Australsk rett avviser at Gud forbyr skattlegging

Jesus gir mynten tilbake til keiseren, maleri av Paul Rubens (1577 - 1640). Maleriet har vært utstilt i San Francisco siden 1944
Jesus gir mynten tilbake til keiseren, maleri av Paul Rubens (1577 - 1640). Maleriet har vært utstilt i San Francisco siden 1944 Foto: M.H. de Young Art Trust Fund
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva sier Bibelen om skatt? Dette spørsmålet kom til en rettssal i Australia da en familie nektet å betale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien Beerepoot fra Tasmania, delstaten i Australia, ble denne uken dømt til å betale mer enn to millioner australske dollar (over 12 millioner kroner) i skatt til kemneren etter en lenge strid om hva Bibelen sier om skatt.

De har fra før mistet huset for å ha nektet å betale skatt. De har heller ikke levert noen selvangivelse. Misjonærene Rembertus Beerepoot og Alida Berepoot mener nemlig at eiendommen de forvaltet var eid av Gud, og ikke staten. Dermed kunne ikke staten skattlegge den.

Viste til konstitusjonen

De anførte at henvisningene til «Den allmektige Gud» i de australske grunnlovsdokumentene viser at Guds lov triumfer all annen lov.

– Å underkaste oss Det australske samveldet i stedet for Gud betyr å gjøre opprør mot Gud og dermed bryte det første av De ti bud, sa Rembertus Beerepoot, og la til at de «eier» ingenting fordi dette er Guds sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2017 ble eiendommen deres tvangssolgt for bare 726.000 kroner. De holdt også på å miste en café og en liten butikk de driver i nærheten, men ble reddet av en anonym donor som betalte regningene deres, ifølge Australian Associated Press.

De har fra før sendt brev til både dronning Elizabeth II og statsministeren i Australia. Dette så ikke ut til å hjelpe dem i ankeinstansen denne uken.

Ba om Bibel-passasjer

Dommer Stephen Holt utfordret dem til å vise til noen passasjer i Bibelen som fritar dem fra å betale skatt.

– Med tanke på at du ikke klarer å finne en passasje i Skriften eller religiøse tekster som sier «du skal ikke betale skatt» så klarer du vel å se at jeg ikke har noe godt utgangspunkt, sa Holt ifølge ABC.net.au.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommer Holt sa at han godtar at paret virkelig er overbeviste om at de ikke skal betale skatt, og at de ikke forsøkte å unndra seg betaling. Dermed var de ikke i ond tro.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Imidlertid, etter mitt syn, så sier Bibelen eksplisitt at sivile sfærer har en betydning og at loven og Gud opererer i to forskjellige sfærer, sa dommer Holt.

Les også: Slik fungerer islamsk finans

Jesus som rettskilde

Dommeren viste til Matteusevangeliet 22:15-22:21 der fariseerne prøvde å lure Jesus med spørsmålet om man skal betale skatt til Roma, for å få ham til å si noe som kan felle ham overfor den romerske stattholderen. Jesus viste til at mynten bærer hodet til keiseren (Tiberius), og sa de berømte ordene:

«Gi da keiseren det keiseren har krav på, men gi Gud det Gud har krav på.»

Dette står ikke i lovbøkene så dommeren måtte google for å være sikker.

Bildet er av byen Hobart, Tasmania, i månelyset, der rettssaken pågikk. Foto: Christopher Neugebaeur / CC 2.0
Bildet er av byen Hobart, Tasmania, i månelyset, der rettssaken pågikk. Foto: Christopher Neugebaeur / CC 2.0