Økonomiekspert advarer - slik taper du penger

<p>Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB/Scanpix.</p>
Foto: Dean Drobot / Shutterstock / NTB/Scanpix.

Ikke veksle inn kontanter før du reiser til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn veksler og tar ut kontanter i utenlandsk valuta i Norge før de reiser på ferie. Men bør vi gjøre det? Det korte svaret er at nei, det bør vi ikke.

- Våre undersøkelser viser at kursen du får når du tar ut penger i utenlandsk valuta fra flyplassminibankene i Norge er ufordelaktig, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no, i en melding.

Dette gjelder for de fleste valutakurser, være seg euro, dollar eller thailandske baht.

Les også: - Det beste du kan gjøre er droppe ferien og sette deg foran TV-en med en kasse øl

I de aller fleste tilfellene vil du spare på å gjøre kontantuttakene i minibank når du ankommer reisemålet. Ofte er det smart å unngå også de lokale flyplassminibankene, siden de vanligvis tar høye uttaksgebyrer.

- I noen byer må du kanskje lete litt før du finner en minibank, men nordmenn flest reiser til destinasjoner som har relativt god betalingsinfrastruktur, slår Fagereng fast.

Det tryggeste er å ta ut penger i en minibank tilknyttet en bank med filial. Blir kortet slukt, er det dessuten enklere å få det tilbake fra banken enn en frittstående minibank.

Norges største bank har minibanker med fremmed valuta stående på de fleste norske flyplasser. Nå i juli koster én euro rundt 10,21 norske kroner dersom man ønsker å ta ut i disse minibankene.

Les også: Shippingekspert tror vi skal til all-time high innen få måneder

Når du gjør uttak i utenlandske minibanker med kredittkort eller debetkort er det betalingsnettverket i kortet ditt som bestemmer kursen. De mest populære nettverkene i norske kort er Mastercard og Visa, som krever henholdsvis 9,89 og 9,86 kroner per euro du kjøper i samme periode – med et valutapåslag på 1,75 prosent inkludert i utregningen.

- For mindre uttak vil ikke dette utgjøre store forskjellen, men hvis vi sier at du i løpet av en toukers familieferie tar ut 1.500 euro, vil det koste deg over 500 kroner mer bare i ufordelaktig valutakurs om du tar ut penger før du reiser, hevder Fagereng.

Les også: Varemerket Neymar kjent ugyldig i EU

Artikkelen er først publisert hos Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden