Sigbjørn Gjelsvik krevde kontant-svar fra Solberg – fikk Kallmyr

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets Gjelsvik gir seg ikke, krever klart svar om kontantenes fremtid

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, er en av politikerne som er mest opptatt av å beholde kontantene i samfunnet. Derfor tok han også tak i problematikken under spørretimen på Stortinget tidligere denne uken.

I et spørsmål stilet til statsminister Erna Solberg ville Gjelsvik vite om hennes plan om å fjerne plikten til å ta i mot kontanter innen 2020 og å fjerne disse helt innen 2030 stod ved lag.

Men Solberg kom ikke for å svare på Gjelsviks spørsmål, hun sendte byrden videre til justisminister Jøran Kallmyr. Det er hans departement som har ansvaret for loven som sikrer kontantenes rett.

– Statsministerens uttalelse til VG i 2017 ble gitt i sammenhengen at hun ledet arbeidet for å digitalisere Norge. Det var her spørsmålet dukket opp, og ble kommentert, sa justisministeren som samme dag fikk langt mer presserende spørsmål å forholde seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Au pair-problemer: Kjent utlendingsadvokat mener Kallmyr har brutt loven

Kallmyr gjentok uttalelser han tidligere også har gitt til ABC Nyheter om at det er vanskelig å avgjøre hvor langt retten til å betale med kontanter strekkes seg. Som ved netthandel. Justisministeren mente det også var grunn til å påpeke at mye er skjedd med digital betaling siden dagens lov trådte i kraft i 1999.

– Det er et åpenbart behov for å se nærmere på reglene. Vi vil vurdere disse.

Men Gjelsvik ville ikke gi seg med det. Han påpekte at statsministeren tross alt enn så lenge er justisministerens sjef og regjeringens overhode. At det derfor vil være interessant for Stortinget og velgerne hva regjeringen ønsker å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er statsministerens ambisjon om å fjerne lovpålagt plikt om å håndtere kontanter også regjeringens ambisjon innen 2020?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjelsvik viste fra talerstolen at Kallmyr til ABC Nyheter har uttalt at samfunnet er i ferd med å bli mer og mer kontantløst. Samtidig som målinger på samme nettsted viser at mange ønsker å beholde kontantene.

– Regjeringens politikk forholder seg til gjeldende rett til å betale med kontanter. Vi går gjennom reglene for å presisere disse, og å tilpasse dem dagens situasjon. Det skal være mulig å betale med kontanter, særlig for viktige tjenester i samfunnet.

Mange vil beholde kontanter: 3 av 5 vil ikke bytte ut kontanter

Gjelsvik på sin side opplever gjennom folk som tar kontakt med ham at det er stadig vanskeligere å benytte seg av kontanter, samtidig som at det ikke er kommet forslag fra regjeringen.

– Regjeringen sleper beina bak seg. Når kommer det konkrete tiltak? spør Gjelsvik.

– Det virker som om representanten misforstår hva som er faktisk beskrivelse og ønsket beskrivelse. Det var en faktisk beskrivelse i mitt intervju med ABC Nyheter – om at vi beveger oss mot et kontantløst samfunn, om representanten ikke har fått med seg det, er det merkelig. Flere og flere transaksjoner er kontantløse, sa justisministeren og lovet en ny lov i løpet av høsten.