Å bytte yrke i voksen alder:

Linn Doherty (43) hadde en trygg jobb – byttet yrke til fordel for drømmelivet

Linn Doherty (43) valgte drømmelivet med full frihet og mer tid til familien, fremfor et sikkert arbeid med økonomisk trygghet. Foto: Privat
Linn Doherty (43) valgte drømmelivet med full frihet og mer tid til familien, fremfor et sikkert arbeid med økonomisk trygghet. Foto: Privat

Linn Doherty (43) hadde et trygt og sikkert arbeid som markedsfører. Så bestemte hun seg for å følge drømmen om å være frilansskribent.

Linn Doherty er 43 år, bosatt i Son utenfor Oslo, er gift og har en sønn på snart fire år. Linn har vært gjennom flere typer yrker innen skjønnhet og helse gjennom hele livet. Hun har vært selvstendig næringsdrivende i egen skjønnhetssalong, undervist og drevet med markedsføring og produktutvikling.

– Den siste jobben jeg hadde var som business manager, da arbeidet jeg med produktutvikling og markedsføring. Den jobben var veldig trygg, men litt for kjedelig for meg, forteller hun.

Det ble en lang prosess med planlegging og hardt arbeid før Linn kunne si opp jobben og satse på drømmen.

– Det tok over to år før drømmen ble til virkelighet. Jeg var fast bestemt på at det var dette jeg ønsket og jobbet målrettet med det for øyet. Da jeg hadde klart å opparbeide en gjennomtenkt plan og et par kunder leverte jeg oppsigelsen, sier hun.

Sin egen sjef

Det å være sin egen sjef har alltid virket tiltrekkende for Linn:

– Det å kunne få jobbe med det jeg vil når jeg vil, gjør at jeg legger ned flere timer. Det er jeg og bare jeg som bestemmer om dette skal fungere eller ikke.

Som selvutnevnt allergiker mot tidsklemma, begynte hun å tenke på hvilke muligheter hun hadde da hun ble mor for første gang.

– Jeg startet en blogg for noen år siden, noe som satte i gang en nysgjerrighet rundt tekst og skriving. Jeg undersøkte mulighetene som var der ute og landet raskt på at dette var noe jeg kunne leve av, forteller hun.

Les også: –Når du søker jobb, bør du ofte sende to CV-er

«Dette vil jeg gjøre hver dag, hele året»

Ved en tilfeldighet fikk Linn muligheten til å skrive en helsespalte for ukebladet «Hjemmet»:

– Da ble jeg sikker. Dette ville jeg gjøre hver dag, hele året.

Etter dette tok hun utdannelsen «Featurejournalistikk» med eksamen fra HiOA og «Bli magasinjournalist» ved Journalistskolen før hun kontaktet potensielle kunder. Etter ett års tid, sa hun opp den trygge jobben som business manager.

– Nå skriver jeg innhold til nettsider, content-artikler og gjør Sosiale medier-arbeid for flere selskaper. Det er selvfølgelig et evig jag for å ha nok arbeid, men jeg elsker hver eneste dag, forteller hun.

Les også: Geir fikk fast jobb som 63-åring: – Vær frempå når du søker jobb

(Saken fortsetter under)

Linn er selvutnevnt tidsklemme-allergiker og elsker hverdagen med mer tid til familien. Foto: Privat
Linn er selvutnevnt tidsklemme-allergiker og elsker hverdagen med mer tid til familien. Foto: Privat

Mer tid til familien er verdt den usikre økonomien

Med tidsklemme-allergi, et lite barn å ta seg av og et ønske om å arbeide mer kreativt enn hun gjorde i den forrige jobben, gir den nye tilværelsen langt mer frihet enn hun tidligere hadde.

– Jeg har mer tid til familien, ingen stressende morgener og jeg kan hente tidlig i barnehagen om jeg vil det. Dersom jeg har mye jobb tar jeg det bare igjen om kvelden, forteller Linn.

Friheten kommer også med en pris; den økonomiske usikkerheten.

– Den største utfordringen for meg er jo den usikre økonomien. Vi har hus, bil og familie, noe som selvfølgelig gir forpliktelser. Jeg har jo større utgifter nå enn det jeg hadde som ung og singel i hovedstaden, sier hun.

Planlegging er nøkkelen

For å lykkes med drømmen var planlegging vesentlig.

– Jeg planla godt og lenge, slik at jeg hadde en buffer som sikkerhet. I tillegg tok jeg 15 studiepoeng i featurejournalistikk slik at jeg også hadde noen papirer å vise til. Det å ikke vite hva du tjener fra måned til måned er utrolig nok en vanesak, forteller hun.

Til andre som også vurderer å satse på drømmen, vil Linn fortelle at nøkkelen ligger i god planlegging:

– Gjør research rundt alt innen yrket du vurderer. Hva krever det av utdannelse? Hva kan du forvente av lønn? Hvor utfordrende er det å få jobb innenfor dette yrket? På den måten vet du bedre hva du begir deg ut på. Bortsett fra det vil jeg råde alle til å følge drømmene sine. Om du vil noe sterkt nok får du det til, råder hun.

Les også: Slik kan du få jobb når du er over 55

Du kan angre om du lar være

Professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, Endre Sjøvold, opplever ofte at for få personer våger å satse på drømmeyrket.

Endre Sjøvold er professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Han frykter at mange blir værende i en jobb de egentlig ikke trives med utelukkende på grunn av økonomisk trygghet. Foto: Privat
Endre Sjøvold er professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Han frykter at mange blir værende i en jobb de egentlig ikke trives med utelukkende på grunn av økonomisk trygghet. Foto: Privat

– Det er selvsagt forståelig at ikke alle tørr å satse på drømmen og dermed bytte bort tryggheten og sikkerheten jobben du allerede har, gir deg. Men, altfor mange blir i nåværende stilling kun på grunn av tryggheten, og ikke fordi man faktisk trives i det arbeidet man har. Da er det viktig å huske på at man raskt kan angre om man lar være å satse, sier Sjøvold.

Han vil oppfordre alle til å tenke over om drømmen kan bli en realitet:

– Gjør det! Men, gjør det kvalifisert, er hans beste råd til alle som vurderer å gjøre det samme som Linn.

Les også: Skvising av eldre medarbeidere: – Jeg blir rasende forbanna

Gjør en risikovurdering

Selv om Sjøvold vil oppfordre deg til å undersøke om drømmeyrket kan bli en realitet, vil han samtidig råde deg til å gjøre en grundig risikovurdering før du hopper ut i det. Han mener at særlig tre punkter er avgjørende når du skal vurdere mulighetene dine:

  1. Hva trenger du, og kan drømmeyrket gi deg det? Mange i voksen alder har boliglån, barn og andre forpliktelser. Du må være bevisst på hva du trenger for å klare deg, og om yrket du ser for deg kan gi deg nettopp dette.
  2. Hvor mye jobb vil det bli? Hvor mye må du risikere eller eventuelt ha som egenkapital eller buffer? Er det en sikker stilling med muligheter for jobb også i fremtiden? Står din nåværende livsstil til denne type yrke? Har du den kompetansen og utdannelsen som skal til for å lykkes? Det er viktig å være realistisk i denne prosessen.
  3. Snakk med eventuell familie og ektefelle. Dersom du skal endre kurs totalt er det viktig å sparre med eventuell familie og ektefelle. Dersom du har samboer, er han eller hun villig til å satse på drømmen sammen med deg? Har dere nok inntekt fra din samboers side til at du kan klare deg i perioder hvor det vil bli stramt økonomisk fra din side, dersom det er en risiko i det nye yrket?
  4. Vær realistisk og vit at ting skjer. Ha en buffer som gir deg sikkerheten du trenger dersom det skulle skrante en tid, for det vil det høyst sannsynlig gjøre på et tidspunkt.

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld
Siste nytt
20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld
Populært