Helt på grensen, og litt over – «harryhandelen» er i vekst:

Vi svenskehandler for milliarder – og smugler for altfor mye

<p>En stund før Systembolagets superbutikk i Strømstad åpner er folk på plass. Klare for jakten på kupp. Foto: Martin Huseby Jensen</p>
En stund før Systembolagets superbutikk i Strømstad åpner er folk på plass. Klare for jakten på kupp. Foto: Martin Huseby Jensen

Det skal alltid være en risiko for å bli stanset, sier tollsjefen når ABC Nyheter er på grensehandel. Du kan faktisk bli stoppet hjemme på gårdsplassen.

Hver eneste dag kjører mer enn ti tusen kjøretøy over Svinesundbroen og ofte opp gjennom den norske tollstasjonen. Mandag var journalistens bil en av dem.

I 2002 kalte landbruksminister Lars Sponhem (V) det for «harryhandel» å dra over grensa på jakt etter de gode tilbudene, for å fylle opp handlevognen med kjøtt, sukker og alkohol.

Det å handle på andre siden av grensen oppleves kanskje ikke lenger som like «harry», men ABC Nyheter fikk erfare at det ikke heller var slik at svenskehandlere veldig gjerne vil stå fram med navn og ansikt.

17 år er gått siden Lars Sponheim lanserte det nedsettende «harryhandel»-begrepet. Siden da er grensehandelen doblet.

Dette kan du ta med over grensen om du ikke er ute av landet mer enn 24 timer. Men du får lov til å gjøre det bare én gang innenfor 24 timer:

* Den vanlige tobakks- og alkoholkvoten

* 10 kilo kjøtt, ost eller lignende.

* Og det du har med deg, må ikke overstige 3.000 kroner.

SSBs statistikkbank viser at mens vi i første kvartal i 2004 handlet for 1,954 milliarder kroner, var beløpet steget til 3,9 milliarder kroner i første kvartal i år. Dette er mer enn 600 millioner kroner mer enn samme periode i fjor. Det er derfor grunn til å anta at handelen vil overstige de 15,7 milliardene vi handlet for i Sverige i 2018.

For selv om SSB regner med all grensehandel, legges nesten alt igjen hos «söta bror». Og størst av alle er Nordby Shoppingsenter ikke mange kilometerne på svensk side av Svinesund. Senteret, som i fjor omsatte for 4,5 milliarder kroner, er eid av ikke-svenske Olav Thon.

På Systemet...

Men for denne handelsreisende begynner turen på svenskenes superpol ved innkjøringen til Strømstad.

(Artikkelen fortsetter under).

– Vi vet sånn noenlunde hva vi skal ha, sier et eldre par vi møter utenfor Systembolaget noen minutter før butikken åpner. Kari og Dag, ingen etternavn, tar en tur over grensa en gang i måneden. Denne gangen har de levert inn bilen på service, i Sverige. Dag forteller at det er mye å spare på dette.

Rundt oss begynner parkeringsplassen etter hvert å fylles opp. Om de ikke strømmer til, så blir det stadig flere som står utenfor Sveriges største Systembolag. En butikk tilpasset norske handlevaner. Går du på nett for å finne hvilke viner de har på Systembolaget, er det høy sannsynlighet at de ikke har den i superbutikken. I hvert fall ikke om den koster over 500 kroner.

Kari og Dag drar ikke til Nordby Shoppingsenter. De drar til Svinesund handelsområde. Det har de gjort i mange år.

– Vi er kjent der.

– Og så vet vi noenlunde hva vi skal ha.

– Vet dere hvor mye dere sparer?

– Ikke helt på krona.

– Men vi er litt bevisst.

– Men ikke kylling, det kjøper vi ikke i Sverige, slår Kari fast.

Men kalveentrecote, karbonadedeig, pålegg, kaffe og tranebærjuice, kjøper de to gjerne. Og så en kartong med en vin Dag liker. På den sparer de 200 kroner.

De to vet hvor mye som er lov å ha med seg over grensa til Norge (se faktaboks). Og de har aldri vært stanset i tollen.

Da dørene åpnet klokken 10 på slaget, var det ingen som stod og ingen som hang. Alle sprang inn med hver sin kurv og begynte å fylle opp. Mange av de handlende vet hva de skal ha. De går rett bort til hylla hvor de aktuelle flaskene eller kartongene står. De fleste er passert punktet i livet hvor mange får tilbud om AFP. Men ved cideren, der ser vi noen som er yngre. En som ennå ikke er passert 30.

– Hei, er du norsk? spør vi.

Den unge mannen ser på oss spørrende. Hever et øyebryn som buen på et spørsmålstegn.

– Nej, sier han på svensk og ser ned på drikken han studerte.

Snarere velger vi ut seks flasker med litt hvitt og litt rødt, betaler og begynner å kjøre nordover. Dit hvor tilbudene er enda flere. Hvor det bugner i kjøtt. Og sukker. Og klær.

(Artikkelen fortsetter under)

Flesk og duppe på Nordby

På et jorde ikke langt fra grensen ligger nevnte Nordby Shoppingsenter. Norskeid, som flere av kjøpesenterne ved grenseovergangene. Det er flust av butikker å velge mellom. Som outlet-butikkene til Stormberg og XXL. Også begge disse er norske.

Vi går og ser oss om på senteret. I fjor omsatte de for 4,5 milliarder kroner ute på jordet. Det har vært under stadig utvidelse.

Når vi kommer inn på Nordby supermarked er det foreløpig ikke så mange og handler. De fleste av dem trolig pensjonister. Men noen yngre er det.

