Kjøpte for 60 mill. - nå vil han selge for 170

<p>Foto: Michael Groth</p>
Foto: Michael Groth

En av Norges mest verdifulle eiendommer skal selges.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

( Finansavisen:) Prisen skal ligge i området 170 til 175 millioner kroner, skriver Finansavisen. Det handler om Østre Holmen gård med adresse Holmenkollveien 19, rett ovenfor Smestadkrysset i Oslo mellom Vinderen og Holmendammen.

Eier er Trygve Bjerke. Den profesjonelle eiendomsinvestoren ga i 2007 60 millioner kroner for eiendommen. Hvis han lykkes, snakker vi følgelig om en gevinst på opp mot 110 til 115 millioner kroner for eiendommen, som er nær 30-doblet i verdi på 25 år.

Av eiendomstransaksjoner i Norge gjennom tidene, er det ifølge avisen få som kan matche Bjerkes hvis han skulle lykkes. Foran ligger uansett Arne Fredlys raske tilbakekjøp av Munkebakken på Lysaker fra Aker, selv om partene fortsatt krangler om prisen var 200 eller 250 millioner ettersom transaksjonen inneholdt oppgjør av mellomværende. Hvis man skal inkludere nykjøp, rangerer også Olav Nils Sundes kjøp til 236 millioner på Tjuvholmen foran.

Mediesky eier

- Ring meg tilbake om et par timer, sier Trygve Bjerke når Finansavisen tar kontakt med selgeren, før avisen mottar følgende SMS:

«Hei, uansett hva du skal spørre om har jeg ingen kommentar. Bjerke».

Og når han blir gjort oppmerksom på at det handler om salget av Østre Holmen gård, kommer beskjeden: «Beklager, jeg snakker aldri med journalister og synes det er best slik. Bjerke».

Senere kommer: «Og det du henviser til er fortsatt et rykte inntil det motsatte er bekreftet».

Bjerke rangeres som nummer 187 på Kapitals liste over Norges rikeste, med en formue på 1,55 milliarder kroner. Ikke overraskende opplyses det her at han holder en lav profil og unngår så godt det lar seg gjøre medienes søkelys.

Eiendomsmegler Tom Johnsen i Sem & Johnsen håndterte salget fra Erik Tønseth til Trygve Bjerke tilbake i 2007. Han er mindre pratsom nå enn han var da han klokket inn transaksjonen for 12 år siden.

- Jeg tror jeg vil svare at jeg ikke har noen kommentar. Men jeg vil ønske deg en god 17. mai, sier Johnsen til Finansavisen.

Historisk eiendom

Så hva snakker vi om som er så verdifullt? Jo, en historisk eiendom i Oslo. Den har sitt opphav i den gamle Holmen-gården, som ble splittet i Østre og Vestre gård. Opprinnelig var den på 1.000 mål, men da Aker kommune begynte fortettingen av villabebyggelsen i området, skrumpet den inn til 600 mål. Nå er det bare 11 mål igjen.

Hovedbygningen er fra rundt 1775, mens de andre bygningene på tunet, som drengestuer, fjøslåve, stallåve, stabbur, redskapsbod og garasje, ble bygget omkring 50 år senere. Vi snakker følgelig om et småbruk midt i Oslo.

Eiendommen har også et gammelt uthus som er omgjort til to gode leiligheter.

Det er ukjent for Finansavisen hva Trygve Bjerke har gjort med eiendommen siden han kjøpte den. Av dokumenter i Oslo kommune synes det ikke som all verden, men han startet raskt med å oppføre underjordisk garasje og uthus før han senere har søkt om rehabilitering av låve til atelier og studioer.

Bjerke selv er tredjegenerasjons eiendomsforvalter i Bjerke Eiendom. Selskapet sitter ifølge selskapets nettside med rundt 400 leiligheter i tilsammen ni bygårder samt garasjeplasser og ulike næringslokaler sentralt i Oslo.

Artikkelen er først publisert hos Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden