Forbrukslånsmarkedet krymper

Nedgang i forbrukslånsmarkedet etter at reglene for utlån og markedsføring er blitt innført.
Nedgang i forbrukslånsmarkedet etter at reglene for utlån og markedsføring er blitt innført. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at strengere regulering av forbrukslån ble innført i fjor og i år, merker markedet en nedgang. Det er finansminister Siv Jensen (Frp) fornøyd med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de siste par årene har regjeringen tatt flere grep for å bidra til en mer bærekraftig utvikling i markedet for forbrukslån.

I fjor ble det innført strengere regler for markedsføring og tidligere i år en strengere forskrift om utlånspraksis. Fra 1. juli kommer i tillegg gjeldsregisteret, og allerede nå er tegnene tydelige på at veksten i forbrukslån avtar.

– Både forbrukslån og kredittkort kan være nyttig og gi oss den økonomiske friheten vi trenger i enkelte situasjoner. Folk skal fortsatt ha denne friheten, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Hun påpeker at det har vært en bekymringsfull utvikling i markedet de siste årene.

– Derfor er det gledelig at tiltakene vi har iverksatt, ser ut til å virke, slik at vi kan være på vei mot et sunnere marked der hver enkelt ikke får mer lån enn vi klarer å betjene, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten i forbrukslån har jevn og trutt gått ned siden 2016 og ifølge Finanstilsynets tall er den reelle veksten i første kvartal i år på null prosent.

– Vi har vært i kontakt med flere av de store forbrukslånsbankene. Deres tilbakemeldinger indikerer at vi i 2019 vil ha en negativ vekst i forbrukslånsmarkedet, og at nordmenns forbruksgjeld vil bli redusert gjennom året. De aller fleste rapporterer om forventet nedgang i veksten, mens noen svært få forventer en nullvekst gjennom året, sier kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge.