for Ranheim og reddet poeng19:59SportTromsø med borteseier over Brann19:58SportLillestrøm med borteseier over Haugesund19:56SportNye Børven-scoringer for Odd, 2-2 i Molde19:31SportJoelinton senket svakt Tottenham19:01KulturArtisten Anne Grete Preus er død18:53SportØdegaard avgjorde for Real Sociedad, vant 1-0 over Mallorca18:43Reise– Ideen var å se hele Nordland som et «galleri»18:36VerdenTo politifolk skutt og såret i Finland18:32VerdenTrump møtte Johnson – snakker om omfattende handelsavtale18:20NorgeTo til sykehus etter trafikkulykke i Telemark17:16NorgeRegjeringen ber Nord-Norge velger tog eller vei: – Urimelig16:59SportAgüero-dobbel senket Kings Bournemouth, 3-1-seier til City16:52PolitikkMDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt16:46VerdenNok en republikaner stiller mot Trump16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenDemonstranter i Hongkong trosser tåregass og varselskudd15:18VerdenSju døde da helikopter og småfly krasjet på Mallorca14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig bombe fra den spanske borgerkrigen14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng
Populært