Tilbud på klær frister, men det er først og fremst maten det handler om. På ett av de to supermarkedene. Hvor du får kjøpt krokodillekjøtt. Kenguru. Med mer.

Særlig rundt pålegg og kjøtt er det tett. Et par på svipptur med barnebarnet ved karbonadedeigen. Her er det også penger å spare, eller der hvor den frosne ytrefileten av okse er å finne.

– Jeg må ned hit og hente en pakke en gang i måneden, sier en eldre herre.

– Så jeg ser etter ting jeg trenger.

Han sparer gode penger på ordinære tannstikker. Vi følger hans eksempel og tar med oss et par pakker.

– Og så kjøper jeg enkelt golfutstyr, som golfballer. Der er det penger å spare, sier han før han haster mot knekkebrødet.

Golfballer trenger vi ikke. Men fullkornpasta trenger vi mer av. Og kanskje et par glass tikka masala.

– Ikke bruke navnet mitt, jeg dro over grensen i lunsjen for å handle, sier kvinnen som gjør ukens mathandel i Sverige. Sånn er det når man bor tett på grensa, da er det lettere.

– Jeg sparer noen tusenlapper hver måned på handle her, forteller hun.

– Er du blitt stoppet noen gang?

– Nei, jeg er ikke det, men de stopper ikke folk med AA-skilter (Halden-registrert, red.anm) så ofte, sier kvinnen som bare heter Mette.

Hun handler på der fordi utvalget er bedre og prisene på enkelte produkter lavere.

– Og så fylle jeg opp i butikken hjemme.

Kurven vår er ikke helt full, men full nok. Vi betaler og pakker inn i bagasjerommet.

Vi kjører på grønt

Passaten vår kjører fra kjøpesenteret. Opp på motorveien og over brua. Bompenge-entusiaster møter allerede på grensa gleden av å bidra til fellesskapet.

Intet å deklarere
Intet å deklarere

Litt lenger nord blinker lys mot oss. Bommene til tollvesenet er nede. Disse koster ingenting, med mindre bilen har mer med seg enn tillatt. Nesten daglig er bommene nede, forteller seksjonssjef Wenche Fredriksen når vi møter henne på tollstasjonen.

Hovedprioritet er å stanse narkotika og annen organisert smugling . Og selv om ikke alle bildene som kjører om tollstasjonen på grønt stanses, skjer det med en hel del. Da handler det ifølge seksjonssjefen om å få til en samtale det kan hentes informasjon ut av.

– De som holder på med smugling er proffe. Vi har sett at de bytter skilter på bilen.

At alle må oppom tollstasjonen, som for øvrig er landets største, har en enkel grunn:

– Det skal alltid være en risiko for å bli tatt, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under)

Grensesjefen Wenche Fredriksen
Grensesjefen Wenche Fredriksen

Noen ganger kan det være at de grensehandlende priser seg lykkelig. Kanskje var det den ekstra rullen med snusbokser. For en gangs skyld er bommen åpen og høyrefoten slipper å forlate gasspedalen. Det er bare å kjøre hjem. Men ikke ta for gitt at du av den grunn slipper unna.

– Det er fullt mulig å bli stanset på gårdsplassen, men det skjer ikke daglig, sier Fredriksen.

Det handler om variasjon i kontrollen av grensetrafikken. Og nå har tollerne fått tillatelse til å kjøre med blålys. Dermed kan de legge seg på hjul etter smuglerne. Med opp mot 12.000 kjøretøy i døgnet som passerer tollstasjonen i retning nord, er det ikke like lett å holde oversikt.

De fleste av disse kjenner regelverket for hvor mye de får ta med seg over grensen, og de kjenner til risikoen, slår Fredriksen fast. Men noen prøver seg, alltid.

– Vi har hatt folk som har kledd seg opp som prest i håp om å smugle inn varer. En annen som sjømann, jeg lurer litt på hva han trodde det hjalp til, sier hun og humrer.

I fjor la tollvesenet beslag på:

* 51.000 liter brennevin

* 33.186 liter vin

* 315.864 liter øl

* 6.544 kilo fisk

* 22.345 kilo kjøtt

* 154.725 enheter dopingmiddel

* 12.908.555 sigaretter

* 903 kilo snus

* 347.773 gram cannabis

* 57.916 gram kokain

* 98.218 gram amfetamin

Kilde: Toll.no

Andre har sågar hatt med en likkiste og hevdet at det lå en død person i kisten. Vedkommende døde i utlandet, men skulle gravlegges hjemme. Det var bare det at personen som ikke lenger skulle være blant oss, levde i beste velgående i Norge.

– Folk forsøker å være kreative, kanskje legger de den ekstra kartongen under reservedekket. Men vi kjenner slik ting. Og så vet vi at det også kommer mye vi ikke klarer å stoppe.

Men noen ting hjelper, som blålysene nevnt over. Og at tollere på svensk og norsk side samarbeider slik at de også kan jobbe i hverandres land. Og så lærer de noe nytt hver gang de tar smuglere som forsøker seg med en annen tilnærming.

Så kommer vi på det den unge kvinnen fortalte på Nordbysenteret om skiltene.

– Er det slik at om du har AA-skilt at du slipper kontroll?

– Det stemmer ikke, det er bare en gammel myte. Og så er ikke AA-skilt bare Halden lenger.

En annen gammel myte er at det er mindre sjanse for å bli tatt om du krysser på den gamle Svinesund-broen. For, sier Fredriksen, på den gamle brua er tollerne bare litt mindre synlig enn på den nye. Det gjøres mange beslag også der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Tenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene
Siste nytt
21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgeTenåring med kniv og ammunisjon pågrepet ved skole12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene
Populært