Meny

Å bytte yrke i voksen alder:

Linn Doherty (43) hadde en trygg jobb – byttet yrke til fordel for drømmelivet

Linn Doherty (43) valgte drømmelivet med full frihet og mer tid til familien, fremfor et sikkert arbeid med økonomisk trygghet. Foto: Privat
Linn Doherty (43) valgte drømmelivet med full frihet og mer tid til familien, fremfor et sikkert arbeid med økonomisk trygghet. Foto: Privat

Linn Doherty (43) hadde et trygt og sikkert arbeid som markedsfører. Så bestemte hun seg for å følge drømmen om å være frilansskribent.

Linn Doherty er 43 år, bosatt i Son utenfor Oslo, er gift og har en sønn på snart fire år. Linn har vært gjennom flere typer yrker innen skjønnhet og helse gjennom hele livet. Hun har vært selvstendig næringsdrivende i egen skjønnhetssalong, undervist og drevet med markedsføring og produktutvikling.

– Den siste jobben jeg hadde var som business manager, da arbeidet jeg med produktutvikling og markedsføring. Den jobben var veldig trygg, men litt for kjedelig for meg, forteller hun.

Det ble en lang prosess med planlegging og hardt arbeid før Linn kunne si opp jobben og satse på drømmen.

– Det tok over to år før drømmen ble til virkelighet. Jeg var fast bestemt på at det var dette jeg ønsket og jobbet målrettet med det for øyet. Da jeg hadde klart å opparbeide en gjennomtenkt plan og et par kunder leverte jeg oppsigelsen, sier hun.

Sin egen sjef

Det å være sin egen sjef har alltid virket tiltrekkende for Linn:

– Det å kunne få jobbe med det jeg vil når jeg vil, gjør at jeg legger ned flere timer. Det er jeg og bare jeg som bestemmer om dette skal fungere eller ikke.

Som selvutnevnt allergiker mot tidsklemma, begynte hun å tenke på hvilke muligheter hun hadde da hun ble mor for første gang.

– Jeg startet en blogg for noen år siden, noe som satte i gang en nysgjerrighet rundt tekst og skriving. Jeg undersøkte mulighetene som var der ute og landet raskt på at dette var noe jeg kunne leve av, forteller hun.

Les også: –Når du søker jobb, bør du ofte sende to CV-er

«Dette vil jeg gjøre hver dag, hele året»

Ved en tilfeldighet fikk Linn muligheten til å skrive en helsespalte for ukebladet «Hjemmet»:

– Da ble jeg sikker. Dette ville jeg gjøre hver dag, hele året.

Etter dette tok hun utdannelsen «Featurejournalistikk» med eksamen fra HiOA og «Bli magasinjournalist» ved Journalistskolen før hun kontaktet potensielle kunder. Etter ett års tid, sa hun opp den trygge jobben som business manager.

– Nå skriver jeg innhold til nettsider, content-artikler og gjør Sosiale medier-arbeid for flere selskaper. Det er selvfølgelig et evig jag for å ha nok arbeid, men jeg elsker hver eneste dag, forteller hun.

Les også: Geir fikk fast jobb som 63-åring: – Vær frempå når du søker jobb

(Saken fortsetter under)

Linn er selvutnevnt tidsklemme-allergiker og elsker hverdagen med mer tid til familien. Foto: Privat
Linn er selvutnevnt tidsklemme-allergiker og elsker hverdagen med mer tid til familien. Foto: Privat

Mer tid til familien er verdt den usikre økonomien

Med tidsklemme-allergi, et lite barn å ta seg av og et ønske om å arbeide mer kreativt enn hun gjorde i den forrige jobben, gir den nye tilværelsen langt mer frihet enn hun tidligere hadde.

– Jeg har mer tid til familien, ingen stressende morgener og jeg kan hente tidlig i barnehagen om jeg vil det. Dersom jeg har mye jobb tar jeg det bare igjen om kvelden, forteller Linn.

Friheten kommer også med en pris; den økonomiske usikkerheten.

– Den største utfordringen for meg er jo den usikre økonomien. Vi har hus, bil og familie, noe som selvfølgelig gir forpliktelser. Jeg har jo større utgifter nå enn det jeg hadde som ung og singel i hovedstaden, sier hun.

Planlegging er nøkkelen

For å lykkes med drømmen var planlegging vesentlig.

