Bli kvitt forbrukslån med gjeldsordningSliter du økonomisk? Du kan få én nødløsning i løpet av livet

Det kan skape stor usikkerhet å ikke klare å betale gjelden sin. Vær sikker på at du kan betjene lånet før du tar forbrukslån.
Det kan skape stor usikkerhet å ikke klare å betale gjelden sin. Vær sikker på at du kan betjene lånet før du tar forbrukslån. Foto: fizkes / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn tar fremdeles opp store forbrukslån. Gjelden kan bli så vanskelig å betjene at det ikke finnes håp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Vi.no): Et forbrukslån er et lån som ofte tas opp nettopp for forbruk, for eksempel for å brukes på ferier, oppussing, spill eller kjøp av ting.

Forbrukslån er et usikret lån med høyere renter enn «vanlige lån» slik som boliglån eller billån, nettopp fordi banken ikke har noen sikkerhet for lånet. Det for mange enkelt å ta opp forbrukslån og det er flere banker som tilbyr utbetaling på dagen.

Du må ha en nedbetalingsplan

Hvis man skal ta opp forbrukslån, så er det viktig at man har en konkret plan på hvordan man skal kunne betjene lånet, i tillegg til andre faste løpende utgifter som man har.

Banken har også et ansvar for å sjekke at du skal kunne betjene lånet, men det er ikke alle bankene som er like flinke til å passe på dette før de godkjenner lån.

Les også : Dette har du lov til når du sitter i uskiftet bo

Forhandle med kreditorene

Begynner gjelden å bli vanskelig å betale ned på, er det mulig å forhandle direkte med kreditorene, og få en skreddersydd nedbetalingsplan. Enkelte banker og kredittinstitusjoner kan for eksempel gå med på å frafalle kravet om renter, mot at personen betaler ned raskere enn planlagt. Andre kan også gå med på å slette deler av gjelden. I denne situasjonen må man ta direkte kontakt med kreditorene selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Du kan gi hytta som gave i stedet for å la den bli arv

Frivillig gjeldsordning

Blir gjelden så høy at den er umulig å betjene, er det en mulighet å be om såkalt frivillig gjeldsordning. En gjeldsordning er en avtale mellom skyldner og kreditor initiert av namsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om artikkelforfatteren

Christina Steimler er utdannet jurist og jobber som advokat. Hun driver Indem Advokatfirma i Oslo, som bistår forbrukere innenfor blant annet arv- og familierett, personskadeerstatning og arbeidsrett.

Avtalen går ut på å betale ned så mye gjeld som mulig over en periode. Normalt er denne perioden på fem år. Etter at denne perioden er over, slettes restgjelden og personen blir gjeldsfri. Det gis normalt kun gjeldsordning én gang i livet.

Formålet med gjeldsordning er at den enkelte kan komme seg ut av gjeldsspiralen, og få kontroll over økonomien sin igjen. Gjeld som er sikret ved pant i bolig eller bil, er ikke omfattet av gjeldsordningen. Det koster ingenting å få en gjeldsordning, men det er noen vilkår som må være oppfylt for at man skal kunne få det. Det er den lokale namsfogden som både har plikt til å veilede angående vilkårene og til å hjelpe til med å få på plass en gjeldsordning for privatpersoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : Skygger naboens trær for din sol?

Vilkårene for gjeldsordning:

Gjelsdsordning

  • Frivillig gjeldsordning er en avtale mellom skyldneren og kreditor, initiert av namsfogden.
  • Gjeldsordning innebærer nedbetaling av gjeld over en periode, normalt 5 år.
  • NAV har plikt til å veilede personer med gjeldsproblemer

Det er tre hovedvilkår som må være oppfylt for å få gjeldsordning.

For det første må man være varig ute av stand til å oppfylle sine forpliktelser. For det andre må man ha gjort et eget forsøk på å komme frem til en utenomrettslig gjeldsordning med sine kreditorer. For det tredje må det ikke foreligge forhold som er til hinder for gjeldsordning.

Hvis alle vilkårene i gjeldsordningsloven er oppfylt, vil namsmannen åpne gjeldsforhandling.

Om skyldneren er varig betalingsudyktig, beror på en totalvurdering av skyldnerens økonomiske stilling. Ved vurderingen kan flere momenter tillegges vekt; fremtidig betalingsevne, størrelsen på gjelden og hvorvidt betalingsvanskene er forbigående. Det vurderes vanligvis om skyldneren vil ha råd til å betale ned på gjelden i løpet av de neste 10-15 årene. Videre kan skyldneres alder, helsetilstand og familiesituasjon tillegges vekt. En person under 40 år har for eksempel mange yrkesaktive år foran seg, og vil vanskelig få gjeldsordning.

Les også : Slik setter du opp et testament

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.