Å bytte yrke i voksen alder:Linn Doherty (43) hadde en trygg jobb – byttet yrke til fordel for drømmelivet
Linn Doherty (43) hadde et trygt og sikkert arbeid som markedsfører. Så bestemte hun seg for å følge drømmen om å være frilansskribent.
Linn Doherty er 43 år, bosatt i Son utenfor Oslo, er gift og har en sønn på snart fire år. Linn har vært gjennom flere typer yrker innen skjønnhet og helse gjennom hele livet. Hun har vært selvstendig næringsdrivende i egen skjønnhetssalong, undervist og drevet med markedsføring og produktutvikling.
– Den siste jobben jeg hadde var som business manager, da arbeidet jeg med produktutvikling og markedsføring. Den jobben var veldig trygg, men litt for kjedelig for meg, forteller hun.
Det ble en lang prosess med planlegging og hardt arbeid før Linn kunne si opp jobben og satse på drømmen.
– Det tok over to år før drømmen ble til virkelighet. Jeg var fast bestemt på at det var dette jeg ønsket og jobbet målrettet med det for øyet. Da jeg hadde klart å opparbeide en gjennomtenkt plan og et par kunder leverte jeg oppsigelsen, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSin egen sjef
Det å være sin egen sjef har alltid virket tiltrekkende for Linn:
– Det å kunne få jobbe med det jeg vil når jeg vil, gjør at jeg legger ned flere timer. Det er jeg og bare jeg som bestemmer om dette skal fungere eller ikke.
Som selvutnevnt allergiker mot tidsklemma, begynte hun å tenke på hvilke muligheter hun hadde da hun ble mor for første gang.
– Jeg startet en blogg for noen år siden, noe som satte i gang en nysgjerrighet rundt tekst og skriving. Jeg undersøkte mulighetene som var der ute og landet raskt på at dette var noe jeg kunne leve av, forteller hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: –Når du søker jobb, bør du ofte sende to CV-er
«Dette vil jeg gjøre hver dag, hele året»
Ved en tilfeldighet fikk Linn muligheten til å skrive en helsespalte for ukebladet «Hjemmet»:
– Da ble jeg sikker. Dette ville jeg gjøre hver dag, hele året.
Etter dette tok hun utdannelsen «Featurejournalistikk» med eksamen fra HiOA og «Bli magasinjournalist» ved Journalistskolen før hun kontaktet potensielle kunder. Etter ett års tid, sa hun opp den trygge jobben som business manager.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Nå skriver jeg innhold til nettsider, content-artikler og gjør Sosiale medier-arbeid for flere selskaper. Det er selvfølgelig et evig jag for å ha nok arbeid, men jeg elsker hver eneste dag, forteller hun.
Les også: Geir fikk fast jobb som 63-åring: – Vær frempå når du søker jobb
(Saken fortsetter under)
Mer tid til familien er verdt den usikre økonomien
Med tidsklemme-allergi, et lite barn å ta seg av og et ønske om å arbeide mer kreativt enn hun gjorde i den forrige jobben, gir den nye tilværelsen langt mer frihet enn hun tidligere hadde.
– Jeg har mer tid til familien, ingen stressende morgener og jeg kan hente tidlig i barnehagen om jeg vil det. Dersom jeg har mye jobb tar jeg det bare igjen om kvelden, forteller Linn.
Friheten kommer også med en pris; den økonomiske usikkerheten.
– Den største utfordringen for meg er jo den usikre økonomien. Vi har hus, bil og familie, noe som selvfølgelig gir forpliktelser. Jeg har jo større utgifter nå enn det jeg hadde som ung og singel i hovedstaden, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenPlanlegging er nøkkelen
For å lykkes med drømmen var planlegging vesentlig.
– Jeg planla godt og lenge, slik at jeg hadde en buffer som sikkerhet. I tillegg tok jeg 15 studiepoeng i featurejournalistikk slik at jeg også hadde noen papirer å vise til. Det å ikke vite hva du tjener fra måned til måned er utrolig nok en vanesak, forteller hun.
Til andre som også vurderer å satse på drømmen, vil Linn fortelle at nøkkelen ligger i god planlegging:
– Gjør research rundt alt innen yrket du vurderer. Hva krever det av utdannelse? Hva kan du forvente av lønn? Hvor utfordrende er det å få jobb innenfor dette yrket? På den måten vet du bedre hva du begir deg ut på. Bortsett fra det vil jeg råde alle til å følge drømmene sine. Om du vil noe sterkt nok får du det til, råder hun.
Les også: Slik kan du få jobb når du er over 55
Du kan angre om du lar være
Professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, Endre Sjøvold, opplever ofte at for få personer våger å satse på drømmeyrket.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er selvsagt forståelig at ikke alle tørr å satse på drømmen og dermed bytte bort tryggheten og sikkerheten jobben du allerede har, gir deg. Men, altfor mange blir i nåværende stilling kun på grunn av tryggheten, og ikke fordi man faktisk trives i det arbeidet man har. Da er det viktig å huske på at man raskt kan angre om man lar være å satse, sier Sjøvold.
Han vil oppfordre alle til å tenke over om drømmen kan bli en realitet:
– Gjør det! Men, gjør det kvalifisert, er hans beste råd til alle som vurderer å gjøre det samme som Linn.
Les også: Skvising av eldre medarbeidere: – Jeg blir rasende forbanna
Gjør en risikovurdering
Selv om Sjøvold vil oppfordre deg til å undersøke om drømmeyrket kan bli en realitet, vil han samtidig råde deg til å gjøre en grundig risikovurdering før du hopper ut i det. Han mener at særlig tre punkter er avgjørende når du skal vurdere mulighetene dine:
- Hva trenger du, og kan drømmeyrket gi deg det? Mange i voksen alder har boliglån, barn og andre forpliktelser. Du må være bevisst på hva du trenger for å klare deg, og om yrket du ser for deg kan gi deg nettopp dette.
- Hvor mye jobb vil det bli? Hvor mye må du risikere eller eventuelt ha som egenkapital eller buffer? Er det en sikker stilling med muligheter for jobb også i fremtiden? Står din nåværende livsstil til denne type yrke? Har du den kompetansen og utdannelsen som skal til for å lykkes? Det er viktig å være realistisk i denne prosessen.
- Snakk med eventuell familie og ektefelle. Dersom du skal endre kurs totalt er det viktig å sparre med eventuell familie og ektefelle. Dersom du har samboer, er han eller hun villig til å satse på drømmen sammen med deg? Har dere nok inntekt fra din samboers side til at du kan klare deg i perioder hvor det vil bli stramt økonomisk fra din side, dersom det er en risiko i det nye yrket?
- Vær realistisk og vit at ting skjer. Ha en buffer som gir deg sikkerheten du trenger dersom det skulle skrante en tid, for det vil det høyst sannsynlig gjøre på et tidspunkt.
Saken er opprinnelig publisert på Vi.no