– Jeg planla godt og lenge, slik at jeg hadde en buffer som sikkerhet. I tillegg tok jeg 15 studiepoeng i featurejournalistikk slik at jeg også hadde noen papirer å vise til. Det å ikke vite hva du tjener fra måned til måned er utrolig nok en vanesak, forteller hun.

Til andre som også vurderer å satse på drømmen, vil Linn fortelle at nøkkelen ligger i god planlegging:

– Gjør research rundt alt innen yrket du vurderer. Hva krever det av utdannelse? Hva kan du forvente av lønn? Hvor utfordrende er det å få jobb innenfor dette yrket? På den måten vet du bedre hva du begir deg ut på. Bortsett fra det vil jeg råde alle til å følge drømmene sine. Om du vil noe sterkt nok får du det til, råder hun.

Les også: Slik kan du få jobb når du er over 55

Du kan angre om du lar være

Professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, Endre Sjøvold, opplever ofte at for få personer våger å satse på drømmeyrket.

Endre Sjøvold er professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Han frykter at mange blir værende i en jobb de egentlig ikke trives med utelukkende på grunn av økonomisk trygghet. Foto: Privat
Endre Sjøvold er professor ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Han frykter at mange blir værende i en jobb de egentlig ikke trives med utelukkende på grunn av økonomisk trygghet. Foto: Privat

– Det er selvsagt forståelig at ikke alle tørr å satse på drømmen og dermed bytte bort tryggheten og sikkerheten jobben du allerede har, gir deg. Men, altfor mange blir i nåværende stilling kun på grunn av tryggheten, og ikke fordi man faktisk trives i det arbeidet man har. Da er det viktig å huske på at man raskt kan angre om man lar være å satse, sier Sjøvold.

Han vil oppfordre alle til å tenke over om drømmen kan bli en realitet:

– Gjør det! Men, gjør det kvalifisert, er hans beste råd til alle som vurderer å gjøre det samme som Linn.

Les også: Skvising av eldre medarbeidere: – Jeg blir rasende forbanna

Gjør en risikovurdering

Selv om Sjøvold vil oppfordre deg til å undersøke om drømmeyrket kan bli en realitet, vil han samtidig råde deg til å gjøre en grundig risikovurdering før du hopper ut i det. Han mener at særlig tre punkter er avgjørende når du skal vurdere mulighetene dine:

  1. Hva trenger du, og kan drømmeyrket gi deg det? Mange i voksen alder har boliglån, barn og andre forpliktelser. Du må være bevisst på hva du trenger for å klare deg, og om yrket du ser for deg kan gi deg nettopp dette.
  2. Hvor mye jobb vil det bli? Hvor mye må du risikere eller eventuelt ha som egenkapital eller buffer? Er det en sikker stilling med muligheter for jobb også i fremtiden? Står din nåværende livsstil til denne type yrke? Har du den kompetansen og utdannelsen som skal til for å lykkes? Det er viktig å være realistisk i denne prosessen.
  3. Snakk med eventuell familie og ektefelle. Dersom du skal endre kurs totalt er det viktig å sparre med eventuell familie og ektefelle. Dersom du har samboer, er han eller hun villig til å satse på drømmen sammen med deg? Har dere nok inntekt fra din samboers side til at du kan klare deg i perioder hvor det vil bli stramt økonomisk fra din side, dersom det er en risiko i det nye yrket?
  4. Vær realistisk og vit at ting skjer. Ha en buffer som gir deg sikkerheten du trenger dersom det skulle skrante en tid, for det vil det høyst sannsynlig gjøre på et tidspunkt.

