Drømmetur eller ferie på budsjett? Dette bør du tenke på

Annonsørinnhold fra Crew Media AS

Lengter du etter eksotiske steder, nye opplevelser og minner for livet? Eller trenger du rett og slett en pust i bakken? Alle har godt av å reise på ferie nå og da for å få et avbrekk i hverdagen og danne nye inntrykk, men ikke alle har det økonomiske på plass. Heldigvis finnes det flere måter å finansiere reisen på.

Ferie på budsjett

Ferie på budsjett er et supert alternativ for deg som ikke ønsker å legge for mye penger på reisen, men det krever selvfølgelig litt ekstra planlegging i forkant. De aller beste prisene og flytidene er gjerne de som selger først, så det gjelder å være ute i god tid og følge med på hva som legges ut. En fordel med å bestille reisen tidlig er at du har mer tid til å spare til lommepenger.

Et annet alternativ er å bestille en reise i siste liten. Ved å vente til siste øyeblikk kan du finne utrolig gode tilbud, men det krever at du har is i magen. En uspesifisert reise kan ta deg til eksotiske steder på første klasse, dersom du er heldig.

Drømmeferien

Kanskje du har fått nok av ferie på budsjett, og bestemt deg for å realisere drømmeferien i stedet? Mange forbinder drømmeferie med bryllupsreise, men du kan også reise på luksusferie fordi du endelig skal unne deg litt ekstra.

Avhengig av hva en drømmeferie innebærer for deg, er det gjerne forbundet med luksus, oppvarting og ekstravagante goder. Du kan for eksempel bestille en suite med privat svømmebasseng, en bungalow ved vannkanten eller en toppleilighet med butlertjenester i en luksuriøs storby. Bare fantasien setter grenser.

Slik finansierer du ferien


Det finnes mange måter å finansiere ferien på. Det beste alternativet er å spare så mye som du trenger, og betale for billetter og hotell i forkant. Har du vanskeligheter med å spare kan du sette opp faste trekk i nettbanken til en konto som er øremerket reisemålet. Spar så mye du klarer hver eneste måned, uten at det går utover de faste utgiftene dine.


Det blir også stadig vanligere å ta opp ferielån. Det trenger absolutt ikke være skummelt å ta opp et forbrukslån som brukes på ferie, så lenge man har kontroll på nedbetalingen. For noen er dette et bedre alternativ fordi de sliter med å spare på egenhånd, og foretrekker å betale med fakturaer.


Samtidig er et forbrukslån en stor økonomisk beslutning som man skal ta på alvor. Her er fordelene og ulempene med å velge forbrukslån til ferie:

Fordeler med forbrukslån til ferie

Noen klarer ikke å spare penger fordi de bruker opp alt de har så fort pengene står på konto. For disse kan det være enklere å ha en nedbetalingsplan å forholde seg til, med håndfaste fakturaer hver eneste måned.


En annen fordel med forbrukslån er at det er en fleksibel form for lån. Du disponerer lånet fritt uten at långiver tar salgspant i eiendelene dine, og kan derfor bruke pengene på akkurat hva du vil. Det er også mulig å betale tilbake pengene i større innbetalinger enn hva som står i avtalen, eller innfri lånet i sin helhet før fristen dersom man har mulighet til det. Avhengig av hvilken långiver du velger, er det ingen ekstra kostnader forbundet med å gjøre dette.

Ulemper med forbrukslån til ferie

Ettersom forbrukslån er usikrede lån innebærer dette en større risiko for den som er långiver, og for å sikre eventuelle tap settes det en høyere risikopremie på lånet. Derfor er forbrukslån dyrere enn andre lån. Renten på et usikret lån er for eksempel høyere enn renten på et boliglån, hvor boligen står som sikkerhet. Samtidig er et forbrukslån billigere enn å handle på kreditt.


Ved å finansiere ferien med forbrukslån vil du totalt sett måtte betale mer enn reisen er verdt. Dette er den største ulempen med å velge forbrukslån til ferie.

Ikke betal for mye


Mange finansielle aktører tilbyr forbrukslån og kreditt, og det kan være store variasjoner mellom de forskjellige bankene og långiverne. Derfor finnes det noen lån som er dyrere, og noen som er billigere. Det er unødvendig å betale mer enn hva som er nødvendig, men det er heller ikke lett å få en god oversikt over hvilke tilbud som finnes på markedet.


Her kommer en låneagent inn i bildet. En låneagent er en finansiell aktør som undersøker markedet på vegne av kunden, og formidler den billigste og beste låneavtalen. Låneagenten undersøker blant annet rente, gebyrer, betingelser og nedbetalingstid. Det er mange forhold som har betydning for hvor mye lånet vil koste totalt sett, og ved å velge en låneagent slipper du å takke ja til en avtale som i utgangspunktet var for dyr.


Låneagenter i Norge har ikke lov til å ta betalt fra andre enn bankene de formidler lån fra, og derfor er dette en gratis tjeneste for forbrukere. Det er også uforpliktende å be om et tilbud.


Søk forbrukslån her


Nominell rente fra 6,39% til 21,95%. Effektiv rente fra 6,81% til 24,4%. Eff. rente 13,2%, 150.000 o/10 år, kostnad: 112.573, Totalt: 262573.


Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.