Fransk skepsis til Facebooks nye valuta

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vil ha garantier på plass for å gå god for Facebooks nye kryptovaluta libra. Bildet er tatt i forbindelse med et finansministermøte i Fukuoka i Japan tidligere i juni.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vil ha garantier på plass for å gå god for Facebooks nye kryptovaluta libra. Bildet er tatt i forbindelse med et finansministermøte i Fukuoka i Japan tidligere i juni. Foto: Toshifumi Kitamura / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kryptovalutaene må ikke bli valutaer på linje med nasjonalstatenes egne, slår Frankrikes finansminister fast etter at Facebook lanserte sin valuta libra.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kryptovaluta vil aldri kunne erstatte nasjonalstatenes valutaer, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Han varsler nå at G7-gruppen skal se på saken.

Gruppen omfatter verdens sju rikeste, demokratiske industriland: Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada.

– Hvis Facebook ønsker å innføre et instrument for transaksjoner, hvorfor ikke? Men det er ikke noe spørsmål om dette kan bli en uavhengig valuta, sier finansministeren til radiokanalen Europe 1. Le Maire sier det må settes en begrensning.

– Det kan ikke og må ikke bli en uavhengig valuta, med alle egenskapene til en uavhengig valuta, sier han, med henvisning til muligheten til å etablere statsgjeld og valutareserver, slik nasjonalstater kan.

– Suverenitetsaspektet må forbli i hendene på nasjonalstatene – og ikke private selskaper som er styrt av private interesser, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Garantier må på plass for at kryptovalutaen ikke misbrukes, for eksempel til terrorfinansiering eller illegale aktiviteter, understreker Le Maire.

Frankrike har for tiden presidentskapet i G7-gruppen, og finansministeren sier han har bedt sentralbanksjefene i landene om å legge fram en rapport om saken innen midten av juli.

Her skal det redegjøres for hvilke garantier som må på plass når det gjelder kryptovalutaer.