Saken er opprinnelig publisert på Vi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:23 Frp kan stille seg bak avtalen Solberg presenterte fredag kveld21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stiller bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42 Malta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36 Tidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00 Godt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45 Ber leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37 Solskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35 Hareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32 Politiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12 WHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11 Ødegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47 Vil fjerne begrensning for apotek10:46 Salpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33 Jordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32 Forskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17 Aldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14 MDG mest fram på ny kommunemåling09:28 Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24 Nord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21 Norsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12 Erna Solberg avlyser dagens programposter09:10 Russisk opposisjonsleder løslatt09:10 Færre europeere flytter til Storbritannia08:36 Strømprisen har gått ned08:26 Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25 Viagra blir reseptfritt fra nyttår07:24 Sjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00 Vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56 Kjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56 Bil i full fyr på E18 ved Mysen06:30 Rapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29 Gunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11 Fem omkom under konsert i Algerie05:56 Dette skjedde i natt05:53 Mørklagte forhandlinger om bompenger05:51 UD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50 Dette skjer i dag05:03 Indonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56 Viktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54 Gebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21 YouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51 MDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30 Bolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08 Ikke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38 Boligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32 Interpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51 Tutta åpnet ett slag under par i Canada01:47 Oslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06 Svensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36 Småbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28 Sjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20 Frp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10 Sagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41 Venstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten
Siste nytt
21:23PolitikkFrp kan stille seg bak avtalen Solberg presenterte fredag kveld21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stiller bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften12:42VerdenMalta lar alle fra Ocean Viking gå i land12:36PengerTidligere kunder saksøker Bitcoins Norge12:00SportGodt billettsalg for kvinnenes kamp mot England11:45PengerBer leasingselskaper sjekke om kunder har betalt for mye11:37SportSolskjær etter rasismehendelsen: – Kan ikke tro at vi sitter i 2019 og snakker om dette11:35SportHareide må ta pause på grunn av infeksjon11:32NorgePolitiet: Savnet nederlender omkom i padleulykke11:12Helse og livsstilWHO: Kampen mot malaria har stagnert11:11SportØdegaard får spille kampene mot Real Madrid10:47PengerVil fjerne begrensning for apotek10:46NorgeSalpetersyre lekket ut på E6 i Østfold10:33VerdenJordens lunger brenner: – Meningsløst å se på at planeten vår forsvinner10:32Helse og livsstilForskning: Nattarbeid øker risikoen for kreft10:17PengerAldri har andelen uføretrygdede kvinner vært større10:14PolitikkMDG mest fram på ny kommunemåling09:28VerdenAbe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd09:24VerdenNord-Koreas utenriksminister kaller Pompeo giftig09:21VerdenNorsk kvinne funnet død i Stockholm – en person pågrepet09:12PolitikkErna Solberg avlyser dagens programposter09:10PolitikkRussisk opposisjonsleder løslatt09:10VerdenFærre europeere flytter til Storbritannia08:36PengerStrømprisen har gått ned08:26PolitikkRegjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund07:25Helse og livsstilViagra blir reseptfritt fra nyttår07:24VerdenSjanseløs mot sort hull: – Slukt og sluknet umiddelbart07:00KulturVil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet06:56PolitikkKjempehopp for Oslo Ap på meningsmåling siden juni06:56NorgeBil i full fyr på E18 ved Mysen06:30VerdenRapport: Teknologiselskaper setter verden i fare med drapsroboter06:29SportGunnarssons Palermo-mareritt: Fikk verken lønn eller spilletid06:11VerdenFem omkom under konsert i Algerie05:56NorgeDette skjedde i natt05:53PolitikkMørklagte forhandlinger om bompenger05:51ReiseUD advarer nordmenn om feriefavoritt05:50NorgeDette skjer i dag05:03VerdenIndonesisk mann går baklengs for å stoppe avskoging04:56SportViktor Hovland med god åpningsrunde i Boise04:54NorgeGebyret for familiegjenforening er mer enn 17 ganger høyere enn i 200204:21VerdenYouTube har stengt kontoer som forsøkte å påvirke situasjonen i Hongkong03:51PolitikkMDG suser fram på bergensmåling – kan sikre rødt byråd03:30VerdenBolsonaro mener Macron har mentalitet som en kolonialist03:08PengerIkke egentlig så dyrt med tidenes høyeste boligpriser02:38PengerBoligbyggingen i Norge nesten halvert i år02:32VerdenInterpol har utstedt arrestordre på tidligere geriljaleder fra Colombia01:51SportTutta åpnet ett slag under par i Canada01:47NorgeOslo-politiet vil ikke si om de fulgte ordre om å kontakte moskeer01:06VerdenSvensk politi vil ikke gå med navn på tjenestekortet00:36NorgeSmåbarnsfar (27) i Bergen tar drapssiktelsen tungt00:28VerdenSjiraffen får status som beskyttet dyreart00:20NorgeFrp-kilder: Venstre posisjonerer seg for å gå ut00:10SportSagøy til kvartfinale i parabadminton-VM23:41PolitikkVenstre hadde med seg tydelige krav til bompengemøte23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28VerdenKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten
Populært